Vijf Jaar JOE

Eeklo1_800.jpg

Eeklo, 30 maart 2014. Voor zijn vijfde verjaardag bracht radiostation JOE fm een greatest hit écht tot leven. Met de suggesties van de luisteraars viel de keuze op het lied ‘99 Luftballons’ van de zangeres Nena. Op zondag 30 maart was Hangar Flying erbij toen 107 luchtballonnen opstegen vanaf de sportterreinen van de stad Eeklo. 300 enthousiaste JOE luisteraars konden meevaren.

Voor het ‘grote werk’ konden ook eigenaars van animatieballons hun vaarkunst tonen, zoals hier Wouter Geurs met zijn afstandsbestuurde ballon. Net als bij de grote broers wordt de brander boven de rieten ballonmand aangedreven door propaan.
De Schroeder Fire Balloons -promotieballon van de stad Hasselt (OO-BQG) wordt klaargemaakt voor de vaart.
Het is verbazend hoeveel ballons op een relatief beperkte plaats kunnen opstijgen. ‘Warme’ ballons staan klaar voor de vaart, ondertussen worden onderaan de ‘koude’ ballons klaargelegd.

Vanaf 1 april 2009 zendt JOE fm hippe muziek uit. Jim Kerr, zanger van de Simple Minds, gaf die dag in het bijzijn van alle JOE dj’s het officiële startshot. Na de grootste verjaardagstaart (2010), de grootste coverband (2011), het verjaardagsfeest van Bjorn de Vuyst (2012) en de grootste klasreünie ooit (2013) scoorde JOE dit jaar met een sfeervolle ballonmeeting.

De Duitse Gabriele Susanne Kerner (°24 maart 1960) scoorde onder haar artiestennaam Nena in de jaren tachtig een megahit met 99 Luftballons (www.youtube.com/watch?v=jQYQTFudrqc&feature=kp). Wereldwijd heeft ze met haar gelijknamige popband Nena meer dan 22 miljoen platen verkocht. Ze was ook actief als actrice en presentatrice en is in Duitsland nog altijd een gekend figuur. 99 Luftballons werd ook in België een topper in de hitlijsten. Vele van onze ietwat oudere lezers zullen in de jaren tachtig met een verliefde blik naar Nena gekeken hebben, ’t is trouwens nog een knappe dame. 99 Luftballons is wat men een political song kan noemen, een scherp protest tegen de Koude Oorlog en de wapenwedloop en de dreiging van kernwapens. Het lied beschrijft hoe militairen met alle middelen in actie komen tegen toevallig overvliegende speelgoedballons.

Special shapes vallen altijd in de smaak bij het publiek: de Ultra Magic OO-BMH en Cameron ‘Funny Bunny’ OO-BXV (www.funnybunny.be).
Piloten, helpers en de passagiers wachten op toelating om de lucht in te gaan. 150 deelnemers aan de wedstrijd konden een duoticket winnen voor een ballonvaart.
De Cameron-ballon van JOE fm, met onder het publiciteitsdoek de registratie F-GZPC. Links de Kubicek van OO-BVT van www.bdballonvaarten.be.

Voor het ballonevenement had JOE fm van burgemeester Koen Loete de toelating gekregen om gebruik te maken van het sportcomplex aan de Burgemeester Lionel Pussemierstraat in Eeklo. De Eeklonaars zijn al wat gewend wat ballonvaart betreft want dezelfde locatie wordt ook gebruikt voor de jaarlijkse AVS Meetjesland Balloonmeeting.

Safety Director Jan Goossens, een man met meer dan veertig jaar ervaring in de ballonvaart. Jan is een vaste waarde op heel wat grote ballonmeetings. De aanwezigheid van een Safety Director en een Flight Director is een vereiste opgelegd door het Directoraat-generaal Luchtvaart.
Opstijgende ballons, vanop het podium begeleid door het team van JOE fm. Boegbeelden van JOE fm zijn ondermeer Raf Van Brussel en Leen Demaré.
Een gezamenlijk vertrek van luchtballons zorgt altijd voor mooie beelden.

Het was duidelijk een feest voor JOE fm. Duizenden fans van JOE genoten van het ballonevenement, als toeschouwer of als passagier. Vanaf 17.30 uur begonnen ballonvaarders zich stilaan klaar te maken. Na een briefing, rond 18 uur, kozen de ballons het luchtruim. Het waren vooral Belgische ballons, maar we zagen ook Britten en Nederlanders.

De Durondeau OO-BPM boven het talrijk opgekomen publiek. Achteraan merk je ook ballons die opstegen vanop het verharde terrein van het sportcomplex nabij het Scoutspad.

We melden ook graag dat de 29e editie van de AVS Balloonmeeting Stad Eeklo doorgaat op zaterdag 26 en zondag 27 juli 2014 (www.meetjeslandseballoonmeeting.be). Dankzij JOE fm heeft Eeklo dit jaar al genoten van een opwarmertje.

Tekst en foto’s: Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus