Wereldrecord voor EuroPilot Center

Deurne, 23 mei 2012, Er zijn nog wereldrecords die eenvoudig te verbreken zijn, al is het maar omdat de categorie voor de gelegenheid gecreëerd is. Zo heeft een team van vijf piloten op Deurne een nieuw wereldrecord gezet in het maximale aantal take-offs en landings op een vluchtsimulator in 12 uur. Op zich nog een origineel idee om de aandacht te vestigen op deze moderne opleidingsmethode. Een dergelijk laagdrempelig record is zelfs toe te juichen; twee van de vijf piloten die het record hebben neergezet hebben pas hun PPL behaald. Zo’n haalbare prestatie kan een enorme stimulans vormen voor andere piloten in spe!

Tekst en foto’s: Peter Snoeckx

  • Met nog een uur te gaan is het oorspronkelijke objectief, 500 starts en landings, behaald. De Amerikaanse fabrikant van de simulator heeft de handschoen al opgenomen om te proberen dit record te verbreken. Uiteindelijk klokten Kay Vereeken en z’n team af op 556 landingen.

  •  
  • Acteur Lucas Van den Eynde kijkt aandachtig toe als copiloot. Hij was het die eerder op de dag de eerste vijf touch and go’s mocht ‘draaien’. De circuits worden op een maximale hoogte van 3 à 400 voet afgewerkt, en ook zeer kort bij het veld gehouden. Oponthoud door lijnvliegtuigen op de approach is er, in tegenstelling tot de realiteit in Deurne, ook niet. Enkel op deze manier kunnen de honderden touch and go’s gemaakt worden. De recordpoging zou afgelopen zijn indien het toestel verongelukt of van de baan raakt. Een go around is, zoals in het echt, niet erg, maar als het even kan houden ze deze teller toch ook graag op ‘0’.

  •  
  • De Redbird is een nieuwe generatie van  full-motion vliegsimulatoren die deze vorm van training in het bereik van de gewone piloten brengt. De FAA-certificatie is al binnen, voor Europa wordt deze zeer binnenkort verwacht. Dit maakt dat de student-piloten 5 van de 45 uren benodigd voor een PPL op dit toestel mogen inschrijven. Dit is niet alleen efficiënter (er kan immers getraind worden op zeer specifieke omstandigheden) maar ook goedkoper, en beter voor het milieu. Voor 299 euro per maand kan een piloot onbeperkt oefenen. Een instructeur kost 65 euro per uur extra. EuroPilot Center (www.europilotcenter.be) is de invoerder van deze toestellen voor de Benelux en Frankrijk.

     

  •  
  • Door de zes schermen wordt een redelijk realistisch beeld gegeven van de vlucht. Lucas Van den Eynde is alvast overtuigd van de toegevoegde waarde van de sim in een opleiding. "Hoewel niets het écht vlieggevoel kan vervangen, komt dit toch zeer dicht in de buurt", aldus Lucas. Instructeur Tim Beullens geeft nog wat aanwijzingen. Het toestel waarmee ‘gevlogen’ wordt is een Cessna 172 met een Garmin 1000 cockpit zoals het EuroPilot Center er ook een in gebruik heeft voor de échte vluchten.

  •  
Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus