Gedenkplaat voor General James M. Gavin

General James M. Gavin, bevelhebber van de 82nd Airborne Division) gebruikte dit kasteel Naveau als commandopost tijdens de eerste dagen van het Ardennenoffensief, de Battle of the Bulge. Op de gedenkplaat wordt het leiderschap van Generaal Gavin geprezen omdat hij met zijn manschappen de Duitse doorbraak kon verhinderen.

Volgens www.airborne-museum.org werd James Gavin op 22 maart 1907 in Brooklyn (VS) geboren als kind van Ierse ouders. Toen hij twee jaar was plaatsen zijn ouders hem in een weeshuis. Hij werd al snel geadopteerd door Martin en Mary Gavin, een mijnwerkersfamilie uit Pennsylvania. Omwille van de slechte sociale leefomstandigheden verlaat hij zijn pleeggezin en neemt hij als zeventienjarige de trein naar New York. In april 1924 neemt hij dienst in het Amerikaanse leger. Dankzij doorgedreven studie wordt hij in 1925 toegelaten tot West Point, hij verlaat deze selecte militaire academie in 1929 als Second Lieutenant. Hij bouwt een militaire carrière uit in de infanterie. In 1938 keert hij terug naar West Point waar zijn interesse voor de luchtlandingsoperaties wordt aangescherpt. Hij volgt diverse opleiding en wordt ingezet in Noord Afrika en Sicilië en op het Italiaanse vasteland. Op 10 oktober 1943 wordt hij gepromoveerd tot Brigadier General, op zijn 36 jaar is hij de jongste generaal van het Amerikaanse leger. Op 6 juni 1944 wordt hij met zijn manschappen gedropt in Normandië. Na deze campagne wordt hij benoemd tot Major General van de 82nd Airborne Division. Op 17 september wordt hij ingezet voor Market Garden, vandaar trekt hij met zijn troepen naar de Ardennen waar hij ondermeer zijn intrek neemt in het kasteel in Bra-sur-Lienne. Na diverse succesvolle operaties komt hij in juli 1945 aan in Berlijn. Na de Tweede Wereldoorlog blijft hij een carrière uitbouwen in de Amerikaanse defensie. In maart 1958 gaat hij met pensioen, hij heeft dan de graad van Lieutenant General. In de periode 1961-1962 wordt hij een tijd Amerikaans ambassadeur in Frankrijk. Hij overleed op 23 februari 1990 en rust op de begraafplaats van West Point.
Beelden: © Frans Van Humbeek, 28/07/2017
Datum gebeurtenis:
00/00/1944
Datum registratie:
31/07/2017
Locatie:
Gedenkplaat voor General James M. Gavin
Adres:
Op de toegangspoort van het 17e-eeuws kasteel, Bra

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus