Graven slachtoffers luchtaanvallen en bombardementen tijdens WO II, Schellebelle

Op de begraafplaats van Wichelen rusten twee burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Frans Palmyr Van Acker werd in Schellebelle geboren op 18 februari 1885. De binnenschipper was de zoon van ‘aardewerker’ Joannes Baptista Van Acker en ‘bloemwerkster’ Maria Claus. Frans huwde met Margaretha Bonnarens. Hij kwam om het leven toen zijn schip op 14 mei 1940 in Andenne op de Maas door de Duitsers werd gebombardeerd.
Bron : www.schellebelledorp.be/Site/Wo2_schellebelle_burgerlijk/van_acker_frans_palmyr.php

Gonzales Van Bockstael was van geboorte van Schellebele, hij zag er het levenslicht op 20 juni 1897.
Gonzales was de zoon van landbouwer Petrus Van Bockstael en ‘bloemwerkster’ Julia Van Zwol. De spoorwegarbeider huwde met Irma Coleman en woonde in Schellebelle. Gonzales kwam in Liedekerke om het leven op 28 augustus 1944. Op de website www.schellebelledorp.be vertelt Laura Van Bockstael: « Op deze bewuste dag van 28 augustus 1944, het was de maandag van Schellebelle-kermis, ging ons vader zoals elke dag plichtsgetrouw naar Brussel werken als seingever bij de toenmalige Belgische Spoorwegen. Toen de trein het station van Liedekerke naderde werd hij beschoten door Duitse vliegtuigen; iedereen werd gevraagd de trein te verlaten. Een gehandicapt meisje bleef alleen achter in de wagon. Ons vader, zelf vader van vijf kinderen, ging terug de trein op om het meisje uit de trein te halen. Op dat ogenblik, met het meisje in zijn armen, werd hij getroffen door een dodelijke kogel. Dit werd ons toen, ikzelf was zeven jaar, verteld. »
Bron: www.schellebelledorp.be/Site/Wo2_schellebelle_burgerlijk/van_bockstael_gonzales.php
Met dank aan Luc Van Waeyenberge.

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
14/5/1940, 28/8/1944
Datum registratie:
4/3/2023
Locatie:
Graven slachtoffers luchtaanvallen en bombardementen tijdens WO II, Schellebelle
Adres:
Kerkhof, Drabstraat, Wichelen
Lengtegraad:
3°55’41.3″E
Breedtegraad:
51°00’50.8″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus