Schaffen 2022, bloedheet maar interessante oldtimers

202208_SCH_21c_

Schaffen, 13 augustus 2022. Aan een temperatuur van 33°C en op een kurkdroog vliegveld was het puffen tijdens de Oldtimer Fly and Drive In van Schaffen. Na de schrappingen door corona in 2020 en 2021 waren we heel blij om er terug bij te zijn en opnieuw enkele gelijkgezinden te treffen bij een vliegtuig en een gezellige babbel. Verschillende luchtvaartgeïnteresseerden hadden forfait gegeven, misschien omdat ze vreesden dat de reglementering over het fotograferen op het vliegveld te sterk was gewijzigd, of omwille van de tropische temperaturen. In ieder geval was het event, net zoals voor de coronacrisis, piekfijn georganiseerd en van een veranderde reglementering merkten we vrijwel niks. En we zeggen het telkens opnieuw, dank aan de vele vrijwilligers die ‘Schaffen’ draaiende houden!

Er waren een tweehonderdtal vliegtuigen ingeschreven. We maakten voor u een willekeurige selectie uit onze beelden, zonniger foto’s zijn moeilijk te maken. We waren enkel aanwezig op zaterdag 13 augustus 2022.

De Industria Aeronautica Romana IAR-823 F-AZLQ  (s/n 10) werd als trainingsvliegtuig gebruikt door de Roemeense luchtmacht, tevens de belangrijkste klant van het vliegtuig. Ook Roemeense en Hongaarse vliegclubs gebruikten het vliegtuig. De Angolese Luchtmacht kocht twaalf exemplaren. De eerste vlucht vond plaats op 10 juni 1973 en de eerste leveringen volgden in 1974. 78 vliegtuigen werden geproduceerd, de laatste in 1983. De IAR-823 werd rond 1995 door de Roemeense Luchtmacht uit dienst genomen en te koop aangeboden. 52 exemplaren verhuisden naar de VS. Vele van deze vliegtuigen werden opnieuw vliegklaar gemaakt. (Foto Frans Van Humbeek)

Piloot en eigenaar Jan Possemiers: “Dit Roemeense toestel (ex AF10) is gebouwd in 1975. Na gebruik als opleidingstoestel door de Roemeense Luchtmacht (ex Romanian Air Force AF10), verhuisde het in 2000 naar de Verenigde Staten. Mijn exemplaar (ex N721AR) werd op 2 december 2015 via een Franse koper eigendom van Johan Van Rossum uit Ukkel. Het kwam aan op Deurne op 4 december 2015. Ik werd de nieuwe eigenaar op 19 juli 2021. De zoon van de vroegere Roemeense president Nicolae Ceaușescu heeft er nog mee gevlogen. De tanks bevatten 360 liter brandstof, goed voor een vliegbereik van zo’n zes uur of 970 NM.  De piloot en instructeur zitten naast elkaar, achteraan zijn nog drie plaatsen. De IAR-823 heeft een intrekbaar driewielig onderstel. Het wordt aangedreven door een Lycoming IO-540-G1D5 van 290 pk en is full aerobatic (+6G, -3G). Er zijn maar een vijftal exemplaren meer luchtwaardig.” (Foto Kevin Cleynhens)

De cockpit van de IAR-823 F-AZLQ is nog origineel, met nieuwe headsets. (Foto Kevin Cleynhens)

Een SV-line up, van voor naar achter de SV-4C D-EBHL, SV4-RS  26 76ZN, SV-4B D-EBVV, SV-4C OO-MMD, SV-4B OO-LUK en SV4-RS EC 19. Achteraan de Miles M-38 Messenger 2A G-AJWB, een vertrouwde bezoeker op de Fly In. (Foto Frans Van Humbeek)

In tegenstelling tot die ‘andere’ Miles Messenger G-AJWB, is de G-AKVZ (c/n 6352) geen vaste bezoeker op de Oldtimer Fly In in Schaffen. Deze Miles M.38 Messenger 4B uit 1945 kon de aanwezige fotografen alvast bekoren! (Foto Kevin Cleynhens)

Druine D.1R Turbulent D-EFUF (c/n 115). (Foto Kevin Cleynhens)

Mudry CAP-10B D-EQWN (c/n 185). (Foto Kevin Cleynhens)

Mudry CAP-10B G-IVAL (c/n 307). (Foto Kevin Cleynhens)

Voor Franse ULM toestellen is het altijd uitdagend om een registratie te vinden. Op de staart van deze Roland Aircraft Z-602 staat de radiocode F-JCXO. De haaientanden en de militaire camouflage geven het toestel een stoere ‘look’. (Foto Kevin Cleynhens)

Gepaste reclame voor het Stampe & Vertongen Museum mocht niet ontbreken. (Foto Frans Van Humbeek)

De Rode Duivels zijn een publiekstrekker. Ze maken zich klaar voor een demonstratie. (Foto Frans Van Humbeek)

Raymond Cuypers van Raymond’s Aircraft Restoration (RAR, www.rar.be ) kocht in de UK deze Fordson 10 CWT, een prachtig gerestaureerde oldtimer met reclame voor Stampe. De vorige eigenaar was Paul Anderson, de secretaris van de Britse Stampe Club. Paul is ook eigenaar van

Tiffenden Airfield (Kent, http://tiffendenairfield.weebly.com/). De tekst op de bestelwagen is tot in de kleinste details correct. Toen Raymond de oldtimer zag in Engeland, voelde hij direct dat hij de wagen moest aanschaffen. Het is een perfecte aanwinst voor het Belgisch luchtvaartpatrimonium. De Stampe-Fordson zal dit jaar nog te zien zijn op Kiewit , Goetsenhoven en Brasschaat. Daarna gaat het voertuig gestald worden bij RAR. Ook dit jaar waren er op het terrein heel wat prachtige oldtimer voertuigen te zien, gerestaureerde caravans, machtige tractoren, … maar voor luchtvaartliefhebbers was de auto van Raymond de absolute topper. (Foto Frans Van Humbeek)

Deze SIAI-Marchetti SF.260 (c/n 107) werd gebouwd in 1968 en staat ingeschreven in Groot-Brittannië als G-BAGB. (Foto Kevin Cleynhens)

Deze in 1966 gebouwde Bölkow Bo208C Junior staat ingeschreven in het Britse luchtvaartregister als G-BSME (c/n 596). (Foto Kevin Cleynhens)

Een van de kleurrijkste bezoekers van de Oldtimer Fly In was deze Zlin Z-326MF Trener Master (c/n 925). Het toestel is ingeschreven als HB-TCC en gebaseerd in Zwitserland. (Foto Kevin Cleynhens)

Champion 7ECA Citabria N408JN (c/n 58). (Foto Kevin Cleynhens)

Robinson R44 Astro N443DC (c/n 0284). (Foto Kevin Cleynhens)

Filip Lowette, de drijvende kracht achter het vliegveld van Avernas-le-Bauduin (EBAV), was aangekomen met zijn Pipistrel Virus SW 80 (c/n 459SWN80, call sign F-JTRW, identificatie 67-BML). Filip heeft alleen maar lof voor dit vliegtuig. “Een Frans koppel heeft er een tour rond de wereld mee gemaakt, vijf continenten hebben ze overvlogen. In die periode vlogen ze 440 uur. Ze ondersteunden tijdens hun trip enkele wetenschappelijke projecten, zoals de studie van walvissen, de fotografie vanuit de lucht van archeologische sites, enz. Voor hun laatste vlucht vlogen ze in 2013 naar Le Bourget waar ze nog een presentatie gaven tijdens de tweejaarlijkse luchtvaartbeurs. Ik was de volgende eigenaar, het vliegt zalig. Bovendien is het erg veilig, er is een reddingsparachute ingebouwd.” (Foto Frans Van Humbeek)

De Pipistrel Virus van Filip Lowette. Filip: “Straks vlieg ik terug naar Avernas. Volgend jaar bestaat het vliegveld daar 40 jaar, schrijf het alvast in jullie agenda.” (Foto Frans Van Humbeek)

Luchtdopen zijn een succes op de Oldtimer Fly and Drive In van Schaffen, zoals hier met de Robinson R44 Raven OO-PMV (s/n 2341) van Héli and Co (www.heliandco.com/nl/ ). (Foto Frans Van Humbeek)

Motorstart van de Boeing-Stearman E75 Kaydet N5352N (c/n 75-5809). (Foto Frans Van Humbeek)

De CASA C-212-DF Aviocar N620AR (c/n 379) wordt ingezet door de Belgische firma Reni Aviation. Het vliegtuig werd in 1989 gebouwd en deed eerst dienst bij de Boliviaanse Luchtmacht.

CEO Bart De Krock is naast boordcommandant 757 ook CEO van Reni Aviation en piloot en instructeur op deze Aviocar. Het toestel wordt onder meer ingezet voor het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen. Reni Aviation vliegt voor Defensie binnen België (Melsbroek, Chièvres, Zwartberg, …) maar ook buitenlandse locaties zijn mogelijk voor allerhande trainingsmissies. (Foto Kevin Cleynhens)

CEO van Reni Aviation en piloot Bart De Krock: “Het Belgische Ministerie van Defensie doet beroep op privéfirma’s voor bijvoorbeeld opleiding en transport van personeel en cargo. Reni Aviation helpt Defensie met de opleiding van paradroptrainingen. Voor de zuurstofopleiding voor parasprongen vanaf grote hoogte, is het veel efficiënter om voor kleine teams de Aviocar in te zetten dan een A400M Atlas. (Foto Kevin Cleynhens)

De Aviocar opereert tussen de 1.000 en 24.000 voet, meestal wordt gesprongen vanop 13.000 voet. Het gaat vooral om trainingen voor High Altitude High Opening (HAHO) en High Altitude Low Opening (HALO). Bij HAHO-sprongen leggen de parachutisten na het uitspringen lange afstanden af aan de geopende parachute, het is de bedoeling om ongezien binnen te dringen in vijandelijk gebied. Bij HALO wordt de parachute na een vrije val op het laatste geopend, ze springen zeer gericht en snel naar een doel. Tijdens de sprong kan de crew van de Aviocar via de radio contact houden met de parachutisten. “ (Foto Frans Van Humbeek)

Naast trainingen voor paradropping biedt Reni Aviation nog een aantal andere diensten zoals aerial surveillance, luchtfotografie, enz. De opdrachten beperkten zich uiteraard niet alleen tot België. Naast de Aviocar bestaat de vloot van Reni Aviation nog uit de Rockwell 690A Turbo Commander N892WA, Rockwell 690B Turbo Commander N167R, Rockwell 690B Turbo Commander OO-EYE, Rockwell 690A Turbo Commander OO-HWK en Cessna 401B N175KB. (Foto Frans Van Humbeek)

Boeing A75N1 Stearman N545WP (c/n 75-0958). (Foto Kevin Cleynhens)

Boeing A75N1 Stearman N545WP (c/n 75-0958). (Foto Kevin Cleynhens)

Leuke kiekjes zijn er altijd te maken op zo’n heerlijke Fly In. (Foto Frans Van Humbeek)

Ook de vorige foto was genomen bij de Pitts S-1T OO-TPI, een toestel gebaseerd op Kiewit. (Foto Frans Van Humbeek)

John Hunter, de piloot van de Saab 91D Safir G-XCID (s/n 91-441),  wordt hartelijk verwelkomd door Guy Valvekens. Guy heeft de organisatie van de Oldtimer Fly and Drive In nu overgelaten aan een jongere generatie van luchtvaartliefhebbers, maar uiteraard volgt hij het event nog van zeer nabij. (Foto Frans Van Humbeek)

De Saab gebouwd in 1962 deed dienst bij de Finse Luchtmacht, sinds 2015 is John de gelukkige eigenaar. John heeft een avontuurlijke carrière achter de rug bij de Royal Navy, onder meer als duiker en ingenieur voor duikboten. Hij verliet de Royal Navy in 1988. Al in 1983 begon hij met zweefvliegen, sinds 1991 heeft hij een PPL met Instrument Rating. Van april tot juni 2022 maakte hij met deze Safir een 10.000 miles trip door Europa. (Foto Frans Van Humbeek)

Een andere topper op Schaffen was deze de Havilland DH90A Dragonfly G-AEDU (s/n 7526). Het toestel uit 1936 wordt aangedreven door twee 145hp Gipsy Major 10 Mk1-IIIs motoren met houten Hoffman-schroeven. Het biedt plaats aan vijf personen. 67 exemplaren zijn hiervan gebouwd.

Het staat gestald bij het onderhoudsbedrijf Shipping & Airlines op Biggin Hill (EGKB). Naast dit vliegtuig staan bij deze firma nog een aantal andere merkwaardige oldtimers. Slechts twee DH90A zijn nog luchtwaardig, dit Britse exemplaar en een Dragonfly in Nieuw-Zeeland. (Foto Frans Van Humbeek)

Bij de Ultralight Concept SV4-RS OO-I24 (c/n 068) hadden we een gesprek met eigenaar en piloot Filip Vanbiervliet. Hij begrijpt wel dat sommige luchtvaartliefhebbers het moeilijk hebben met de ultralichte versie van de Stampe & Vertongen SV-4B. Hij zou trouwens graag eens vliegen met een authentieke SV-4, om aan de lijve te ondervinden hoe de twee totaal andere vliegtuigen zich gedragen tijdens de vlucht. (Foto Frans Van Humbeek)

Filip Vanbiervliet koos voor de SV4-RS, vooral omdat die veel minder onderhoud vraagt. Zijn moderne SV-4 heeft een veel lagere vleugelbelasting dan de originele, een lager startgewicht (475 k tov 770 k) en een lagere Never Exceed Speed (Vne 170 km/hr tov 270 km/hr. De SV4-RS is niet gecertificeerd voor acrovluchten. (Foto Frans Van Humbeek)

Boeing A75N1 Stearman N5323N. (Foto Kevin Cleynhens)

Stampe-Vertongen SV-4B OO-ESV (c/n 1165). (Foto Kevin Cleynhens)

De ULM Spacek SD-1 Minisport TD-SE33 (c/n 212) is in Essen (Antwerpen) gebouwd tussen januari en mei 2020. De registratie OO-I20 werd toegekend op 25 september 2020. In 2021 maakte het toestel de eerste vlucht. (Foto Frans Van Humbeek)

Eigenaar en piloot Nico Geerts spreekt met veel lof over zijn Minisport. “De ULM werd gebouwd door twee broers, die de assemblage van Minisport-vliegtuigen ondertussen spijtig genoeg hebben gestaakt. Het toestel weegt amper 129 kilo, inclusief de noodparachute achter de cockpit. Het zit comfortabel, maar omwille van de noodparachute is er geen plaats meer voor wat bagage. Ik heb een brandstoftank van 35 liter, het verbruikt amper 5 liter per uur. Het is zeer licht bestuurbaar, wat wil zeggen dat je bij turbulentie ook constant moet bijsturen.” De Minisport is gebaseerd op het vliegveld van Kiewit. (Foto Frans Van Humbeek)

De Minisport is in hout gebouwd maar het is aan de buitenkant bekleed met kunststof. De houtbouw is duidelijk zichtbaar in de cockpit. Zie ook de rode hendel rechts, de bediening voor de noodparachute. (Foto Frans Van Humbeek)

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus