Gedenkteken voor de bemanning van Vickers Viscount SP-LVA van LOT

Op 17 augustus 2019 werd in de deelgemeente Jeuk van Gingelom een klein gedenkteken ingehuldigd voor de bemanning van Vickers Viscount SP-LVA van LOT Polish Airlines. Op 20 augustus 1965 was het toestel op de terugvlucht van Lille in Frankrijk naar Wroclaw in Polen. Het had in Lille 64 Poolse mijnwerkerskinderen afgezet die een vakantie in Polen doorgebracht hadden en was leeg op de terugweg naar Polen. Aan boord waren de piloot, de co-piloot en twee stewardessen.

Het vliegtuig kwam boven Zuid Limburg in slecht weer terecht en desintegreerde in vlucht. De wrakstukken kwamen neer in Jeuk, tegenwoordig deelgemeente van Gingelom, en waren over een groot oppervlakte verspreid. Het officiële onderzoek kwam tot het besluit dat de bemanning de controle verloor tijdens de passage door een cumulonimbus met extreme turbulentie. De desintegratie van het vliegtuig werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat in de extreme omstandigheden de structurele limieten van het vliegtuig overschreden werden. Verschillende getuigen zagen het vliegtuig, of meer waarschijnlijk de romp, onder een hoek van 45° neerduiken alvorens op de grond uit elkaar te spatten.

De vier bemanningsleden kwamen om het leven. Ze werden voorlopig in een zaaltje van een nabijgelegen café opgebaard. Het betrof de piloot Marian Kowalewicz, copiloot Leszek Kmin, en de stewardessen Emilia Martowska en Jadwiga Kowalczuk. Op 24 augustus 1965 werden ze gerepatrieerd naar Polen.

Het gedenkteken staat in het open veld op de plaats waar het grootste stuk van het vliegtuig neerkwam. De gemeente Gingelom werkte samen met het Museum Winter 44 in Borlo (eveneens een deelgemeente). Op de plaats van de crash werden eind 2018 en begin 2019 gezocht met een metaaldetector wat nog enkele kleine onderdelen zoals een Poolse munt en een lepeltje met LOT-logo aan de oppervlakte bracht. Deze onderdelen worden bewaard in het Museum Winter 44.

Beelden: © Luc Wittemans 08/08/2020
Datum gebeurtenis:
20/08/1965
Datum inhuldiging:
17/08/2019
Datum registratie:
10/08/2020
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Vickers Viscount SP-LVA van LOT
Adres:
Het gedenkteken staat in het open veld in de Henri Stassensstraat te Jeuk (Gingelom) op de plaats waar deze overgaat in de Jean-Louis Vrankenstraat en de zijstraat Dennebosweg erop uitkomt.
Lengtegraad:
5°13’14.3″E
Breedtegraad:
50°43’35.1″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus