Wim filmt de wereld

_D2D3713.jpg

Diegem, 25 februari 2008. Het bedrijf “Wim Robberechts & Co” is in Diegem gevestigd, nabij Brussels Airport. Wim heeft negen werknemers in dienst van wie vijf cameramannen. Het team geniet al jaren wereldfaam omwille van de adembenemende luchtfoto’s en filmbeelden.

Wim bij zijn collectie oude camera’s.

Ommekeer
In zijn vorig leven werkte Wim als freelance cameraman voor verschillende binnen- en buitenlandse nieuwszenders. In 1984 startte hij een eigen productiehuis, ondertussen bleef hij werken voor o.a. de Belgische en Britse omroep. De ramp met de veerboot Herald of Free Enterprise (6 maart 1987) was een keerpunt. Hij kreeg carte blanche om het ongeluk vanuit de lucht te verslaan. Het beste materiaal mocht ingehuurd worden maar hij moest dan ook met de meest unieke beelden voor de dag komen. En die kwamen er.

De Alouette II G95 hangt aan het plafond van de loods.

Voorbereiding
Aan de basis van de magistrale luchtbeelden van “Wim Robberechts & Co” ligt een perfecte voorbereiding. Ik blader met Wim door een voorbereidend dossier en merk dat er reeds vooraf op de grond foto’s worden genomen van de te filmen sites. Er worden eveneens kopieën van stadsplannen in opgenomen, waypoints, toelatingen, enz.

Meestal bestaat de bemanning van de helikopter uit drie personen: de piloot met een regisseur en een cameraman. Meer volk in een cockpit zou alleen maar zorgen voor verwarring. De firma heeft geen eigen heli’s maar er wordt wel overwogen om er een aan te kopen.  Wim : “Een helikopter is nog steeds het beste werkplatform voor onze camera’s. Zo’n toestel is polyvalent en niet zo sterk van het weer afhankelijk als bv. een ballon of zeppelin. België heeft daarenboven nog steeds een soepeler regelgeving voor helikopters.” Het team draait niet alleen beelden voor reportages. In Frankrijk en Italië worden ondermeer controlevluchten uitgevoerd voor de hoogspanningslijnen.

Deze Wescam is 12 jaar oud en heeft al 9 keer de Paris-Dakar meegemaakt. Ook de apparatuur wordt aan heel wat beproevingen blootgesteld. Net zoals voor een vliegtuig wordt alles geregistreerd in een logbook: onderhoud, herstelling, nieuwe onderdelen, testen, …

Cameraman
De cameramannen worden bij Wim opgeleid. Een scholing duurt twee jaar. Wim : “Zo’n man moet naast een goed rock-‘n- roll- gevoel heel wat zelfdiscipline hebben. Hij moet niet alleen kunstzinnige beelden kunnen draaien maar ook erg soepel van geest zijn. Ze werken bij ons in vast dienstverband. We willen dat ze altijd bereikbaar zijn en dat ze hun agenda aan onze noden kunnen aanpassen. “ Ook commercieel is de persoon achter de camera van zeer groot belang. Wim probeert altijd dezelfde cameraman op grote manifestaties te plannen. Voor de organisatoren is dat een pluspunt en dat wekt natuurlijk vertrouwen.

De cameraman zorgt ook voor de navigatie. De volgorde van de te filmen sites wordt meestal bepaald door de stand van de zon. In de heli wordt de filmapparatuur bediend met een joystick, de camera hangt dus meters verwijderd van het oog van de cineast. Soms volgt de piloot de filmbeelden op een monitor.

Wim met beelden van “Belgium, the Movie” op zijn Mac.

Camera
De gyroscopisch gestabiliseerde camerabehuizing wordt met gecertificeerde verbindingsstukken (brackets) buiten aan de helikopter gemonteerd. In de loods liggen zo’n 25 brackets. De aanpassing van de helikopter gebeurt steeds door eigen mensen. De ombouw gebeurt niet alleen voor heli’s. Voor de Olympische Spelen van Athene werden bewakingscamera’s gemonteerd in een zeppelin of voor de marathon van Berlijn gebeurde de montage op een kleine wagen van het type Smart.

Wim’s eerste toestel kwam van de Canadese maatschappij Wescam Inc, daarvan heeft hij vier exemplaren. Nu gebruikt hij ook vier Cineflex-toestellen uit Californië  in combinatie met High Definition (HD) camera’s van Sony. Een Cineflex kost 600.000 euro maar zelfs met zeer zware telelenzen draai je volledig schokvrije beelden. Aan een standaard Fujinon-lens hangt al gauw een prijskaartje van 40.000 euro, voor de ombouw naar Wescam of Cineflex mag je evenveel euro’s neertellen. Voor iedere lens is een ander venster nodig in de camerabehuizing. Af en toe is er nog vraag naar 35mm-apparatuur, die wordt dan gehuurd. Voor de nieuwste film De Loft, van regisseur Eric Van Looy en scenarist Bart De Pauw, moeten zo’n beelden gemaakt worden. Ondertussen zit onze huisfotograaf Paul Van Caesbroeck een tikkeltje jaloers te kijken naar een Nikon D3 die argeloos door onze gastheer op tafel wordt gelegd. Wim neemt inderdaad ook “gewone” luchtfoto’s, ondermeer te bekijken in het boek “Belgium. A View from the Sky.”

Marketing
Hoe geraakt een Vlaams bedrijf met een klein team van medewerkers aan zo’n prestigieuze contracten?  Wim : “Het voordeel van een klein land is dat het veel buitenland heeft. Het overgrote deel van de contracten komt uit Frankrijk. “ Het klantenbestand van Robberechts & Co is indrukwekkend. Het team zorgt voor de luchtbeelden van o.a. de Formule 1 Grand Prix wedstrijden, Parijs-Dakar, de Redbull races, de Ronde van Frankrijk, Vasaloppet (’s werelds grootste cross-country skirace), enz.

Wim :”Onze camera’s zijn niet onze enige rijkdom. Ook onze kennis en ervaring leggen ons geen windeieren. Onlangs belde een productiehuis uit Los Angeles me voor assistentie in Mongolië. We kennen er de juiste personen, we weten waar we de juiste heli’s kunnen vinden, we beschikken over brackets en de privé-telefoons van de piloten hoef ik maar uit mijn gsm te halen. Amerikanen leggen graag centen neer voor zo’n assistentie.”

Een van de voordelen om met dit bedrijf uit Diegem in zee te gaan is het principe van one stop shopping. De klant hoeft enkel maar met Wim aan tafel te zitten om er zeker van te zijn dat alle filmopnamen perfect in orde zijn, meer tussenpersonen zijn er niet.  Zijn team staat garant voor bedrijfszekerheid en ervaring.

Toekomst
Wim : “We werken nu aan een groots project “Boomerang”, een productie van de Franse filmproducer Luc Besson met foto’s van de bekende luchtfotograaf Yann Arthus-Bertrand. Het is een natuurfilm over onze kwetsbare aarde, enkel met luchtopnamen. We draaiden onlangs in Siberië, binnenkort beginnen we in Scandinavië en Nederland. “ Ook bedrijfsfilmen worden nog gemaakt. Momenteel wordt een promotiefilm gedraaid voor Brussels Airport.

The Movie
Het administratief gebouw van “Wim Robberechts & Co” in Diegem omvat ook een kopieerbank, een beeldverwerkingsstation, een magazijn en een plaats waar de herstellingen en het onderhoud van de camera’s gebeuren.  In de projectiezaal nestelen we ons in de eersteklas-vliegtuigzetels van Sabena en genieten van “Belgium, the Movie.” Deze High Definition film neemt ons mee voor een vlucht over België. De luchtbeelden van ons land zijn magistraal, ook de combinatie met de klankfragmenten is weergaloos. Eenzelfde project is nu opgestart in Nederland. “Holland, the Movie” zal eind 2008 te koop zijn. Films en fotoboeken van Wim zijn te koop bij uw boekhandel.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus