Auteur Maxime Delcampe beschrijft het WO1-vliegveld Pont-à-Chin

202308_PAC_1_

Grimbergen, 6 augustus 2023. Pont-à-Chin ligt in Henegouwen, bij Ramegnies-Chin dat zelf een deelgemeente is van Tournai. In 1916 begon de Duitse bezetter met de aanleg van een vliegveld voor verkennings- en bombardementsvliegtuigen in Pont-à-Chin. Maxime Delcampe schreef het boek ‘L’aérodrome allemand de Pont-à-Chin 1916-1918’ over dit vrijwel onbekende oorlogsvliegveld. 

Maxime Delcampe (°2002, Tournai) is gepassioneerd door de geschiedenis van zijn geboortestreek. Hij behaalde een bachelor geschiedenis aan de UNamur. Maxime heeft een aantal teksten en brieven uit de Eerste Wereldoorlog over dit vliegveld samengebracht. Alles is gegroepeerd per thema: de aanleg, de werknemers, de aansluiting aan het spoorwegnet, de infrastructuur, enz. Het gaat onder meer over bevelen van de Duitse bezetter aan de gemeentelijke overheid, meestal i.v.m. de aanleg van het vliegveld. Een zeventigtal foto’s komen hoofdzakelijk uit het Bayerisches Hauptstaatsarchiv en werden pas recentelijk gedigitaliseerd, ze zijn niet eerder gepubliceerd.

Cover

Tegen 10 oktober 1916 moesten de landbouwers alle veldvruchten van de akkers halen waar de Duitsers Armeeflugpark 6 aanlegden. Heel wat arbeiders, ook uit Frankrijk, moesten ter beschikking gesteld worden van de bezetter. De gemeente kreeg zelfs de opdracht om een waterzuiveringsinstallatie te installeren. Veel arbeiders weigerden om hun diensten ter beschikking te stellen van de bezetter en vele van hen kwamen in gevangenschap terecht, onder meer in Jolimetz in het Franse Noorderdepartement.

Een aanzienlijk deel van het dorp kreeg een militaire bestemming. Luchtafweer moest het vliegveld beschermen en er resten ons enkel nog een paar bunkers uit de Groote Oorlog. In februari 1917 ontruimden de dorpelingen de school omdat ze dienst moest doen voor piloten. Een donkere kamer voor het ontwikkelen van luchtfoto’s kreeg in augustus een plaats in het lokaal van het patronaat. Op foto’s van het vliegveld zijn Albatros D.V te herkennen, over de operaties zelf is in het boek niet veel te vinden. Volgens Maxime Delcampe verlieten de Duitsers het vliegveld in september-oktober 1918 en trokken ze naar Sint-Agatha-Berchem. Vooraleer het vliegveld te verlaten, vernielden ze de infrastructuur. De RAF nam het terrein over onder de naam ‘228 Ramenies Chin’.

De foto’s zijn niet altijd perfect afgedrukt en de teksten bij de beelden zijn erg beperkt. De prijs van dit boekje is laag, de lay-out is eenvoudig maar toch correct en verzorgd. Voor auteur Maxime Delcampe is dit boek eerder een aanzet tot meer doorgedreven research over dit vliegveld uit WO1. We willen hem zeker aanmoedigen en wat extra publiciteit maken voor zijn research.

Z/w, 139 blz, 14,5 x 21 cm, eigen beheer, 2023. Enkel in het Frans uitgegeven. Bestellen kan door eerst een mail te sturen naar Maxime Delcampe, historymax87@gmail.com en uw adres door te geven. Inclusief verzending in België kost het boek 18,40 euro, te storten op BE10 3771 2293 4504 (12 euro exclusief mailing).

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus