Tallboy – bom

Deze bom van het type ‘Tallboy’ werd na de oorlog gerecupereerd uit het stuwmeer van de Urft nabij het welbekende militair oefenkamp ‘Vogelsang'(Eifel- Duitsland).
In december 1944 probeerden het 617 en 9 RAF Squadrons de dam te vernietigen met ‘Tallboy’ bommen maar de aanval mislukte; de dam hield stand maar was wel zwaar beschadigd. In de jaren na 1950 liet men het meer leegstromen en het bekken werd ontmijnd. De Belgische ontmijnersdienst was op dat ogenblik gekazerneerd vlakbij het kamp Vogelzang, en eiste deze ontmijnde bom op als een trofee. Deze bom (zonder staartstuk) stond op parking van de Staf van het Kamp Vogelzang zolang de Belgen het kamp in hun beheer hadden. Toen de Belgen in 2005 het kamp overgaven aan Duitsland hebben ze deze bom meegenomen. Sinds 2006 staat zij volledig in originele vorm gerestaureerd en met een namaak staartstuk opgesteld als monument in de kazerne Meerdaal ter Oud-Heverlee.
Een ‘Tallboy’ weegt 5.440 kg, en bevatte 2.358 kg Torpex springstof die zowat 50% krachtiger was dan TNT. Deze heel speciale bom was beschikbaar sinds maart 1944. Zij werd door de Britten ontworpen voor aanvallen tegen betonnen duikbootschuilplaatsen, tunnels, viaducten en bruggen. De gewone klassieke bommen hadden immers geen enkel effect op dergelijke constructies.
Een dergelijke bom door tot zowat 20 meter diepte, en liet een krater na van meer dan 30 meter breedte en diepte 15 meter diepte. Zij ging dwars door een muur van zowat 4 meter gewapend beton, en zelfs als ze er eventueel niet volledig doorging, dan zou ze met haar explosie de betonnen wand toch volledig vernielen.
(Info via Rik Verhelle, 16 juli 2011)
 
De foto’s tonen de bom als monument in Kamp Vogelsang,
de bom die wordt opgesteld in de kazerne Meerdaal en
De gerestaureerde bom als monument in kazerne Meerdaal.
Beelden: © Rik Verhelle | © Rik Verhelle | © Rik Verhelle
Datum registratie:
17/07/2011
Adres:
Kazerne Meerdaal

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus