Monument voor de bemanning van Wellington IC Z1088 NZ-D 304 Sqn

In de nacht van 27 op 28 april 1942 werd Wellington IC Z1088 NZ-D van 304 Squadron neergeschoten op het gehucht Aux Quatre Chênes vlakbij de abdij van Villers-la-Ville, mogelijk geraakt door flak op een missie naar Köln maar andere bronnen linken dit verlies met de claim van Feldwebel Fritz Schellwat of the 5./NJG 1 (Brustem). De volledige bemanning kwam om het leven: F/O Rysard Z. Szcurowski (piloot), F/O Edward Kowalski (bommenrichter), Sgt Zdzislaw Pieczynski (radio-operator/boordschutter), Sgt Stefan Ferenc (radio-operator/boordschutter), Sgt Wincent Garbacz (boordschutter). Ze rusten op het Commonwealth-perk van de Stedelijke begraafplaats van Charleroi.

Voor deze bemanning werd door de inwoners van het gehucht al snel een eenvoudig kruis opgericht als aandenken aan deze bemanning. Bij het kruis werden ook regelmatig bloemen neergelegd. Later werd het kruis vervangen door een permanenter en weerbestendiger gedenkteken. Op het gedenkteken valt vooral de Amerikaanse ster op terwijl het Poolse nationale kenteken, het rood-wit dambord, eerder beperkt is in afmetingen.

Info via Nicolas Clinaz.

Beelden: © N. Clinaz | © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
28/04/1942
Datum registratie:
30/12/2005
Eigenaar:
Villers-la-Ville
Locatie:
Monument voor de bemanning van Wellington IC Z1088 NZ-D 304 Sqn
Adres:
Avenue Arsène Tournay, Villers-la-Ville. Het gedenkteken staat op de hoek van deze straat met een zijstraat met dezelfde naam, iets voorbij de apotheek op huisnummer 24.
Lengtegraad:
4°31’45.8″E
Breedtegraad:
50°34’48.6″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus