Graven van de bemanning van Wellington X HZ438 BH-J 300 Sqn

Op 29 juni 1943 werd de Wellington HZ438 van het Poolse 300 Squadron neergeschoten door de Bf 110 van Oblt. Paul Zorner, Staffelkapitän van de 1./NJG 3. Aan de voet van het kerkje van Sint-Pieters-Rode, onder vijf witgekalkte kruisjes rust het Poolse vijftal nog steeds, waarschijnlijk reeds lang vergeten in hun vaderland. Toch werd in november 1997 op de begraafplaats een ceremonie gehouden ter nagedachtenis van de gesneuvelden, en uitgebreide tekst werd er op een herinneringsplaquette bijgezet. De kruisjes werden vervangen en er werd een fraai ereperk aangelegd.

De bemanning bestond uit: F/S Marian Kleinschmidt PAF (piloot), F/O Stefan M. Bogus­lawski PAF (navigator), Sgt Piotr Mazgaj PAF (bommenrichter), Sgt Maksymilian Cieslik PAF (radio-operator), Sgt Tadeusz Knebloch PAF (boordschutter).

De graven van de Poolse soldaten, met vooraan een gedenkplaat, bevinden zich op het oud kerkhof rondom de kerk van Sint-Pieters-Rode. Het kerkhof is gelegen tussen het de Gravenstraat, het Kerkplein en de Pastoriedreef.

Beelden: © Willem Labro
Datum gebeurtenis:
29/06/1943
Datum registratie:
30/03/2006
Locatie:
Graven van de bemanning van Wellington X HZ438 BH-J 300 Sqn
Adres:
Kerkhof rond de Sint-Petrus Kerk, hoek Gravenstraat en Kerkplein, Sint-Pieters-Rode, Holsbeek
Lengtegraad:
4°49’15.6″E
Breedtegraad:
50°55’57.1″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus