Bunker van vliegveld (Heule)

Ik ga het niet ontkennen, dit soort van onderzoek heeft zo zijn culinaire kantjes. Bij de zoektocht naar monumenten in West-Vlaanderen kan je niet zonder een tussenstop in café De Vrede, het enige café waar men trappist van Westvleteren serveert. Het is gelegen in de schaduw van de St.-Sixtus abdij. Consulteer eerst hun website want de openingstijden zijn erg beperkt. Of je kan ook lekkere artisanale pralines of ijsroom proeven bij Lucardi, hun winkel is in de Heirweg, tegenover de watertoren in Kuurne. Eigenaar Carl Coelembier nam ons mee naar zijn pralinefabriek in de Bozestraat 17 in Heule.

In februari 1917 werd op deze plaats een vliegveld operationeel voor Flieger Abteilung 6. De Flugplatz wordt een van de belangrijkste vliegvelden van West-Vlaanderen en zal volgens onderzoeker Bernard Deneckere o.a. plaats bieden aan FA 250, Jasta 10/24, Schusta 1/6/17/24 en Schlasta 28B.

Carl Coelembier toonde ons de overgebleven vliegtuigbunker, hij zit voor een stuk onder zijn bedrijf. We bezoeken de bunker ook aan de binnenkant. Ik moet bekennen dat de eigenaar hem in een vrij goede staat weet te bewaren. De muren zijn wel wit geschilderd, aan het plafond werd niet geraakt. Op een paar plaatsen staat een beetje water, nergens ligt vuilnis of afbraakmateriaal.
Omwille van o.a. de voedselveiligheid kunnen bezoeken onmogelijk worden toegestaan.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 18/01/2007
Datum gebeurtenis:
1917
Datum registratie:
22/01/2007
Locatie:
Bunker van vliegveld (Heule)
Adres:
Bozestraat 17, Heule, Kortrijk
Lengtegraad:
3°14’36.0″E
Breedtegraad:
50°50’16.8″N

FEEDBACK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus