Ballonmonument, Ode aan de Vriendschap

Monument ‘Ode aan de vriendschap’.
Aangeboden aan de stad Leuven, ingewijd door burgemeester Alfred Vansina.
Ontwerp en uitvoering Dany Tulkens, technische begeleiding KU Leuven.

In mei 2018 is het ballonmonument weggehaald wegens de heraanleg van het Hervert Hooverplein. Er is voorgesteld om het een nieuwe plaats te geven op ‘De Patat’, de rotonde op de Tiensevest aan het busstation van De Lijn. Maar alvorens de ballon terug een vaste stek krijgt, zal hij eerst onder handen genomen worden door de originele kunstenaar, Dany Tulkens.

 

Op donderdag 1 augustus 2019 schreef Kristen Simons op de website van VRT NWS:

Kunstenaar Dany Tulkens ontwierp de acht meter hoge ballon in 1988, in opdracht van het Verbond der Jaartallen als geschenk voor de stad. Hij wilde ermee vertellen dat je met vrienden om je heen de zorgen van alledag kan overstijgen. Het standbeeld stond bijna 30 jaar op het Herbert Hooverplein. Bij de heraanleg van dat plein verdween het beeld tijdelijk uit het straatbeeld, maar nu staat het dus op een nieuwe locatie: het bloemenperk tegenover het busstation van De Lijn aan het Martelarenplein. Kunstenaar Dany Tulkens is alvast tevreden met de nieuwe locatie: « Ik vind het natuurlijk spijtig dat hij moest verdwijnen op het Herbert Hooverplein, maar deze locatie is ook goed. Er passeert hier heel veel volk en het is goed zichtbaar. »

Beeldhouwer Dany Tulkens gaf het geheel een grondige renovatie. De ballon zelf kreeg een lichtere patina in zilverchloride, zo moet volgens de kunstenaar de ballon « opgaan in de lucht ». Ook de koperen mand werd vervangen door een mand in cortenstaal. Het standbeeld heeft ook een nieuwe sokkel. « De vorige sokkel vond ik altijd wat ongelukkig », zegt Dany Tulkens. « Die is toen berekend op stabiliteit en niet op het esthetische. Bij de nieuwe sokkel zijn we vertrokken van het esthetische en de ingenieurs van het studiebureau LISST hebben dan de stabiliteit moeten berekenen. Ze liggen daar nog altijd wakker van. »

 

Beelden: © Frans Van Humbeek, 1 juni 2012
Datum registratie:
02/06/2012
Eigenaar:
Leuven
Locatie:
Ballonmonument Ode aan de Vriendschap
Adres:
Omgeving Diestsepoort 1, 3000 Leuven
Lengtegraad:
4°42’50.8″E
Breedtegraad:
50°52’56.1″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus