Herdenkingsplaat voor vernieling van het dorp door de Duitse vliegtuigen

Tot 1918 was de Groote Oorlog grotendeels aan het dorpje Havay voorbij gegegaan. Dat veranderde in februari van dat jaar. De bevolking geëvacueerd, want het tweehonderd huizen tellende dorpje zou door de Duitse luchtstrijdkrachten gebruikt worden als testcentrum voorbommenwerpers. Dat laatste oorlogsjaar werden nieuwe types explosieven op het dorp gedropt om de vernietigingskracht ervan op de gebouwen te onderzoeken. Na de oorlog werden nog meters diep niet-ontplofte reusachtige vliegtuigbommen opgegraven – sommige hadden een lengte van wel vier meter. Er werd een gedenksteen opgericht, maar die werd vijfentwintig jaar later door de bezetter vernietigd.
De gedenkplaat hangt in de hoofdingang van het gebouw van de lagere school van Havay, vroeger een gemeentehuis (Rue de la Place 13).Het staat kort bij de kerk van Havay. Als je binnen gaat hangt de plaat rechts. Je bent hier op privé-domein, vraag toelating aan de directrice van de school.
 
 
O 03° 59’ 02.82’
N 50° 21’ 43.84’
 

 

Beelden: © Paul Van Caesbroeck 26/10/2006 | © Paul Van Caesbroeck 26/10/2006
Datum gebeurtenis:
1918
Datum registratie:
01/03/2006
Adres:
Oud gemeentehuis, Rue de la Place 13

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus