Muurschildering piloot Harry White Trimble

Nu heet deze luchthaven Brussels-South Charleroi Airport, maar ze is in de luchtvaartgeschiedenis bekend als die van Gosselies, bij Charleroi. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog stonden er enkele Duitse Jasta’s, en tussen beide oorlogen werden hier Belgische piloten opgeleid. Tussen de twee wereldoorlogen vestigde Fairey er haar Belgisch dochterbedrijf. In 1944 vlogen de Mustangs en Lightnings van de 67 Tactical Reconaissance Group van hier belangrijke verkenningsmissies boven het front.
 
Tijdens zijn verblijf in 1944-1945 te Gosselies liet een Amerikaanse piloot, Harry White Trimble van de 67th Tactical Recce Wing (P-38 en P-51) een muurschildering van een P-51 na.
 
Het schilderij werd aangebracht in een kamer op de benedenverdieping van de kasteeltoren die eigendom was van de familie de la Serna Santander. Het kasteel uit midden de XIIIe eeuw werd in 1970 grotendeels afgebroken, nu resten er enkel wat ruïnes en een te restaureren kasteeltoren.
 
Er deden heel wat geruchten de ronde over de slechte staat van het schilderij. Dank zij de medewerking van de stad Charleroi kon ik het werk grondig onderzoeken. Arbeiders van de stadsdienst openden de toren die gelukkig wordt afgesloten tegen vandalisme. De Toeristische Dienst van Charleroi en een plaatselijke natuurgids deden al het mogelijke om ons onderzoek vlot te laten verlopen, ze beseffen gelukkig dat ze hier te maken hebben met een uniek kunstwerk.
 
Niettegenstaande het feit dat het al is blootgesteld aan vandalisme is het nog in vrij goede staat, vooral de kleuren zijn nog wondermooi. De handtekening van onze piloot-kunstschilder is nog perfect herkenbaar. Na ons bezoek werd de toren hermetisch afgesloten, er worden geen bezoeken meer toegestaan om mogelijke beschadigingen tot een minimum te beperken. We durven hopen dat de stad Charleroi al het mogelijk zal doen om –bij mijn weten- de belangrijkste muurschildering uit WOII voor het nageslacht te bewaren.
 
 
 
Feedback 10 maart 2014:
Dergelijke types van ‘wall painting’ zijn zeer zeldzaam aan het worden. Momenteel wordt dit kunstwerk bedreigd, het gebouw (de toren van Serna nabij de luchthaven van Charleroi) zou gesloopt worden. De schepen van Charleroi die verantwoordelijk is voor het patrimonium lijkt geen interesse te tonen om te investeren in het behoud van deze muurschildering. De kostprijs vormt duidelijk een belemmering, men wil eerder een goede fotomontage maken dan het origineel te bewaren.    
     
          

 

Beelden: © Peter Celis | © Paul Van Caesbroeck | © Nicolas Clinaz, 09/03/2014 | © Nicolas Clinaz, 09/03/2014
Datum gebeurtenis:
1944
Datum registratie:
01/05/2006
Adres:
In een toren van kasteel de la Serna – privé. O 04° 27’ 04.94’ N 50° 27’ 14.68’

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus