Zinvol Digitaliseren

201812_DIG_01_

Schoten, 11 december 2018. ’s Morgens door je smartphone worden gewekt tot net voor het slapengaan nog even een laatste keer e-mails of sociale media checken; het houdt niet op, je wordt achtervolgd door de hedendaagse technologie. In de luchtvaart is het niet anders. Zelfs in de kleinste ULM’s, en misschien daar zelfs meer dan in de oude vloot van Cessna’s en Pipers, vind je tegenwoordig een glass cockpit terug. En iedere piloot zal wel een gps-applicatie op zijn of haar smartphone geïnstalleerd hebben om zich te begeleiden bij de navigatie. Dat je voor de vluchtvoorbereiding de NOTAM’s en meteo-informatie op je pc opzoekt en dat je waarschijnlijk je clubtoestel online boekt, is zo vanzelfsprekend geworden dat je er niet meer bij stilstaat.

Vanaf midden december ligt het boek van onze losse medewerker Peter Snoeckx in de boekhandel. Bezoek ook de site die erbij hoort: www.zinvol-digitaliseren.net

In het algemeen maakt de technologie ons het leven gemakkelijker: barrières worden weggenomen. Naar het clublokaal bellen of zelfs rijden om een toestel te boeken, is een verre herinnering van mij geworden. Enkele klikken en je toestel is vandaag gereserveerd! Hopelijk neemt een gps, al dan niet vast in het toestel gemonteerd, voor sommige piloten de drempelvrees weg om aan een navigatie te beginnen. Je moet immers geen schrik meer hebben om verloren te vliegen. De technologie helpt hier om het meeste te halen uit je hobby. 

Vele technologische snufjes verbeteren de veiligheid, en ik raad iedereen dan ook aan om er maximaal gebruik van te maken. Zoals hierboven vermeld, maak je met een gps minder kans om verloren te vliegen, om het niet eens te hebben over de verbeterde weersvoorspellingen en radarbewaking die er ook – indirect – voor zorgt dat je ongevaarlijk vliegt.

 Toch een belangrijke bedenking: de technologie zal pas volledig tot haar recht komen wanneer je ze optimaal kan gebruiken.

Wanneer je vlot je route kan programmeren in de gps van je toestel, verlies je daar tijdens de vlucht geen tijd mee, en kan je je aandacht voor andere zaken gebruiken. Tijdens een onverwachte diversion heb je waarschijnlijk al voldoende stress. Als je je op dat moment geen zorgen hoeft te maken over je positie en waar naartoe te moeten, is dat mooi meegenomen. Wanneer je integendeel veel tijd moet besteden aan het scherm, vlieg je misschien recht in het slechte weer waarvoor je nèt wou uitwijken. 

Een andere bedenking is dat de technologie slechts een hulpmiddel blijft. Om zélf veilig te vliegen moet je eerst de – analoge – basis snappen en beheersen.

Ook professioneel omarm je best de technologie om ook morgen nog relevant te blijven als organisatie of als medewerker. Ook hier verdwijnen grenzen, komen er opportuniteiten in de plaats, maar ook bedreigingen. Zo kan je met je bedrijf gemakkelijk wereldwijd afnemers van je producten zoeken, maar zal je van de weeromstuit ook concurrentie ondervinden van bedrijven uit alle continenten. Bovendien hebben veel traditionele bedrijven het moeilijk om te digitaliseren, en worden ze voorbij gestoken door start-ups die er wél vlot mee omspringen. Traditionele bedrijven beheersen echter meer dan beginnelingen de analoge fundamenten van de bedrijfsvoering – kijk maar eens naar de moeite die Tesla heeft om zijn wagens vlot van de band te laten rollen. Als traditionele bedrijven vertrekken vanuit hun door anciënniteit verworven sterkte, kunnen ze ook in de toekomst nog relevant blijven. Maar dan niet te lang wachten om zichzelf en hun producten te vernieuwen. Evenals de piloot die zijn gps moet kunnen bedienen, moeten ook in een bedrijf de toegepaste technologieën zinvol zijn, en volledig begrepen door de medewerkers. Blockchain (een keten van in de computer of op het internet vastgelegde en samengevoegde gegevens) toepassen omdat het vorig jaar een hype was, zal je van het jaar niet veel opgebracht hebben, en een nieuw bedrijfssysteem opzetten waarmee je medewerkers niet vertrouwd zijn, zal enkel maar frustratie opleveren.

Soms kan het ook eens leuk zijn om volledig te ont-digitaliseren, want geef toe dat zelfs de nieuwste glass cockpit niet dezelfde charme heeft dan dit instrumentenpaneel. (Foto Frans Van Humbeek)

Over dit onderwerp schreef ik een boek dat nu in de winkel ligt. Zinvol Digitaliseren richt zich op organisaties die een structuur zoeken om hun digitale transformatie aan te pakken. Het biedt een inzicht over hoe de klanten veranderd zijn tegenover vroeger, hoe je hun toegenomen eisen moet beoordelen, en hoe je stap voor stap je organisatie verandert. In tegenstelling tot vele andere boeken over dit onderwerp is het in begrijpbare taal geschreven, en geeft het een heel praktische kijk op de zaak.

Peter Snoeckx

Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus