Gedenkplaat voor burgerslachtoffers bombardementen

Gedenkplaat voor de burgerslachtoffers van bombardementen op Rieme. Het dorp werd verschillende keren door bombardementen getroffen, vooral omwille van de nabijgelegen olieraffinaderij N.V. Purfina.

De eerse dodelijke aanval had plaats op 27 juli 1944. Purfina was het gelegenheidsdoelwit dat werd gebombardeerd door de Liberators van de Amerikaanse 93 Combat Wing. Slechts één bom kwam in Purfina terecht, vrijwel alle bommen ontploften in de dorpskern van Rieme. Er vielen 22 doden.

Op 7 augustus werd Rieme een tweede keer gebombardeerd door Liberators. In Rieme vielen zeven slachtoffers. Vier mensen kwamen uit één gezin: vader Petrus Everaert (78 jaar), moeder Louise Van der Straete (74 jaar) en zonen Maurice (36 jaar) en Kamiel (34 jaar) kwamen om in een door hen gemaakte schuilkelder.

Op 18 augustus volgden er nog dag- en nachtbombardementen die georganiseerd werden door het RAF Bomber Command. Bij de dagaanvallen kwamen Raymond Wibo en zijn echtgenote Clara Genetello om het leven alsook Frans Van Wijnsberghe. Voor de nachtaanval vertrokken 108 Lancasters van de 1 Group geleid door Mosquito-pathfinders. Op een kwartier lieten ze meer dan 600 ton brisantbommen vallen. Drie burgers kwamen om het leven: August Buysse, Louis De Busscher en Marie Van Damme. In totaal vielen op Rieme meer dan 3.000 ton bommen.

Op de hoek van de Monumentstraat werd op 29 juli 1951 een gedenksteen onthuld met de namen van 36 burgerslachtoffers.

Beelden: ©
Datum gebeurtenis:
1944
Datum inhuldiging:
29/07/1951
Datum registratie:
05/01/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor burgerslachtoffers bombardementen
Adres:
Hoek Monumentstraat en Kanaalstraat, Ertvelde, Evergem
Lengtegraad:
3°46’50.2″E
Breedtegraad:
51°10’25.3″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus