Kunstwerk Tom Frantzen/2

In Steenokkerzeel, nabij Brussels Airport, illustreren twee kunstwerken van beeldhouwer Tom Frantzen, een kunstenaar uit Duisburg bij Tervuren, vijfhonderd jaar luchtvaart. Andere werken van deze befaamde kunstenaar zijn oa. “Madame Chapeau” aan de Zuidstraat te Brussel en de fontein met de musicerende dieren aan de rotonde voor het Museum voor Midden-Afrika te Tervuren.

665-Het beeld op de rotonde Tervuursesteenweg-Wambeekstraat werd gerealiseerd in opdracht van de Gemeente Steenokkerzeel en luchthavenuitbater BIAC (nu The Brussels Airport Company). Het stelt een groep wilde ganzen voor en de mens die probeert te vliegen maar daar niet in slaagt. Naam van het kunstwerk: “De renaissance van de droom van Icarus”. De kunstenaar haalde zijn inspiratie bij één van de pioniers van de luchtvaart, de piloot Antoine de Saint-Exupéry en auteur van De Kleine Prins.

666-Aan de ingang van de nieuwe Belgocontrol-site in Steenokkerzeel, in de schaduw van de gloednieuwe verkeerstoren, staat een groot kunstwerk op de rotonde Van Fraechemlaan-Kortenbergsesteenweg. Dit kunstwerk ontwierp Tom in opdracht van Belgocontrol. Het acht meter hoge kunstwerk toont een groep kraanvogels die in volle vlucht een verticale betonnen plaat naderen die doet denken aan het staartvlak van een vliegtuig. Ze vertragen om via een vliegtuigvenster een andere ruimte binnen te vliegen. Daar stijgen de vogels weer op, met op kop een kraanvogel waarop De Kleine Prins zit. Voor de kunstenaar is de droom de basis van de technische vooruitgang. De beweging van de vogels staat niet enkel symbool voor de verschillende bewegingen van een vliegtuig maar ook voor de drang van de mens om voortdurend vooruit te gaan.

Het zijn twee sprookjesachtige kunstwerken en prachtige voorbeelden van ons modern luchtvaartpatrimonium. Ze zijn beslist een ommetje waard bij uw volgend bezoek aan Brussels Airport.

De monumenten van beeldhouwer Tom Frantzen op de twee rotondes van de Tervuursesteenweg werden ingehuldigd op 30 november 2007. Bekijk daarover de Impressie van Hangar Flying. De kunstwerken werden gesponsord door Belgocontrol en The Brussels Airport Company. Ze stellen de Renaissancemens voor die probeert te vliegen en vijfhonderd jaar later een kind van wie de droom om te vliegen in vervulling is gegaan.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 04/11/2006
Datum gebeurtenis:
2005
Datum inhuldiging:
30/11/2007
Datum registratie:
08/11/2006
Eigenaar:
Belgocontrol
Adres:
Tervuursesteenweg

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus