Gedenkteken voor gesneuvelden van bombardement in Bousbecque

Bij een luchtbombardement van de geallieerden werden op 26 juni 1918 bommen gedropt boven de fabriek Blanc de Comines in Bousbecque (Frankrijk).

In die fabriek waren op dat moment opgeëiste arbeiders uit Baasrode, Hamme en Zele tewerk gesteld. Twintig inwoners uit Zele, veertien uit Hamme en vier uit Baasrode sneuvelden daar.

Op het monument lezen we: ‘Aan de 14 opgeëiste Hamse arbeiders van de werkbrigade Bousbecque die aan de ingang van de Noord-Franse fabriek Blancs de Comines het leven verloren bij een geallieerd luchtbombardement op 26 juni 1918 te 20 uur’.

Deze namen staan op het monument: Callebaut Henri, Decouttere Charles, De Meyere Cyriel, Fierens Leo Maurits, Heirwegh Robert, Kinders Charles Louis, Laureys Leonard, Schepens Jozef Juliaan, Straetman Theofiel, Van Caer Désiré, Van Dender Honoré, Van Lijsebetten Petrus, Verbeke Charles Louis en Verstraeten Jan Baptist.

Op zondag 1 juli 2018 hebben Heemkring Osschaert Hamme en de Heem- en Oudheidkundige Kring Zele in Bousbecque op de plaats van de ramp ook een officiële gedenkplaat ingehuldigd.

 

Beelden: © Luc Van Waeyenberge
Datum gebeurtenis:
26/6/1918
Datum registratie:
21/2/2022
Locatie:
Gedenkteken voor gesneuvelden van bombardement in Bousbecque
Adres:
Begraafplaats Hamme-centrum, Driegotenkouter
Lengtegraad:
4°08’54.2″E
Breedtegraad:
51°05’43.9″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus