Gedenkplaat voor de slachtoffers van de beide wereldoorlogen met o.a. de naam van Michel Nève de Mevergnies

Michel Benoit Louis Paul Marie Joseph Corneille Nève de Mevergnies, geboren in 1922, overleden op 9 april 1943

Voor meer details over het leven en lot van Michel Nève de Mevergnies, zie de beschrijving van zijn graf in de database.
We vinden de naam van Michel Nève de Mevergnies ook terug op de gedenkplaat voor de slachtoffers van de beide wereldoorlogen op de kerk Sacré-Cœur in de wijk Cointe van Luik. Bij het binnenrijden van Luik komende uit de richting van Brussel of vanuit het zuiden zie je de kerk en het ernaast gelegen ‘Memorial Inter-Allié’ al van ver staan. De kerk is echter in slechte staat en niet meer in gebruik voor de eredienst (ontwijd in 2010). Aan de achterzijde, waar de gedenkplaat voor de slachtoffers van de twee wereldoorlogen zich bevindt, werden hekken langs de kerk gezet om voorbijgangers te beschermen tegen vallend pleisterwerk. In de aanloop naar de herdenkingen voor het begin van de Eerste Wereldoorlog in 2014 werd de kerk aan de achterzijde beschilderd door de Franse graffiti-kunstenaar Bonom met een aantal witte meeuwen. Op een bepaald moment stond de kerk te koop; in 2014 lanceerde de Bisschop van Luik het plan om er een ‘Basiliek van de Vrede’ van te maken met een vooropgestelde datum van 11 november 2018. Zoals de redactie kon vaststellen bij haar bezoek in december 2017, bleef het bij een plan.
In de kerk bevond zich een glasraam in 1946 geschonken door de ouders van Michel Nève de Mevergnies als herinnering aan hun zoon. Gezien de slechte staat en de onzekere toekomst van het bouwwerk, vroegen de zussen van Michel om het glasraam weg te halen uit de kerk. Na restauratie werd het glasraam opnieuw ingezegend tijdens een misviering op 6 juli 2014 in de kerk van Becco (Theux) waarna het een plaats kreeg in het kasteel van Ourlaine te Theux.
De keuze om op deze plaats een kerk en memoriaal te bouwen was ingegeven door het feit dat Luik de eerste stad was om zich te verzetten tegen de Duitse invasie aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het ontwerp was van de Antwerpse architect  Joseph Smolderen en de werken begonnen in september 1928. In 1935 was het werk nog niet volledig af maar werden de werken stopgezet. De kerk werd ingezegend in 1936, het burgerlijke gedenkteken ernaast, het ‘Memorial Inter-Allié’ op 20 juli 1937 in aanwezigheid van Koning Leopold III. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de site zwaar beschadigd door bombardementen wat nieuwe restauratiewerkzaamheden met zich mee bracht. De werken begonnen in 1962 en op 20 november 1968 werd het memoriaal een tweede maal ingehuldigd in aanwezigheid van Koning Boudewijn.
Het memoriaal omvat een hoge toren met daarnaast diverse gedenktekens voor zeven geallieerde landen : Italië, Frankrijk, Roemenië, Spanje, Griekenland, Groot-Brittannië, Polen en Rusland. Bovendien is er een gedenkteken “aux Défenseurs de Liège”.
Beelden: © Frans Van Humbeek, 21/12/2017
Datum gebeurtenis:
09/04/1943
Datum registratie:
01/01/2018
Locatie:
Gedenkplaat voor de slachtoffers van de beide wereldoorlogen met o.a. de naam van Michel Nève de Mevergnies
Adres:
Eglise du Sacré-Coeur de Cointe, wijk Cointe, Rue des Hirondelles, Liège
Lengtegraad:
5°34’07.4″E
Breedtegraad:
50°37’10.3″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus