Monument voor de bemanning van Lancaster I W4234 DX-P 57 Sqn

De Lancaster I W4234 met rompcode DX-P, een toestel van 57 Squadron, was op 21 december 1942 opgestegen in Scampton (Engeland). Iets na 23.30 uur werd de DX-P for “Peter,” neergeschoten boven Steenhuize door Hauptmann Wilhelm Herget in een Messerschmitt Bf 110 van het 1./NJG 4. Het toestel stortte wat verder neer op de Lierdese wijk Kakebeke. Met uitzondering van de Nieuw-Zeelandse staartschutter Sgt P.B. Pickford, die gewond gevangen werd genomen en de rest van de oorlog zou doorbrengen in Stalag 344 te Lamsdorf, kwam de ganse bemanning om het leven. Op de begraafplaats van Geraardsbergen rusten hun stoffelijke resten. De zevenkoppige bemanning bestond uit piloot Flying Officer Ronald Bowles, navigator Flying Officer Alexander Eric Mulholland, bommenrichter Sergeant Maurice Charles Pearman, radiotelegrafist-boortdschutter Sergeant Arthur Leslie Abraham, boordschutter Sergeant John Arthur Drain, Sergeant Cecil Raymond Stubbs en Sergeant Pickford.

BAHA zorgde op 11 september 1999 voor een succesvolle berging van heel wat onderdelen waaronder een GEE-radar, de passer van de navigator, een vrijwel volledig intacte brandblusser, een seinpistool, enz.

De hoofding op de arduinplaat op het monument is in het latijn, vrij vertaald: “De lichamen, maar niet de zielen, zijn vernietigd”. De rode knoppen op het monument zijn zeven geborgen tegengewichten van de brandbommen. Die gewichten moesten er voor zorgen dat de vliegtuigbommen met de neus omlaag vielen. Het monument werd onthuld op 6 mei 2000. De eigenlijke crash gebeurde op zo’n 100 meter van dit monument. Bij het monument staat ook een informatiebord.

Informatie via Dirk De Quick (aug 2009):

Hieronder mijn relaas van Australiers die op bezoek kwamen en het graf en monument bezochten van de Lancaster crew DX-P van 57 Sqn.
Het monument voor Lancaster DX-P werd ingehuldigd op 6 mei 2000.
Op bezoek kwamen Cecil Raymond Stubbs en zijn echtgenote Denise, en een bevriend koppel Ray en Lyn Wood.

Het is allemaal erg vlug gegaan. Ik kreeg plots een mail op 25 juli uit Australië van een familielid van de Lancaster DX-P die crashte in Lierde in 1942.
Het was de neef van de verongelukte Australische flight engineer Cecil Raymond Stubbs, die op 28 juli vertrok op een Europese rondreis en per ongeluk onze lancacter site had gevonden. Hij kwam op rondreis samen met zijn vrouw en een bevriend koppel.
We konden pas de dag voordien en dag van het bezoek 5 augustus zelf concrete afspraken maken wat we zouden bezoeken.
We zijn er toch in geslaagd met het gezelschap ons museum For Freedom in Ramskapelle te bezoeken, waar ze artefacten van de Lancaster te zien kregen, het kerkhof in Geraardsbergen, het Halifax monument in Geraardsbergen, het monument in Lierde en tenslotte op uitnodiging van de burgemeester de permanente tentoonstelling in de bibliotheek van Lierde.

Het speciale aan dit verhaal is dat de neef dezelfde naam kreeg als zijn overleden oom, nl. Cecil Raymond Stubbs, omdat zijn vader zeer gehecht was aan zijn overleden broer.
Wij gaven hen documenten en artefacten van de Lancaster mee, evenals een DVD van de berging en van de onthulling van het monument, de lunch met het 57 SQD en de herdeking in 2000 op de begraafplaats van Geraardsbergen.

Dit is een kort fragment van de regionale TV AVS die toevallig in de bibliotheek was om een reportage te maken over cartoons over gehandicapten.
Het was dus mooi meegenomen dat ze in deze komkommertijd nog even bleven wachten tot wij er waren.

http://www.garagetv.be/video-galerij/avspubliek/kiosk_vl_ard_06_08_2009_lancaster.aspx

Info en foto’s Dirk De Quick

Info Dirk De Quick, 20 december 2009:

Onder een barre winterse temperatuur werd zondagavond 20 december om 21 uur in de wijk Kakebeke een herinneringsplechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de aldaar neergestorte Lancaster in 1942. Burgemeester, Schepenen, omwonenden en sympathisanten werden door BAHAAT (Belgian Aviation History Association Archaelogy Team) bedankt voor hun jaarlijkse aanwezigheid.
Elk jaar wordt 1 nationaliteit van de bemanning belicht. Vorig jaar was Australië met Cecil Stubbs aan de beurt.
Dit jaar volgde er een speciale bijdrage over de Engelse bemanningsleden John Drain, Ronald Bowles, Maurice Pearman en Arthur Abraham.
Na een minuut stilte voor de omgekomen bemanning van Lancaster DX-P werd het gedicht “In Flanders Field”: The shall not grow old…. voorgelezen en werden een krans, bloemen en remembrance-kruis geplaatst.

Na de nationale hymnes en de Last Post werden alle aanwezigen bedankt en in het bijzonder de veteranen voor hun inzet, evenals de mensen van Kakebeke en het gemeentebestuur van Lierde.
De burgemeester hield er aan om op zijn beurt ook de organisatoren te bedanken.
Alle aanwezigen werden vervolgens uitgenodigd voor een hartverwarmend drankje dat werd aangeboden door de Geraardsbergers van BAHA.

Beelden: © W. Govaerts | © Dirk De Quick
Datum gebeurtenis:
21/12/1942
Datum inhuldiging:
06/05/2000
Datum registratie:
02/03/2006
Locatie:
Monument voor de bemanning van Lancaster I W4234 DX-P 57 Sqn
Adres:
Wijk Kakebeke, Kapellestraat, Sint-Maria-Lierde, Lierde
Lengtegraad:
3°51’22.4″E
Breedtegraad:
50°49’26.1″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus