Monument voor de burgerslachtoffers van het bombardement van Eben-Emael

Het monument herdenkt Alice Michaux (28 jaar) en haar kinderen Paul (2 jaar) en Nicole (3 maanden) die omkwamen tijdens de bombardementen van het Fort Eben-Emael op 10 mei 1940.
Het dorp Eben-Emael is vooral gekend omwille van het militair verdedigingswerk dat deel uitmaakte van de buitenste fortengordel rond Luik. Het voormalig fort beschouwde men destijds als een onneembare vesting, het was bijzonder goed bewapend. Op 10 mei 1940 slaagden goed getrainde Duitse valschermspringers boven op het fort te landen en het geschut van het fort binnen het half uur uit te schakelen. Ze gebruikten daarvoor transportzweefvliegtuigen en een nieuw soort explosief. Na 36 uur belegering moesten de 1.200 manschappen capituleren. Door de vlugge uitschakeling van het Fort van Eben-Emael kon het Duitse leger snel doorstoten richting Frankrijk.

Beelden: © Luc Van Waeyenberge, 9/10/2010
Datum gebeurtenis:
10/05/1940
Datum registratie:
01/05/2023
Locatie:
Monument voor de burgerslachtoffers van het bombardement van Eben-Emael
Adres:
Rue du Fort, Eben-Emael. Het monumentje bevindt zich op het terrein langs de weg naar de ingang van het Fort, samen met een gedenkteken Major Leland Lamb en het Memoriaal 20A.
Lengtegraad:
5°40’15.5″E
Breedtegraad:
50°47’48.3″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus