EAS Planewash

_D3D0222.jpg

Zaventem, 5 maart 2008. Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie heeft er het schoonste vliegtuig in’t land? Om een antwoord te krijgen op deze vraag, streek Hangar Flying in de nacht van 5 op 6 maart met de mensen van EAS (European Airport Services) neer op de tarmac van Brussels Airport, waar we getuige waren van een heuse planewash.

De Nordic Dino II in actie aan Brussels Airlines B737 OO-LTM. In de voorgrond zien we de tankwagen die ter ondersteuning van het hele wasgebeuren dient.

Planewash: waarom? Daarom!
Het fenomeen van de carwash kennen we natuurlijk allemaal, en net zoals we zelf graag met een netjes gekuiste wagen rondrijden, willen ook de luchtvaartmaatschappijen dat hun vliegtuigen er spic and span uitzien. Het is immers een vorm van service die je je klanten biedt; nette vliegtuigen – zowel vanbinnen als langs de buitenkant – dragen bij tot het imago van de luchtvaartmaatschappij. Je zal maar CEO zijn van een niet nader genoemde Franse carrier die op ontelbare luchtvaartfora de nodige beruchtheid verwierf omwille van haar vuile vliegtuigen. Het oog van de reiziger (en de enthousiast) wil immers ook wat! Bijgevolg verdienen ook vliegtuigen af en toe een frisse douche… Naast het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij, zijn schone vliegtuigen ook een stuk zuiniger in gebruik en komt het de levensduur van hun paintwork ten goede. Een uitgesproken win-winsituatie dus!

Op de luchthaven van Brussel is EAS het enige bedrijf dat op een systematische manier exterior cleaning aanbiedt aan haar klanten. Naast de planewash verzorgt EAS ook het meer bekende interior aircraft cleaning. Hiervoor bouwt het bedrijf verder op de jarenlange ervaring van Aviapartner Cleaning, wiens activiteiten EAS in 2006 overnam.

Het volledige cleaningteam – Mostafa (links) en Alain – met de Dino onder de vleugel van de Boeing. De witte leidingen bovenaan zijn de voelsensoren van de wasrobot die het vliegtuig aftasten en de maximum uitwijking voor de wasborstels aangeven.

Nordic Dino II
Voor de exterior cleaningactiviteiten werkt men bij European Airport Service met een wasrobot om de werkzaamheden te vergemakkelijken. Vandaar dat we hier ook van ‘planewash’ spreken. De robot van het type Nordic Dino II van het Zweedse Nordic Aero AB stamt uit de inboedel van het voormalige Sabena en werd in september 2007 door EAS overgenomen, samen met een tankwagen met oplegger om de robot te transporteren en te ondersteunen. Een onontbeerlijk iets, want de Dino verbruikt, al naar gelang het vliegtuigtype, immers de nodige hoeveelheden aan water en zeep om de klus te klaren. De wasrobot heeft zelf slechts een ‘klein’ reservoir van 500 liter en een spuittank van 90 liter ter beschikking, maar met behulp van de twee grote voorraadtanks die op de truck gemonteerd zijn – van respectievelijk 1500 liter zeep en 3000 liter water – zorgt het cleaning team ervoor dat de Dino ter plaatse bijgevuld kan worden indien de eigen tank niet volstaat.

Na het inzepen gebeurt het eigenlijke wassen met de hand. Het verwijderen van het overtollige zeepsop gebeurt met een waterlans onder lage druk. Hoge druk zou immers lakschade aan het toestel kunnen veroorzaken.

De nodige technische en praktische uitleg bij de exterior aircraft cleaning werd ons verstrekt door Alain Goret, de man – letterlijk en figuurlijk dan – achter de Dino van European Airport Services. Hij zit al meer dan 10 jaar in het vak van de exterior cleaning en heeft meer dan 7 jaar specifieke ervaring – ten tijde van Sabena – met de Nordic Dino II. Bij de overname van de wasrobot, heeft EAS er dan ook voor gekozen om een professional als Alain aan te trekken om het gevaarte te bedienen. Het spreekt voor zich dat een gedegen technische kennis en ongevalvrij kunnen werken in deze branche een must zijn, criteria waaraan Alain ruimschoots voldoet. Hij vertelt ons dat hij in ongeveer 45 minuten tijd een Boeing B737 een volledige schoonmaakbeurt geeft. Al snel reken ik uit dat de wasborstels van de Dino, met een debiet van 60 liter per minuut, per schoonmaakbeurt dus al snel 2700 liter water-zeepmix verbruiken. De extra capaciteit die de tankwagen levert, is dan ook geen overbodige luxe.

De telescopische arm van de Nordic Dino II heeft een maximum elongatie van 8.2m horizontaal en 8.4m verticaal.

Showtime!
De romp en delen van de vleugel worden door middel van de Dino onder handen genomen. Kritische oppervlakken en meetinstrumenten, zoals de pitot tubes of vortex generators worden manueel gereinigd. Het inzepen gebeurt met behulp van de robot, maar het eigenlijke proper schrobben van vieze delen gebeurt nog steeds met de hand, net zoals het wegspuiten van het overtollige zeepsop. Men werkt bij EAS dan ook steeds met een team van twee personen: enerzijds uit veiligheidsoverwegingen en anderzijds ook omdat het werk veel sneller vordert wanneer de tweede persoon het zeepspoor van de Dino kan volgen met de spuitlans.

Alain met de afstandsbediening van de robot. Hoewel de bediening kinderspel lijkt, moeten we wel even vermelden dat elke van de drie joysticks meerdere functies van het apparaat bedient.

De demonstratie die we voorgeschoteld krijgen, duurt slechts enkele minuten. Het is immers te koud buiten – exterior cleaning is maar mogelijk tot plus 3 à plus 2 graden Celsius, afhankelijk van het vliegtuigtype. Bovendien is de gelukkige van vanavond, de Boeing B737-3M8 OO-LTM van Brussels Airlines, de voorbije week reeds volledig onder handen genomen. Toch genieten we van het (korte) schouwspel, al moeten we wel opletten dat we zelf geen koude douche over het hoofd krijgen. Bij deze temperaturen is een longontsteking al gauw opgelopen!

Na de planewash – OO-LTM staat weer als nieuw te blinken in de achtergrond – wordt de Dino opnieuw op de oplegger gereden om aan een volgend toestel ingezet te worden. Is het maar een illusie of kan de wasrobot zelf ook een douche gebruiken?

Continuïteit
Voorlopig is EAS druk bezig om extra werknemers op te leiden in het gebruik van de Nordic Dino II om de continuïteit naar de klant toe te verzekeren. Dit verloopt traag; het is immers niet mogelijk om onervaren krachten meteen met een helse machine op de romp van een peperduur vliegtuig te laten oefenen. Mostafa Allouche, de spuitgast van dienst vanavond, loopt al enkele maanden dubbelshifts met Alain om de nodige kneepjes van het vak te leren. Het is de bedoeling dat EAS tegen het zomerseizoen verschillende crews operationeel heeft om elke nacht de nodige airframes onder handen te kunnen nemen. En dat is noodzakelijk, want EAS beschikt reeds over een uitgebreide klantenbasis voor haar exterior cleaning. Zowel de Luchtcomponent van het Belgische leger, Brussels Airlines als de kakelverse Belgische cargomaatschappij Cargo B maken gebruik van de diensten van EAS en haar wasrobot. Voor meer informatie over het volledige gamma aan activiteiten kan u steeds terecht op de website van EAS: www.easaviation.aero of via mail easdty@easaviation.aero.

Giovanni Verbeeck
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

 

Picture of Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

is al enkele jaren professioneel actief in de wereld van de luchtvaartoperaties, meer bepaald in de vliegtuigafhandeling. Zijn interesses binnen het team gaan dan ook voornamelijk uit naar de airlines en de general aviation. Ook fotografie – en dat hoeven niet alleen vliegtuigen te zijn – is een van zijn passies.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus