Gedenkplaat voor Kapt Cdt Vl Jules Dony, SPAD VII

Aan de ingang van het vroegere vliegveld van Nivelles, tegenwoordig het Quartier Cdt Avi Dony, hangt een gedenkplaat voor de piloot die zijn naam gaf aan deze kazerne: Kapitein Commandant Vlieger Jules Dony (geboren te Elsene op 3 april 1890, overleden te De Moeren op 1 oktober 1918).
Hij behaalde op 2 juni 1913 het burgerlijk vliegbrevet nr. 74 en op 30 augustus slaagde hij voor mijn militair brevet. Hij is dus een van onze eerste militaire piloten. Op 15 oktober van datzelfde jaar werd hij verbonden aan de Compagnie des Aviateurs. Op 26 december 1915 werd hij gewond toen hij crashte met een Nieuport.
Jules Dony vloog achtereenvolgens bij het 6e en 5e Smaldeel. Later werd hij bevelhebber van het 5e Smaldeel (later omgedoopt tot 10e Smaldeel). Bij het opstijgen van De Moeren op 1 oktober 1918 liep de motor van zijn SPAD 7 niet regelmatig en hij keerde terug naar het vliegveld. Zijn motor viel volledig uit en hij probeerde het vliegveld in glijvlucht te bereiken maar crashte en ging over kop voor hij het terrein bereikt had. Hij werd met een schedelbreuk naar het militair hospitaal gebracht maar overleed voor hij er aankwam.
Hij rust nog steeds op de militaire begraafplaats van De Panne, graf G-288.
Het gedenkteken staat op militair domein en is alleen te bezichten bij speciale gelegenheden zoals open deurdagen.
Beelden: ©
Datum gebeurtenis:
01/10/1918
Datum registratie:
26/06/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor Kapt Cdt Vl Jules Dony, SPAD VII
Adres:
Kwartier Kapitein-commandant Vlieger Dony, Chaussée de Namur 42, Nivelles
Lengtegraad:
4°21’09.2″E
Breedtegraad:
50°35’55.1″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus