Sokkel van een Duitse radar

In 1941 begon men met de bouw van de Kammhuber-linie, genoemd naar de generaal die op het idee kwam om een lijn van radarstations op te stellen die het hele Reich zouden beschermen. Een van de Kammhuber-stations bevond zich in Nieuwerkerken. Het maakte deel uit van Raum 6 en bestond zoals gebruikelijk uit drie radars: een Freya voor detectie op grotere afstand en twee Würzburg-Riese waarvan de ene de bommenwerper volgde en de andere de nachtjager. Een honderdtal Luftwaffe-soldaten logeerden in een tiental barakken.

Aan het eind van de Hakbosstraat kan de sokkel van een van de drie radars nog steeds gevonden worden. De betonnen sokkel was verwaarloosd en overwoekerd maar in 2017 werd hij onder handen genomen door het gemeentebestuur en de Heemkring Nieuwerkerken. Het onkruid en de begroeiing werden verwijderd en de sokkel werd voorzien van een kleine omheining. Bovendien werd ervoor gezorgd dat het onkruid in de toekomst geen vrij spel meer heeft door een bodembedekking.

Beelden: © Luc Wittemans 21/02/2021
Datum registratie:
01/03/2021
Locatie:
Sokkel van een Duitse radar
Adres:
Hakbosstraat, Nieuwerkerken
Lengtegraad:
5°11’55.3″E
Breedtegraad:
50°52’56.9″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus