Monument Poolse vliegeniers

Op 13 augustus 1954 werd op een vliegtuigloods van het gesloten vliegveld van Sint-Denijs-Westrem een gedenkplaat onthuld voor de Poolse militairen van 131 Wing die hier op het vliegveld omkwamen tijdens de aanval “Bodenplatte”. Toen de Poolse gemeenschap in de jaren zeventig vernam dat het vliegveld zou verdwijnen werd geld ingezameld voor een Pools monument, dat staat sinds 22 september 1974 in de Poolse Winglaan. Op de gedenksteen staan de namen van drie piloten (F/Lt T. Powierza, F/O W. Chojnacki en A. Wierzeyski) en drie leden van het grondpersoneel. Ook de slachtoffers van de luchtslag op 1 januari 1945 worden herdacht. Die werden eerst begraven op het kerkhof te Sint-Denijs-Westrem maar op 3 juni 1947 overgebracht naar Lommel. Op het prachtige monument hangt een metalen schroef van een Oxford.
Op het kollege van Sint-Denijs-Westrem van 14 oktober 1974 werd het monument op voorstel van de “Vrienden van de Poolse Luchtmacht” overgedragen aan de gemeente.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 24/02/2006
Datum inhuldiging:
22/09/1974
Datum registratie:
05/01/2006
Eigenaar:
Gemeente
Adres:
Poolse Winglaan

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus