Het tweede leven van een Airbus

Gilly1.jpg

Gilly, 9 december 2007. Dat Charleroi over een luchthaven beschikt weet iedereen. Daar heeft het Ryanair tijdperk wel voor gezorgd. Wat veel mensen echter niet weten is dat sinds september 1999 in Gilly, een voorstad van Charleroi, een Airbus A310 staat waar Nathalie, een lid van de bemanning, me hartelijk ontvangt.

Het Air US Café is dagelijks open van elf uur tot ….

Een Airbus in de stad?
Vliegtuigen zijn gemaakt om te reizen en dan nog liefst via de lucht. Eens op de grond verliest een toestel, dat in de lucht vaak een toonbeeld van gratie is, alle elegantie. In Charleroi heeft men echter beide stellingen ontkracht. Een vliegtuig dient niet alleen om te reizen en ook op de grond kan het z’n gratie behouden, mits enkele aanpassingen uiteraard. De Airbus waar het allemaal om draait draagt het constructienummer 329 en liep in 1984 van de band bij Airbus Industries als een model -222. De 5N-AUG was de derde A310 voor Nigeria Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Nigeria die in 2003 in vereffening ging. Samen met drie andere A310’s (5N-AUE/F/H) vloog de ‘Lekki Peninsula’ voor deze maatschappij. In 1993 werd de Uniform Golf op de luchthaven van Brussel aan de ketting gelegd wegens niet-betaalde schulden aan Sabena Technics. Na een lange periode van verwaarlozing naast Hangar 8 werd het toestel in september 1999 per boot en truck overgebracht naar Gilly, waar een groep enthousiastelingen het karkas een tweede leven wilden geven. De motoren, het interieur en alle andere bruikbare (lees: waardevolle) onderdelen waren al lang verwijderd.

Alle instrumenten werden uit de cockpit verwijderd. Enkel de hendel voor de luchtrem, de gashendels en de hendel voor de flaps werden behouden. Kleine kinderen kunnen hier televisie kijken terwijl grotere kinderen zich even piloot kunnen wanen.
In het achterste cargoruim werd plaats gemaakt voor de toiletten. Dit is te bereiken via een trap, iets wat je op een ‘echte’ A310 niet zal vinden.

Air US Café
Na enkele maanden van hard labeur werd het eindresultaat stilaan zichtbaar. Het interieur werd helemaal onder handen genomen en het resultaat mag er absoluut zijn. Business stoelen van Sabena werden in het toestel geplaatst. In het voorste cargoruim werd een vergaderzaaltje ingericht en in het achterste kwamen de toiletten. De uitlaat van de APU in de staart van het toestel (Auxiliary Power Unit – de hulpmotor die het vliegtuig op de grond voorziet van stroom en perslucht) werd gebruikt als afzuiginstallatie voor de keuken. In de cockpit, waar jammer genoeg enkel nog de hendel voor de luchtrem, de gashendels en de hendel voor de flaps instaan, kunnen de kinderen televisie kijken.

Een zicht op het achterste drukscherm. Zoek de 10 verschillen zou ik zeggen…

Naast het toestel zelf werd ook de menukaart, opgefleurd door het stripfiguurtje Natacha, door uw redacteur aan een uitgebreid onderzoek onderworpen en bijzonder goed bevonden. Je kan in het Air US Café terecht voor een lichte snack en desserts, maar ook voor een uitgebreide keuze aan cocktails en bieren, zowel Belgische als buitenlandse. Ik ben er zeker van dat elke luchtvaartliefhebber hier een natje en een droogje naar z’n smaak kan vinden. Enkele avonden per week worden er vaste thema-avonden georganiseerd. Het unieke kader van het Air US Café spreekt een breed publiek aan: de liefde voor de luchtvaart is geen must, maar iedere bezoeker zal zeker gefascineerd worden door dit unieke luchtvaartmonument.

Het interieur werd smaakvol en gezellig aangekleed. Iedereen die het Air US Café bezoekt zal dit kunnen beamen.
Bij het betreden van het toestel deden die grotere, comfortabele stoelen me aan de oude business class stoelen van Sabena denken. Nathalie, de gastvrouw/hostess van dienst, bevestigde dit meteen.

Air US Café
Route de la Basse Sambre
6060  Gilly (Charleroi)
Tel: 071/486 900

Tekst: Kevin Cleynhens
Foto’s: Kevin Cleynhens & Frans Van Humbeek

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus