Joseph Chantraineplantsoen

De Oude Abdij Kortenberg is gelegen aan de rand van een 70 ha parkgebied. Bij een verkoop kwam het hoofdgebouw in 1897 in handen van rechter Paul Salkin. Zijn schoonbroer, Ingenieur Joseph Charles Eugène Chantraine (° Namen 6 juli 1870, †Kortenberg 8 juni 1910), ontwierp hier zijn aéromobile waarvoor hij in 1907 een patent kreeg. Merkwaardig is wel dat het toestel toen al werd bestuurd met een stuurknuppel. De eendekker werd gebouwd samen met de mecaniciens Edouard Tollet en Marius Casselander afkomstig uit Zaventem.  Tollet voerde de eerste proeven uit maar de 20pk motor was onvoldoende krachtig en het toestel kwam tegen een boom terecht. Edouard overleefde de testen. In oktober 1912 ging hij in militaire dienst om in 1917 zijn burgerlijk en militair vliegbrevet te ontvangen. Tollet vloog minstens 77 oorlogsmissies, overleefde de Groote Oorlog en werd meermaals onderscheiden. Hij overleed op 5 januari 1973.

 
Het is mogelijk dat de aéromobile werd gemonteerd in de toenmalige Excelsior-ateliers in Zaventem. Een argument dat pleit voor samenwerking is het feit dat het patent voor de aéromobile werd afgeleverd aan ‘Chantraine à Saventhem’ en dus niet in Kortenberg. 
Beelden: © Archief Marie Angelroth
Datum inhuldiging:
1991
Datum registratie:
21/12/2013
Adres:
Bedrijvenpark Guldendelle

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus