Graf van Kpt Vl Roger Loyens, Douglas C-47B K-14

Op donderdag 10 april 1947 vertrokken drie Dakota’s van de Belgische Luchtmacht (169 Wing, 366 Sqn) van Evere naar het onderhoudsbedrijf Scottish Aviation in Prestwick. De Dakota K-14 had een bemanning mee die een Airspeed Oxford moest terugvliegen van Prestwick naar Evere. De twee andere Dakota’s zouden overgevlogen worden naar Prestwick en er achterblijven voor onderhoud. De bemanningen van deze twee toestellen zouden dan door de K-14 naar België worden gebracht.

Op weg naar Prestwick stortte de Douglas C-47B D896 K-14 neer in de Schotse hooglanden. Zes bemanningsleden kwamen om het leven: Kapt Vl Roger Loyens (piloot), Adj Vl André Dierickx (navigator), Adj Felix Curtis (radio) en de drie bemanningsleden die op weg waren om een Oxford vanuit onderhoud terug te vliegen naar België: Kapt Vl Olivier Lejeune, Adj Vl Michel Cardon en Adj Vl André Rodrique.

Kapitein Roger Loyens werd geboren op 2 juli 1916 in Liège. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij uit België ontsnapt op 17 december 1941. Via Lissabon kwam hij in Engeland aan op 11 maart 1942. Hij vervoegde de RAF in juni 1942. Opleiding krijgt hij onder meer in Canada. Hij vliegt op Oxford, Avro York, Wellington en Dakota. Hij vervoegde de Belgische luchtmacht met de rang van kapitein op 11 november 1946, waar hij belast werd met het opzetten van een eerste TCU voor Dakota’s. (Bron: De C-47B Dakota bij de Belgische Luchtmacht, Serge Verbeeck)

Verschillende onderdelen van het verongelukte vliegtuig worden tentoon gesteld in het Dumfries & Galloway Museum in Schotland. Dankzij Comopsair, het Documentatiecentrum van de 15Wing en Hangar Flying werd in 2009 in het Schotse museum een gedenkplaat onthuld voor de bemanning.

Danny Paspont nam de gedenkplaat en het graf van Loyens op de begraafplaats van Robermont onder handen en maakte alles weer toonbaar (zie de foto’s ‘toestand voor’ en ‘toestand na’ bij deze beschrijving).

 

Beelden: © Danny Paspont
Datum gebeurtenis:
10/04/1947
Datum registratie:
29/03/2008
Locatie:
Graf van Kpt Vl Roger Loyens, Douglas C-47B K-14
Adres:
Begraafplaats Robermont, Rue des Coquelicots, Liège
Lengtegraad:
5°36’45.8″E
Breedtegraad:
50°38’06.6″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus