Gedenkplaat voor Soldaat Jean Lox, Special Air Service – SAS

Jean Lox, geboren te Tongeren op 28 juni 1910, gesneuveld te Chabrehez op 10 september 1944. (De geboortedatum is zoals in het Belgian War Dead Register van het War Heritage Institute. We vonden zijn geboortedatum in andere bronnen ook als 1 maart 1910 en 28 oktober 1910).

In de nacht van 1 op 2 september 1944 werden, in het kader van Operatie Brutus, vier leden van de Special Air Service gedropt in de omgeving van Somme-Leuze. Het doel was om bij het Geheim Leger te peilen naar de mogelijkheid van een grote luchtlandingsoperatie in het zuiden van België. Op 6 september worden ze versterkt door de dropping van een jeep en negen manschappen bij Bois-St-Jean (ten oosten van La Roche). Op 9 september volgen nog twee jeeps en zes manschappen.

Op 10 september worden ze in de omgeving van Chabrehez aangevallen door een talrijke Duitse strijdmacht, gesteund door pantserwagens. De SAS-manschappen, met hulp van het Geheim Leger, bieden weerstand. Jean Lox, gesteund door enkele mannen van het Geheim Leger, voert een tegenaanval uit en slaagt erin mitrailleurpost uit te schakelen maar hij wordt zelf dodelijk gewond. Ondanks zijn verwondingen blijft hij dekkingsvuur geven tot een ultieme vuurstoot hem doodde. Bij deze actie werden 8 Duitsers gedood en talrijke andere gewond. Naast de gesneuvelde Soldaat Jean Lox, raakte ook Luitenant Tinchant gewond.

Op de zijgevel van het Tongerse stadhuis is een gedenkplaat aangebracht voor Jean Lox. Er worden ook regelmatig herdenkingen gehouden.

Ook in Chabrehez is een gedenkteken voor Jean Lox opgericht.

Beelden: © Luc Wittemans 06/09/2020
Datum gebeurtenis:
10/09/1944
Datum registratie:
25/09/2020
Locatie:
Gedenkplaat voor Soldaat Jean Lox, Special Air Service – SAS
Adres:
Op de zijgevel van het oude Stadhuis, op de hoek van de Graanmarkt en de Vlasmarkt, Tongeren
Lengtegraad:
5°27’51.9″E
Breedtegraad:
50°46’49.7″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus