Kalibreerschijf Deurne

Langs de Krijgsbaan, tussen de Gasthuishoeven (is een straat) en de Frans Beirenslaan vond Paul Van Caesbroeck na aanwijzingen van Jean Dillen een kalibreerschijf uit WOII. Een boer rijdt gewoon over de schijf terwijl hij zijn grond aan het bemesten is. De plaatjes zijn uiteraard vernield. Alles ligt er overwoekerd en beschadigd bij. Er zijn nog sporen te vinden van de ijkstreepjes en de taxiweg naar de schijf.

N 51°10’57.18″
E 4°28’18.85″

Georges Troupin, info april 2011:
Dit deel maakte zeker in WOII deel uit van de vlieghaven of van gronden gebruikt door de Erlafabrieken.

In juli 2015 bereikte ons het bericht dat een werkgroep de schijf zou proberen te beschermen. Het onkruid werd al verwijderd en het centraal deel van de schijf werd uitgegraven. Ook zouden een aantal glazen kogellagers zijn teruggevonden. De schijf lijkt van hetzelfde type te zijn als deze van Grimbergen.
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=70&t=214345

De schijf werd al in maart 2015 uitgegraven door bunkerexpert Tom Oliviers en enkele collega’s. Op één van de foto’s zien we de nog aanwezige glazen kogellagers die in de drainage zijn terecht gekomen. Deze schijf werd met toelating van de technische dienst van Mortsel open gegraven.

Via Bruno Gastmans, voorzitter Mortselse Heemkundige Kring (26 april 2016):
Tijdens het weekend van 23/24 april hebben we met een paar mensen enkele hagelbuien getrotseerd om deze schijf in Mortsel wat verder te ontdoen van gras en onkruid. Een werk dat nog lang niet gedaan is. Het was in die zin vruchtbaar dat we al drie plaatsen hebben teruggevonden waar de messingplaatjes met graadaanduidingen zaten. De plaatjes zijn zoals gevreesd helaas verdwenen. Wel is in het beton de plaats waar ze lagen duidelijk te zien. Wij hebben ook een strook beton vrijgemaakt die iets lager ligt dan het omliggende. Deze strook ligt in noordelijke richting, gekeken van het betonnen middelgedeelte. Wat was de reden hiervoor? Waarvoor diende die betonstrook? We hebben op verschillende plaatsen ook nog sporen teruggevonden van de originele groene camouflageverf.

Jean Dillen ging op 7 januari 2024 ter plaatse een kijkje nemen. Hij kon vaststellen dat de schijf nog niet is uitgebroken. Het grootste deel van de resten van de schijf zijn wel overgroeid.

Beelden: ©Wim Robberechts, © Paul Van Caesbroeck, © Tom Oliviers, © Bruno Gastmans | © Jean Dillen
Datum gebeurtenis:
1941
Datum registratie:
12/04/2008
Locatie:
Kalibreerschijf Deurne
Adres:
Langs de Krijgsbaan, tussen de Gasthuishoeven (is een straat) en de Frans Beirenslaan. Een juistere locatie is westelijk van de Krijgsbaan tussen Fort 3 en de in het zuiden gelegen spoorweg.

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus