Kleine-Brogel verdient een museum

_DSC2763.jpg

Kleine-Brogel, 9 januari 2008. Beauvechain, Bierset, Florennes en Melsbroek zijn basissen van de Luchtcomponent die een eigen historisch centrum hebben. Een groep enthousiaste vrijwilligers wil ook Kleine-Brogel “KeeBee” tegen eind 2008 een eigen museum bezorgen. Hangar Flying ging al een kijkje nemen.

Indien je Roger en zijn team wil helpen, misschien door het ter beschikking stellen van stukken voor de tentoonstelling, kan je best een mail sturen naar roger.lams@telenet.be of bel 089/85 20 70.

 

Infrastructuur
Aan de ingang van de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel worden we opgewacht door Roger Lams. We rijden met hem naar Blok 9 waar enkele vrijwilligers nauwgezet de verfborstel hanteren. Het zijn zowel oudgedienden van de basis als burgers die een handje komen toesteken. Roger : “Het is aan Korpsoverste Kol Vl Patrick Wouters te danken dat we op 26 april 2007 konden starten met de voorbereiding voor een eigen museum van de 10de Tactische Wing. Op een bijeenkomst van de stichtende leden in het café “Onder den Toren” in Peer kreeg ik te horen dat ik voorzitter zou worden van de vzw “Kleine-Brogel Air Museum.”   Ook de nieuwe Korpsoverste, Kol Vl Stafbrevethouder Claude Van de Voorde, is ons initiatief erg genegen. In het gebouw dat we ter beschikking kregen zijn nu heel wat infrastructuurwerken bezig. We gaan hier verschillende thematentoonstellingen opzetten. In een van de lokalen zal bv. de beginperiode van KeeBee aanschouwelijk worden voorgesteld, in een andere ruimte wordt dan het Spitfire-tijdperk geïllustreerd of deze van de Starfighters. Er zijn ideeën genoeg. De jeugdige bezoekers krijgen hier een klaslokaal waar we ze warm kunnen maken voor de luchtvaart.”

Uit drie afgetakelde Starfighters (FX-61, FX-41 en FX-02) wordt een toonbaar exemplaar samengesteld dat als poortwachter zal dienst doen voor de ingangsdeur van het museum. Hij zal het gezelschap krijgen van een Thunderstreak.

In het toekomstige museumgebouw, dat nog dienst deed als bureau van de korpsoverste, wordt ook een plaats voorzien voor het documentatiecentrum. Peter “Celle” Celis zit in de beheerraad van de vzw. Hij is liaison met de 10de Wing en wordt ook verantwoordelijk voor de rijke collectie documenten. Peter, o.a. bekend om zijn boeken “Runways to Victory” en “Mony Van Lierde, van volksjongen tot volksheld” is volgens Roger Lams de geknipte man voor deze functie.

De enthousiaste groep vrijwilligers rust even uit voor de groepsfoto. Op een basis als KeeBee wordt natuurlijk een handig vliegtuigtrapje gebruikt om aan de plafonds te kunnen. Iedere maandag en woensdag komen de vrijwilligers hier van 9 tot 17 uur samen om KB een gepast museum te schenken.

Steun
Enthousiasme alleen is natuurlijk niet genoeg, er zijn ook centen nodig. Gewaardeerde sponsoring kwam er van de 10de Wing, van enkele industriëlen die het 31 Sqn erg genegen zijn en van Lockheed Martin. De vzw was tevens laureaat van een wedstrijd in het kader van een project rond rollend, rijdend en vliegend erfgoed. De prijskamp werd uitgeschreven door het Contactforum voor Erfgoedverenigingen vzw (VCM). Het ingediende ontwerp voor de realisatie van een museum te KeeBee werd bekroond en krijgt in de toekomst een mooie premie. Ook Kelchtermans, burgemeester van Peer, wordt nu om steun gevraagd. Deze burgervader ziet vermoedelijk wel brood in het museum, het zal immers extra toeristen aantrekken die de bekende basis eens van nabij willen bezoeken. Als de geïnteresseerden na het bezoek nog een pint willen pakken in zijn gemeente, rijden ze eerst langs het plein nabij de officierenmess “Bergendal.”  Daar krijgen ze dan de Lockheed F-104G Starfighter (FX-86), de Republic F-84E Thunderjet (FS-17) en de Republic F-84F Thunderstreak (FU-66) te zien, allemaal toestellen die vanop deze basis hebben gevlogen. “Bergendal” verwijst naar Generaal-majoor Vlieger du Monceau de Bergendael. Sinds mei 2002 is dit vliegveld trouwens genoemd naar deze RAF-piloot en eerste commandant van de 10de Wing.

Links Roger Lams (in een vroeger leven nog Starfighterpiloot en Korpsoverste te Koksijde) en rechts de goedlachse Jos Palmers. Hun enthousiasme voor het museum van Kleine-Brogel werkt aanstekelijk. Ze zijn dan ook niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken en mateloos veel van hun vrije tijd aan het museum te besteden.

Collectie
Voor de thematentoonstellingen zal voornamelijk materiaal gebruikt worden uit de immense collectie van Jos “Snor” Palmers. De verzameling van Jos is nu ondergebracht in Loods 140, rechtover Blok 9. Je gelooft je ogen niet als Snor het rolluik opent van de verwarmde loods die toegang verschaft tot zijn verzameling. We vergapen ons aan de eerste Tiger-mascotte, meer dan 8000 luchtmachtbadges, gesigneerde kerstwensen van Montgomery uit 1944, opgegraven onderdelen van Lancasters uit Hamont (ED488) en Overpelt (ME690), petroleumvuurtjes die de startbaan moesten afbakenen, enz. In de metalen loods staat ook de vrijwel volledige traditiekamer van het opgedoekte 23 “Devils” smaldeel met ondermeer een origineel schilderij van de befaamde luchtvaartkunstenaar Ronald Wong. Jos is er bovendien in geslaagd om een groot deel van zijn collectie erg aanschouwelijk te etaleren.

Buiten aan Loods 140 staat een Magirus-Deutz brandweerwagen die nog dienst deed op de basis. Van het schietveld werd hij teruggebracht naar het museum, hier wacht hij op restauratie.

Aan de ingang van de loods is een kleine bar waar we na ons bezoek nog even gezellig blijven nagenieten met Snor en zijn collega’s van de vzw “Kleine-Brogel Air Museum.”  Snor –zijn koosnaam past hem overigens als gegoten- heeft bijzonder veel oog voor details. De tafels van de bar zijn gemaakt uit gerecycleerde onderdelen van een F-16 en een Hunter, de vliegtuigstoelen hebben nog gediend bij Sabena. Op de achtergrond horen we muziek van Glenn Miller. In alle hoekjes en kantjes staat wel iets bijzonders dat onze aandacht trekt.

We deinzen even achteruit als Jos de poort opent van zijn koninkrijk.

Kleine-Brogel krijgt zijn museum, de enthousiaste groep rond Roger Lams en Snor is niet meer te stoppen. Heel wat bezoekers zullen hier tegen eind 2008 een grondige uitleg krijgen over de geschiedenis en de opdrachten van de Wing. Het wordt beslist een toeristische trekpleister voor deze regio.

Als burger wist Snor een enorme collectie samen te brengen. Toch heeft hij nauwe banden met de luchtvaart. Hier staat hij naast het uniform van zijn vroegere schoonbroer, Maj Vl Theo Theeuwen. Op 10 november 1981 kwam Theeuwen in Dinant om het leven met de Starfighter FX-11. In het museum staat ook een foto van de overgrootvader van Jos. Joseph Palmers was mecanicien bij het eerste smaldeel in Kiewit.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus