Graf Robert « Bob » Van de Velde

Robert “Bob” Van De Velde, geboren in Antwerpen op 10 juni 1895. Oorlogsvrijwilliger op 6 augustus 1914 bij een ‘Régiment d’Artillerie de siège’. Brigadier op 14 september 1914 en wachtmeester op 26 juli 1916. Komt van het 18de Rgt Art als hij op 4 mei 1918 zijn mutatie verkrijgt naar het Militair Vliegwezen. Hij wordt terug soldaat op eigen aanvraag en wordt leerling piloot te Juvisy sur Orge met het stamnummer 183/2241. Hij haalt zijn civiel brevet op 25 juli 1918 en wordt korporaal op 4 augustus 1918. Vermoedelijk heeft hij de proeven voor het militaire brevet niet meer afgelegd door het einde van de oorlog. Hij gaat met onbepaald verlof op 19 augustus 1919 en op 1 april 1925 wordt hij als reserve ingeschreven bij het Dépôt Aé.M.
Daarna was Bob vooral actief in de sportvliegerij, o.a. bij de Club National d’Aviation (CNA) en de Antwerp Aviation Club (AAC), later Royal Antwerp Aviation Club (RAAC). Hij liet enkele vliegtuigen op zijn naam registreren. De RSV 26/100 werd op 18 juli 1928 als O-BAJK op zijn naam ingeschreven, op 15 december 1928 veranderde het toestel terug van eigenaar. Op 2 februari 1931 werd Bob op Haren eigenaar van de De Glymes DG-10 OO-AKV.
Op 26 maart 1929 steeg Bob en zijn metgezel Henri “Leo” Aerden om 10.30 uur van Deurne op met de bedoeling in enkele etappes naar Leopoldstad te vliegen. Henri Aerden was ook een militair leerling piloot geweest in Juvisy. Hun toestel was de OO-AKA, een RSV 18/100 die op 23 maart 1929 op naam van de Antwerp Aviation Club werd ingeschreven in het Belgisch civiel register. Het normale vliegbereik bedroeg zo’n 750 km maar door een reservetank in te bouwen kon een afstand van 1.400 kilometer worden overbrugd. Ze hoopten in een viertal etappes Leopoldstad te bereiken.
Het eerste gedeelte van de reis – Antwerpen-Lyon – verliep zonder problemen. ‘s Anderendaags werd de trip verder gezet met bestemming Barcelona, maar om 19.30 uur moesten Bob en Henri door een probleem met de brandstoftoevoer een noodlanding uitvoeren in de buurt van het Spaanse Lloret-de-Mar. Door de slechte staat van het terrein werd het landingsstel beschadigd waardoor de verdere reis werd afgelast. De twee piloten liepen bij de landing lichte kwetsuren op.
De OO-AKA werd spoedig terug naar België gebracht en hersteld, want in juni 1929 nam hij al deel aan de Tweede Internationale Rally van de Aéro Club Royal de Belgique in Oostende. De deelnemende bemanning bestond uit Jan Olieslagers en Bob Van De Velde. De OO-AKA werd pas op 23 januari 1936 afgeschreven.
Bob Van de Velde overleed op 9 oktober 1963 en is begraven op het kerkhof van Kapellen.
Het funerair erfgoed vormt een belangrijk onderdeel van ons gegevensbestand over het Belgische luchtvaartpatrimonium. In januari 2009 signaleerde Peter Dierckx ons een merkwaardig graf op de begraafplaats in de Heidestraat te Kapellen (Antwerpen). Op een kleine gedenksteen met de tekst “Bob Van de Velde 1895-1963” stond een ietwat geplooid maar toch prachtig bewaard gebleven schroefblad. De propeller overtuigde ons ervan dat de overledene een sterke band moet gehad hebben met de luchtvaart.
De Heemkring van Kapellen was nooit verder gaan spitten omdat de man in het Brusselse was overleden. Wat googelen leverde geen resultaat op, we moesten dieper gaan graven in de archieven. De concessie van het graf liep nog tot 2013. Via een affiche nabij het graf liet de gemeente echter weten dat het misschien vlugger zou geruimd worden.
Peter Dierckx stelde begin 2009 een groepje samen dat de handen uit mouwen stak om dit stuk luchtvaarterfgoed minstens tot het einde van de concessie te bewaren. Op 14 februari nam Peter het graf onderhanden, samen met Steven Volckaerts en Stefan van Tigchelt. De officiële toelating werd verkregen van de gemeente Kapellen. Na twee uren sleuren en trekken waren de totaal verwaarloosde coniferen verwijderd en was het graf terug netjes. De naaste familie heeft de nazorg voor het project overgenomen.
Frans Van Humbeek
Met dank aan Dierckx Peter, Kirschen Peter, Lecomte Georges, Van de Velde Danielle, Van Tigchelt Stefan, Volckaerts Steven en Wittemans Luc.

Beelden: © Lambert Derenette, 01/04/2018 | © Paul Van Caesbroeck, 07/02/2009
Datum registratie:
11/02/2009
Locatie:
Graf Robert « Bob » Van de Velde
Adres:
Begraafplaats, Heidestraat, Kapellen

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus