Beeld van Jan-Pieters Minckelers

Op het terrein van Eandis, rechtover de ingang van de klantendienst, staat een beeld van Jan Pieter Minckelers. Het stelt twee handen voor die een gasvlam omvatten met daarop het hoofd van Minckelers. Het is een werk van kunstenares Mariette Coppens uit Zoersel die het maakte in 1990.

Dat het standbeeld hier staat, is niet toevallig. Op het terrein achter de kantoren stond ooit een ‘gasfabriek’ of ‘gazometer’ waar het lichtgas voor de stadsverlichting gemaakt werd. Minckelers was de ontdekker van dit gas. Tot voor enkele jaren was hier nog het Energie Museum gevestigd maar de objecten en toestellen werden overgebracht naar Brussel en het museum werd gesloten. Het laatste gasreservoir is in 1982 gesloopt.
Voor meer details over het leven en werk van Jan Pieter Minckeleers kan u terecht bij de beschrijving van het standbeeld van Minckeleers en de Hertog d’Arenberg te Heverlee.
Met dank aan Rudi Geyskens, die onze gids was in onze zoektocht naar Minckelers in Leuven, en Diana Coppens van Het Beeldenhuis te Zoersel (http://www.hetbeeldenhuis.eu/).
Beelden: © Luc Wittemans, 23/09/2017
Datum gebeurtenis:
21/11/1783
Datum inhuldiging:
00/00/1990
Datum registratie:
14/10/2017
Eigenaar:
Eandis
Locatie:
Beeld van Jan-Pieters Minckelers
Adres:
Voor de kantoren van EANDIS, Aarschotsesteenweg 58, Wilsele, Leuven
Lengtegraad:
4°42’26.2″E
Breedtegraad:
50°53’35.7″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus