Diamonds are forever

Antwerpen, 19 augustus 2010. De Next Generation-vliegtuigen van Diamond Aircraft zijn dankzij BeLux-verdeler Paul Adinau in de gebouwen van Flying Group te Antwerpen te zien voor al wie dat wil. Wij van Hangar Flying gingen langs en noteerden enkele opmerkelijke feiten in een fotoverslag.

Het luchtvaartbedrijf Diamond Aircraft was aan het eind van de vorige eeuw, een van de meest dominante vliegtuigbouwers ter wereld. Vrij plots en haast helemaal uit het niets, verscheen de Oostenrijkse firma met wortels in de motorzweefwereld, als een nieuwe en krachtige speler op de markt voor een- en tweemotorige reis- en toerismevliegtuigen.

Hun vliegmachines sloegen aan bij de directies van vliegscholen die een grote afzetmarkt bieden voor deze vliegtuigen. Er zullen immers altijd wel piloten moeten worden opgeleid voor de luchtvaartmaatschappijen met hun Boeings en Airbussen.

Paul Adinau (gsm 0475 28 56 12) is al sinds de eeuwwende, dat is sinds 2001, verdeler van Diamond Aircraft in onze contreien en de man doet dat met heel veel succes. Diamond Air staat daardoor zeer sterk in Vlaanderen met intussen 27 geïmporteerde eenmotorige DA-40 en 7 DA-42 Twin Stars. Deze vonden ook hun weg naar de Belgische vliegscholen Hub-Air, Ostend Air College en Belgian Flight School.

De groeipijnen die elk nieuw vliegtuig doorstaat, ook deze van Diamond Air, zijn intussen genoegzaam bekend en onder controle, zodat een tweede golf Diamond Aircraft in gebruik kan worden genomen: de NG van Next Generation.

Mijn testrapport over de DA-42 Twin Star kan je vinden op www.diamond-air.at/fileadmin/uploads/News/Presseberichte/English/2005-01_1.pdf.

Guido Bouckaert

 • Paul Adinau is sinds 2001 verdeler van Diamond Aircraft in onze regio. Hij verkocht alhier, in haast tien jaar tijd, 27 eenmotorige DA-40 en 7 tweemotorige DA-42. Dat is indrukwekkend. De man is vol lof over de Diamond-vliegtuigen die hij uiteraard zelf vliegt als ferrypiloot.

 •  
 • De kist op de voorgrond is de eenmotorige DA-40, deze op de achtergrond is de tweemotorige DA-42 Twin Star. De cabine van beide reis- of toerismevliegtuigen heeft aparte toegangen voor cockpit en passagiers. Voorin kantelt het cockpitglas naar voor. Achteraan gebruiken de passagiers de vlinderdeuren.

 •  
 • De Diamond Twin Star is in de pers vaak aangeduid als het vliegtuig van Luke Skywalker uit Star Wars. De kist is, in vergelijking met identieke vliegtuigen uit de vorige eeuw, best futuristisch van lijn en opbouw.

 •  
 • Dit staartstuk kon in de vorige eeuw nog niet worden gemaakt. Vandaag kan zowat aan alles uit kunststof vorm worden gegeven. Dat was niet zo met het eerder stugge aluminium uit vroegere tijden.

 •  
 • Vliegtuigen van Diamond Aircraft (www.diamondaircraft.com) moeten tot in de verste uithoeken van de wereld kunnen worden verkocht; vooral daar waar geen vliegtuigbenzine of Avgas of 100LL te koop is maar alleen Jet A1 brandstof voor de lijnvliegtuigen. Diamond-toestellen vliegen dan ook van in het begin op kerosine. De nieuwe motoren voor de NG-vliegtuigen moeten nu zorgenvrij zijn en langer presteren vooraleer te worden vernieuwd. Met een geluidsdemper veroorzaken ze nu nog maar 72 dB aan lawaai. Je kan ze haast geluidloos noemen en dat is aanlokkelijk voor de militairen en de uitbaters van vliegscholen. Olie voor deze motor wordt uit algen getrokken. “We go green” is de meest recente slogan van het Oostenrijks bedrijf.

 •  
 • Zo zag de eenmotorige Diamond DA-40 NG eruit bij de voorstelling ervan te Antwerpen. Het is duidelijk dat deze kist is afgeleid uit de tijd dat het vroegere Diamond Aircraft nog een motorzweefbouwer was. We hebben het hier over een lange, smalle vleugel met een oppervlak van 13,54 m2 bij een vleugelspan van 11,62 m.

 •  
 • Een Diamond DA-40 NG in z’n natuurlijke habitat: het luchtruim. Bemerk de forse motor, de slanke, smalle vleugel, de gedurfde wespentaille tussen cabine en staart, de forse opstaande winglets aan de tippen van de vleugels en de kleine droplets (neerwaartse winglets) aan het T-vormig staartstuk. In tegenstelling tot de tweemotorige versie van deze kist, vliegt deze met een vast onderstel. (Foto Diamond Aircraft)

 •  
 • Wie zou geen feestje bouwen na de aankoop van zo’n DA-40 die standaard 278.700 euro kost. Het neusje van de zalm, het Garmin Synthetic Vision System, kost in optie 7.995 euro en lijkt zeer de moeite waard te zijn. Een extra brandstoftank kost 5.450 euro en een lederen interieur van BMW in optie, kost 3.850 euro.

 •  
 • En dan kan eindelijk de vlucht worden aangevat vanuit de cockpit van zo’n DA-42. Het oogt allemaal wel zeer druk in dit instrumentenbord maar de informatie is apart en volgens noodzaak oproepbaar. Bemerk verder de klassieke stick, de Garmin 1000 en de dubbele throttle die door FADEC wordt beheerd. Wat ’n droom van een cockpit om het prettige leven tegemoet te vliegen. Dat is bijvoorbeeld met z’n beidjes in vier uur naar de Côte d’Azur met een totaal verbruik van 90 liter aan 80 eurocent per liter. Bon Voyage.. (Foto Diamond Aircraft)

 •  
Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus