Lady Pilots Ahoy

201704_LPA_0_

Kortrijk, 2 april 2017. “’t Is niet waar”, verzucht mijn echtgenote, “dat jullie mannen goed bezig zijn met de voorbereiding van Honderd Jaar Vliegveld Kortrijk (EBKT) en dat daar geen enkele dame bij betrokken wordt.” Ja, dat viel niet in dovemans oren. Meteen kwam het idee boven drijven om op de centenarian een Lady Pilots Fly In te organiseren. ‘n Tof idee.

De Lady Pilots Fly is deel van de centenarian van EBKT, die gaat door in het weekend van 26 en 27 augustus 2017 (www.airportcommunityebkt.com.)

Bij een beetje zoekwerk op het internet duiken meteen nationale groeperingen op die dames piloten verenigen. Een mail naar het secretariaat van deze groeperingen in de omliggende landen en de invitatie is een feit. Nu nog over de brug komen dames, inschrijven dus.

Gastvrouw voor de Lady Pilots op de centenarian van EBKT, 26-27/8/2017 is Valérie Dereymaeker.

Op een zondagmiddag kwam mevrouw Valérie Derymaeker uit Namen op Kortrijk-Wevelgem landen in haar Piper Cub N45458. Valérie is gekend als de Lady Bush Pilot en zij is het die aanvaarde om op de centenarian de Lady Pilots Fly In, deel van Honderd Jaar vliegveld Wevelgem, in goede banen te leiden. Zij zal de dames oppikken bij aankomst, ze begeleiden naar hun dagverblijf (het clubhuis van de RZAC), zij zal elke vraag of probleem helpen oplossen en de dames vervoer bezorgen op en rond het 30 ha groot vliegveld. Als de ladies een uitstap maken naar de slagvelden van WO I, is ook zij van de partij.

Valérie leerde vliegen in 2012 in diverse typen Piper en trok met haar verworven vergunning meteen naar Alaska, waar het bushpilot-bestaan haar vliegersleven positief op de kop zette. Vliegtuigen hebben in Alaska overal en altijd voorrang en landen waar ze dat willen.

Vliegtuigen hebben voorrang. Hallo Europa?!

De Piper Cub met toendrabanden stal haar hart en bij terugkeer thuis werd een zoektocht opgestart om een Piper Cub aan te kopen. Het was een moeilijke afweging maar toen Valérie werd gewezen op een Piper Cub PA-18 in perfecte staat in het Duitse Baden-Baden, werd de koop op emotionele wijze gesloten.

Huizenhoge toendrabanden vergemakkelijken het landen op bush-plaatsen.

Sedertdien doorkruist lady bush pilot Valérie geheel Europa waar ze vele vrienden heeft en steeds welkom is. Dat is in de Balkan, Tjechië, Minorca, de Canarische eilanden, Australië, Senegal, Uganda, langsheen de Donau, ook al eens naar de Poolcircel en haar deelname aan de vele Fly In’s en aan de Raid Latécoère, maakten van haar een opgemerkte persoon.

Wie verliest niet zijn of haar hart aan de zichten van Alaska?

We hebben voor onze centenarian echt welde perfecte Lady Pilot aangetrokken om alle dames die zich geroepen voelen om naar Kortrijk-Wevelgem te komen in het feestweekend eind augustus 2017, een prima onthaal te bezorgen.

Het vliegen van een Piper Cub gebeurt met hart en ziel.

We zijn benieuwd wie de oproep zal oppikken. Malin Rydqvist uit Zweden en/of Eva Claire uit Spanje, of de Wingladies uit Amougies die al toezegden met vier of vijf toestellen af te komen. Zij zullen niet de prijs winnen voor de deelneemster die de grootste afstand vloog, maar evengoed zijn ze heel welkom zoals ook al de andere vrouwelijke piloten van ons land.

Deze bekende BBC-presentator met haar DA-42 komt vooralsnog niet, O, wat jammer.

Guido Bouckaert
Foto’s : Valérie Derymaeker & Guido Bouckaert

 

Picture of Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus