Kapelletje met gedenkplaat voor burgerslachtoffers van bombardement

Een Mosquitobemanning vergiste zich op 9 oktober 1943 van knopje. In plaats van op de intercom, duwde de navigator op de bomb switch. De bom viel op een tram, er vielen dertig slachtoffers (en geen 22 zoals op het monument, er bezweken er nog de volgende dagen). De Mosquito HX938 EG-V van 487 RNZAF Squadron vloog zo laag dat hij getroffen werd door zijn eigen scherven, en een eindje verder neerstortte. Squadron Leader Walter F. Wallington en Flight Sergeant J.H. Fawdry konden springen. Navigator en bommenrichter Fawdry werd na de onfortuinlijke landing gevangen genomen, Wallington werd geholpen door de bevolking en ontsnapte.

Kort na de oorlog werd, in opdracht van het gemeentebestuur, door Cyriel Van de Keere een kapelletje gebouwd. Het staat nabij de plaats van de ramp die dertig mensenlevens eiste.

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
09/10/1943
Datum registratie:
23/05/2006
Locatie:
Kapelletje met gedenkplaat voor burgerslachtoffers van bombardement
Adres:
Muikemstraat, Oosteeklo, Assenede
Lengtegraad:
3°42’06.7″E
Breedtegraad:
51°11’45.5″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus