Kalibreerschijf Sint-Denijs-Westrem – privé

Mail 29 mei 2008
Er wordt momenteel een archeologisch onderzoek uitgevoerd op DE LOOP, de oude site van het vliegveld van SDW.
Op een luchtfoto vond Geo Antheunis van Stadsarcheologie Gent sporen van de kalibreerschijf die zich in de tuin van de vroegere Garage Verhaeghe langs de Kortrijksesteenweg bevond.
Het ging hierwel om een vast model in beton, dus niet met in het midden uitgeruste draaischijf. Deze “Compass Base” staat ook getekend op een Engels plan van SDW.

9 okt 2008
De Kompensierscheibe te Sint-Denijs-Westrem werd volledig opgemeten en gedeeltelijk archeologisch is onderzocht. In het centrum hebben we resten van twee glazen kogellagers gevonden: een half en een bijna intact exemplaar, plus op de buitenste afzonderlijke cirkel de intacte plaquettes met de graadverdelingen. De schijf in evenwel niet dezelfde als deze in Grimbergen. Eigenlijk lijkt ze het best op het intussen verdwenen exemplaar te Venlo. Ten vroegste eind oktober, begin november, zal alles door de aannemer worden blootgelegd, dan hebben we een totaalzicht op deze wel unieke structuur.

Mail 10 okt 2008
Het is zo dat slechts een gedeelte kon vrijgemaakt worden door de grote werken rond Ikea die daar uitgevoerd worden. Van zodra de heuvels grond die een gedeelte van de schijf bedekken verwijderd zijn, kan het onderzoek verder gezet worden. Sommige architecten en aannemers staan positief tegenover de ontdekking en doen zelfs voorstellen om ze te integreren in de uit te voeren werken.

Mail 8 dec 2008
De werken aan de parking zelf waar de schijf ligt, zijn nog niet begonnen. Een berg zand bedekt nog altijd 3/4 van de schijf.

Mail 3 feb 2009
De schijf wordt volledig vrijgemaakt en vanavond overgoten met asfalt.

Beelden: © Geo Antheunis | © Geo Antheunis
Datum gebeurtenis:
1940
Datum registratie:
04/12/2006
Adres:
Domeinvroegere Garage Verhaeghe langs de Kortrijksesteenweg

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus