Hulpdiensten ter land, ter zee en in de lucht…

Vlissingen, 10 augustus 2012. Op de boulevard van de badplaats Vlissingen zijn ongeveer 130 brandweerwagens, ambulances, politieauto’s en ander materieel verzameld. Even verderop is een parking ook ingericht als tijdelijke helihaven. We zijn te gast bij de achtste editie van Rescue Vlissingen. De happening wordt elke twee jaar georganiseerd om een breed publiek kennis te laten maken met de diverse facetten van hulpverlening en samenwerking tussen hulpdiensten, niet alleen door het verstrekken van informatie, maar ook door verschillende demonstraties. Sinds het ontstaan in 1998 is Rescue Vlissingen uitgegroeid tot het grootste hulpverleningsevenement van Nederland en de Benelux. Meer dan honderd organisaties uit binnen- en buitenland namen deel, waardoor een kleine duizend hulpverleners aanwezig waren om aan het publiek te laten zien wat er op dit moment mogelijk is. De ruim 60.000 bezoekers kregen een zeer divers overzicht van vrijwel de gehele hedendaagse hulpverlening. Onze fotograaf richtte de lens op de (Belgische) luchtvaart.

 

Met dank aan de Ronald de Hondt en Maarten Jannssens (stichting Rescue Vlissingen), Marit en Ruurt (VVV) voor de persbegeleiding en boottocht tijdens het evenement.

 

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

 • De officiële opening van het grootste hulpdienstenevenement van Nederland gebeurde door de Loco-burgemeester Rob van Dooren van Vlissingen en Rescue voorzitter Maarten Janssens. Ze werden met een helikopter op het Vlissingse badstrand afgezet.

 •  
 • Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) gaf ook voor deze editie een spectaculaire Search and Rescue demonstratie. Ze waren al voor de zesde keer te gast op het evenement. In Nederland wordt NHV naast beloodsing ook ingezet voor reddingswerk bij nacht. Ze zijn daarmee een aanvulling op de AB412 helikopters uit Leeuwarden die overdag worden ingezet. NHV voert deze opdracht al uit vanaf juli 2011, sindsdien worden de Lynx helikopters van op het Marine Vliegkamp De Kooy bij Den Helder niet meer ingezet voor het reddingswerk. Als in 2013 de NH90 helikopter operationeel wordt, gaan zij deze SAR-taak overnemen in Nederland. De NHV-helikopters zijn gestationeerd op de Maasvlakte.

 •  
 • De knalgele Dauphin van NHV zagen we verschillende malen een demonstratie geven want ze vervingen in het programma ondermeer de AB412 reddingshelikopter van het 303 squadron uit Leeuwaarden. Door een technische storing was er geen reservetoestel beschikbaar en bleef de bekende “Tweety” helikopter stand-by in het noorden van Nederland.

 •  
 • Nog nooit eerder waren Duitse militairen te gast op Rescue Vlissingen. Voor deze editie stuurden ze een Sea King helikopter van het Marinefliegergeschwader 5. Het squadron is een onderdeel van de Deutsche Marine en is gestationeerd op vliegbasis Kiel-Holtenau. Hier staan 21 Sea King helikopters dag en nacht paraat voor inzet overal ter wereld. Ze voerden een winching demo uit samen met de reddingsboot van Westkapelle. Er was ook een Belgische Sea King aangekondigd maar omwille van operationele redenen bleef het toestel in Koksijde.

 •  
 • Gedurende de dag werden demonstraties gegeven waarbij gesimuleerde drenkelingen op verschillende manieren uit het water werden gehaald door ondermeer de strandwachten en de reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De drenkelingen kregen de eerste zorgen op het strand om daarna per helikopter getransporteerd te worden… voor gelegenheid niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis maar naar de helihaven op een parking vlakbij het evenement.

 •  
 • Het is niet verwonderlijk dat de Brugse MUG-helikopter op Rescue Vlissingen aanwezig was, want naast West-Vlaanderen en een stuk Oost-Vlaanderen ligt ook Nederlandse provincie Zeeland in het interventiegebied. De MUG-helikopter wordt regelmatig grensoverschrijdend ingezet. De dichtstbijzijnde helikopter is gestationeerd in Rotterdam, op 25 minuten vliegen. De starttijd van de tweemotorige Ecureuil AS 355-F2 met registratie OO-HSN ligt rond de 4 minuten na de oproep vanuit het hulpcentrum 100. De helikopter kan binnen de 15 minuten landen in het ganse inzetgebied.

 •  
 • De Nederlandse kustwacht heeft twee vliegtuigen van het type Dornier 228-212 in dienst. De Nederlandse evenknie van onze OO-MMM (zie ook www.hangarflying.eu/nl/content/meer-dan-propere-wateren-voor-belgi%C3%AB). Ze worden door het ministerie van Defensie (Koninklijke Luchtmacht) beheerd. Het onderhoud wordt gedaan door Jet Support. De vliegers zijn van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht en de waarnemers zijn van de diverse ministeries. Ze zijn uitgerust met navigatie, communicatie-, opsporings-, foto- en videoapparatuur. Ze bieden ondersteuning bij SAR acties, het opsporen en identificeren van verontreinigingen (olie/chemicaliën) en de bron van de verontreiniging. Ze oefenen ook toezicht uit op het vaargedrag van schepen en zeeverkeersonderzoek, waarbij gegevens van schepen (naam, soort schip, nationaliteit, wel of niet geladen enz.) worden opgenomen en verwerkt. Dankzij deze gegevens krijgt de overheid een overzicht van de drukte op de Noordzee. Deze vliegtuigen zijn af en toe ook te zien op de luchthaven van Oostende.

 •  
 • Naast het voorvliegen van het kustwachtvliegtuig voerden ze ook een unieke actie uit. Door het droppen van een vlot toont de Kustwacht hoe snel hulp verleend kan worden aan drenkelingen ver op zee.

 •  
 • Op enkele tientallen meters afstand van het badstrand ligt een belangrijke vaargeul waar zeeschepen varen. Deze schepen zijn op weg naar of vertrekkend uit de havens van o.a. Vlissingen, Terneuzen of Antwerpen. Tijdens het evenement zorgde dit soms voor spectaculaire beelden in combinatie met de demonstraties zoals hier met de NHV-helikopter.

 •  
 • Halverwege de middag moest de Brugse MUG-heli vertrekken voor een opdracht. Want ook tijdens evenementen is de helikopter permanent beschikbaar. Het aantal interventies bedraagt ongeveer 700 zendingen per jaar waarvan ongeveer 85% primaire interventies en 15% interhospitaaltransporten.

 •  
 • Nog meer show in de lucht na de doorvlucht van twee Harvards van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Ze werden gevolgd door de Dutch Thunder Yaks, die met hun Russische Yak-52’s een mooie show formatievliegen gaven onder muzikale begeleiding van Russische gezangen.

 •  
 • Niet enkele helikopters doen uit de hoogte. Ook de appartementsgebouwen op de boulevard waren er spectaculaire demonstraties zoals het evacueren van mensen op moeilijk bereikbare plaatsen.

 •  
 • Ook de Koninklijke Luchtmacht tekende present op de grond met een E-One Titan crashtender (en The Bull (zie ook www.defensie.nl/luchtmacht/materieel_luchtmacht/voertuigen/brandweerwagens/). Op de achtergrond ook een zogenaamde “Lifeliner”, de Nederlandse variant van onze traumahelikopter / MUG-heli.

 •  
 • Het Wilrijkse bedrijf Heliventure was aanwezig met een traumahelikopter van het type EC-135T-1. Voor de gelegenheid was het MUG team van Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis van Aalst mee aan boord.

  Helicopterflights.be (Heliventure) biedt al jaren diverse helikopterdiensten aan waaronder zakenvluchten, VIP vervoer, luchtdopen, …  Regelmatig waren er aanvragen van hospitalen of er mogelijkheid was om vervoer (al dan niet dringend) te verzorgen van patiënten. Gelet op de specifieke vragen van de markt, heeft de firma sinds mei 2012 haar eerste medische helikopter in dienst genomen. Onder de naam ‘MEDIC 1’ beiden ze nu Helicopter Emergency Medical Services (HEMS) diensten aan met als voornaamste klanten hospitalen, spoeddiensten, MUG-diensten, …

  Dankzij een 24/24u standby van de ervaren piloten, is MEDIC 1 in staat om binnen de kortst mogelijke termijn te reageren op noodoproepen.  Daarvoor beschikt Heliventure over een apart noodnummer en een uitgebreide supportcrew ter ondersteuning van de piloten en medische crews. Voor het snelle transport van transplantteams beschikt Heliventure tevens over een Agusta A109 (ook twin engine CAT A), om in alle comfort dokters en chirurgen tijdig op locatie te brengen.

 •  
 • De vele badgasten hadden ogen te kort om het schouwspel van helikopters, schepen en reddingsboten op de Westerschelde te volgen.

 •  
 • Stuntvlieger Ringo Massa gaf als afsluiter van het vlieggedeelte een demonstratie van zijn kunnen met een Extra 300S. Aan het begin van de middag werd ook een Pitts Special voorgevlogen door Bert Huizenga.

 •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus