Monument en graven van de slachtoffers van het bombardement van Namen op 18 augustus 1944

Na de landing in Normandië, op 6 juni 1944, duurde het een hele tijd voor de Geallieerden sterk genoeg waren om de Duitse linies te doorbreken. Begin augustus probeerde het Duitse leger nog een tegenaanval maar op een bepaald moment dreigde een groot deel van het Duitse leger omsingeld te worden. Daarop werd het bevel tot de terugtocht gegeven en toen ging het plots snel: op 22 augustus slaagden Amerikaanse troepen erin de Seine over te steken, op 25 augustus trok Generaal de Gaulle triomfantelijk Parijs binnen, op 2 september stonden de Geallieerden aan de Frans-Belgische grens, op 3 september volgde de bevrijding van Brussel, ’s anderendaags gevolgd door Antwerpen.
Om het Duitse leger te beletten hun troepen te bevoorraden en versterkingen aan te voeren en tevens ook een eventuele terugtocht te bemoeilijken, voerden de Geallieerde luchtmachten bombardementen uit op verkeersknooppunten in Noord Frankrijk en België. Zo ook op 18 augustus 1944 toen de US 8th Air Force zeven bruggen over de Maas in het vizier nam: Yvoir-Houx, Namen, Huy, Seraing, Luik, Visé en Maastricht in Nederland. Elke brug werd aan een Bombardement Group toegewezen, een armada van meer dan 700 bommenwerpers en 400 jachtvliegtuigen als escorte. De brug over de Maas te Namen was het doelwit van de 351st Bombardement Group van de basis Polebrook in Groot-Brittannië. Omstreeks 18.00 u verschenen de 36 bommenwerpers boven de stad en wierpen hun dodelijke lading af. Daarbij vielen minstens 330 doden, minstens 600 zwaar gekwetsten en werden ongeveer 2000 huizen beschadigd.  Ook bij de andere doelwitten (zoals Huy, 81 doden en 114 vernielde huizen) vielen talrijke slachtoffers.

Op de grote begraafplaats Saint-Servais te Namen staat een gedenkteken voor de slachtoffers van het bombardement met daarachter tientallen graven van de slachtoffers.

Info Peter Dierckx, 30/12/2007

Achter het monument voor de slachtoffers van het bombardement op Namen (18 augustus 1944 ) op de begraafplaats van Saint-Servais (Namen) bevinden zich nog enkele graven van slachtoffers van dit bevrijdingsbombardement. Deze zijn in zulke slechte staat van onderhoud dat het verdwijnen ervan slechts een kwestie van tijd kan zijn.

We bezochten de begraafplaats op 9 juni 2019 en alhoewel niet alle graven er even goed aan toe waren, hadden we toch de indruk dat het geheel regelmatig onderhoud krijgt van de stadsdiensten.
Beelden: © Luc Wittemans, 9 juni 2019
Datum gebeurtenis:
18/08/1944
Datum registratie:
21/03/2008
Locatie:
Monument en graven bombardement van Namen op 18 augustus 1944
Adres:
Cimetière de Namur – Saint Servais, Chaussée de Waterloo 434-438, 5002 Namur (Saint-Servais)

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus