Gedenkplaat en muurschildering voor Flying Officer (Pilot) Ronald Trevor Jackson, 74 Sqn RAF

Ronald Trevor Jackson was de zoon van Capt. William Hector Jackson (Royal Engineers) en Ellen Dora Jackson uit Corsham (Wiltshire, UK). Zijn vader William overleed in RAF-dienst op 22 augustus 1945.

Na zijn pilotenopleiding kwam Ronald Jackson in mei 1944 bij het 74 Squadron RAF. Na de landing in Normandië in juni 1944 werd het squadron ingezet van op Frans bevrijd gebied. Op 26 augustus 1944 werd Ronald Jackson boven Rouen neergehaald. Nadat hij veilig uit zijn Spitfire was geraakt dook hij onder op een boerderij bij Franse dames. De regio werd bevrijd door Canadezen, die Jackson meenamen naar Rouen waar hij opnieuw aan de RAF werd overgedragen. Op 3 september 1944 keerde hij terug naar zijn eenheid, daar had hij een heel straf verhaal te vertellen.

Vanaf 16 september 1944 nam hij terug deel aan operationele missies. Een dag later kwamen ze naar Wevelgem. Vanaf 27 september werd het squadron ingeschakeld voor patrouilles rond Nijmegen. Dat was ook het geval op de dag van zijn fatale vlucht. Op 29 september had F/O Ronald Jackson deelgenomen aan de eerste missie naar de streek rond Nijmegen. Om 9.10 uur landde hij veilig en wel na deze missie.
Bij de derde sortie die dag liep het mis. Jackson vertrok om 13.05 uur maar al snel stelde hij vast dat er een technisch probleem was met de motor. Jackson deed al het mogelijke om de Spitfire terug naar Wevelgem te vliegen, maar hij slaagde daar niet in. In de buurt van de basis raakte hij de top van een gebouw om daarna neer te storten op een vrachtwagen en een tent. Bij de crash ontstond een grote vuurzee. De piloot werd uit het wrak gehaald en naar het 54 Mobile Field Hospital veldhospitaal gebracht, waar hij vier uur later zou overlijden ten gevolge van ernstige brandwonden. F/O Ronald Trevor Jackson was amper 21 jaar, hij liet een vrouw na met wie hij zeven maanden eerder was getrouwd. Hij ligt begraven in het CWGC-perk van de Kortrijkse stedelijke Sint-Jan begraafplaats (Meensesteenweg 88).

Op de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem werd op zaterdag 1 oktober 2022 aan het Flanders Aviation Society (FAS) museum een herdenkingsplaat onthuld ter zijner nagedachtenis. Dit gebeurde in aanwezigheid van Pamela Jackson, nicht van de gesneuveld piloot en Peter Belcher. Het koppel maakt sinds jaar en dag, eind september de oversteek om het graf van haar oom te groeten. Bij een bezoek aan het FAS museum vertelde ze de geschiedenis van haar oom en dat zette FAS er toe aan om hem te eren met een gedenkplaat aan de gevel van de museumbunker. De plaat prijkt naast de monumentale Spitfire muurschilderij van de Kortrijkse kunstenaar Dieter Ghekiere.

De Flanders Aviation Society zocht een manier om de zijmuur van de museumbunker op te frissen. Dat is perfect gelukt met de levensgrote afbeelding van de Spitfire LF Mk.IX PT770 waarmee F/O Ronald Jackson is neergestort. Dieter probeert zo realistisch mogelijk te schilderen, de Spitfire is hier een mooi getuige van. Dieter Ghekiere is geboren en getogen in Kortrijk en groeide op in de buurt van de luchthaven. Zijn passie voor de luchtvaart weet hij perfect te combineren met zijn aanleg voor tekenen en schilderen.

Dank aan Lothair Vanoverbeke voor deze bijdrage.

Beelden: © Philippe Bolen | © Lothair Vanoverbeke
Datum gebeurtenis:
29/9/1944
Datum inhuldiging:
1/10/2022
Datum registratie:
9/10/2022
Eigenaar:
FAS
Locatie:
Gedenkplaat en muurschildering voor Flying Officer (Pilot) Ronald Trevor Jackson, 74 Sqn RAF
Adres:
Museumbunker van de Flanders Aviation Society, Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem, Luchthavenstraat 1b2, Wevelgem
Lengtegraad:
3°13’04.6″E
Breedtegraad:
50°49’12.7″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus