Gedenkplaat op het geboortehuis van P/O Jean Noizet, Spitfire P7444 61 OTU

Jean Joseph Albert Noizet werd hier in dit statige herenhuis in Florenville geboren op 3 maart 1915. Jean Noizet komt bij de Militaire Luchtvaart terecht, bij de 74ste promotie van 17 augustus 1936, en behaalt zijn militair vliegbrevet op 15 oktober 1937. Hij wordt ingedeeld bij het 7de smaldeel en vliegt met Fairey Fox. Tijdens WOII slaagt hij er in om naar Groot-Brittannië te ontsnappen waar hij zich aansluit bij de Royal Air Force Volunteer Reserve voor de duur van de oorlog.

Tijdens zijn omscholing op Spitfire bij 61 Operational Training Unit (OTU,) kwam hij op zondag 22 augustus 1943 rond 16.35 uur bij een schijngevecht in botsing met de Spitfire P7444 van zijn landgenoot P/O Henri Goldsmit. Deze laatste slaagde er in zijn Spitfire aan de grond te zetten op RAF Halfpenny Green (nu Wolverhampton Airport,) zo’n 70 km ten noordwesten van RAF Rednal. De Spitfire IIa P7304 van P/O Noizet stortte neer nabij Hincks Plantation, bij Lilleshall, ten zuidwesten van Newport.
Voor Noizet was er een afscheidsceremonie op het Brookwood Military Cemetery (Surrey) op 26 augustus 1943 en daar werd een herdenkingskruis opgericht. In 1948 werden de (beperkte) geborgen resten van het lichaam overgebracht naar Evere.
In 1977 stoten Don Matthews en luchtvaartarcheologen van de Wartime Aircraft Recovery Group van Shropshire bij hun zoektocht naar het wrak van een neergestorte Wellington op het wrak van de Spitfire van Noizet. Daarin bevond zich ook het nog vrijwel volledige lichaam van de piloot. Jean Noizet rust nu in het ereperk van gesneuvelde piloten en bemanningsleden op de begraafplaats van Brussel in Evere. In de omgeving van Rednal Airfield staat ook een klein gedenkteken voor P/O Jean Noizet (zie database). Michael ‘Mike’ E. Davies, die zeer veel onderzoek heeft gedaan naar het leven van Jean Noizet, was de initiatiefnemer voor het plaatsen van de gedenksteen. Mike schreef ook een biografie over Jean Noizet die spijtig genoeg nooit is uitgegeven.

Bij ons bezoek aan het huis van Noizet waren er werken gestart. De familie verzekerde ons dat de gedenkplaat op het huis blijft hangen.

Bronnen:
Hugh Richardson, Michael Davies
Shropshire Airfields in the Second World War, Robin J. Brooks, Countryside Books

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
22/8/1943
Datum registratie:
15/6/2023
Locatie:
Gedenkplaat op het geboortehuis van P/O Jean Noizet, Spitfire P7444 61 OTU
Adres:
Place Reine Astrid 1, Florenville
Lengtegraad:
5°18’27.3″E
Breedtegraad:
49°41’54.4″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus