Vader en zoon op stap met de OO-CPO

Wat is het toestel op de voorgrond een heerlijk vliegtuig. (Foto Guido Bouckaert)

Kortrijk 19 maart 2022. Er is altijd wel een aangelegenheid te bedenken om weer eens met de OO-CPO op stap te gaan. De OO-CPO van Kortrijk Flying Club is een DA40 Serial # 40/638. Voor vandaag was de bestemming een gebeuren te Namur Suarlée Temploux (EBNM), namelijk ‘Le Printemps de l’Aérodrome’. What’s in a name?! Ook vader Maertens betoonde interesse in het evenement aldaar: lekker eten in het gewaardeerd restaurant, brocante aéronautique, geleid bezoek aan Sonaca. Hij wilde best mee met zoonlief, ATPL.

Brussel, een uitdijende vlek in het landschap. (Foto Guido Bouckaert)

De wind waaide hard over de wereld zodat de DA40 zich rap in de lucht hees en oostwaarts koers zette naar Namur. ATC gaf QNH 1037 hPa op. Zo’n hoge druk staat voor kristalheldere lucht maar lucht in beweging is bumpy. Noch vader noch zoon hadden daar last van. Integendeel, wat ’n haarscherp zicht bood het landschap daar 300 m onder de DA40, waar landbouwers in de tractor stof deden opwaaien zodat te zien was uit welke richting de wind waaide.

Zo tegen de strakke wind in, toonde Mister Garmin onderweg ’n GS van 100 kt. Het zal andersom zijn op de terugweg met de wind vanachter.

Erg druk was het niet in de onmiddellijke omgeving van onze bestemming waar de baan 690 meter lang is (of kort) en waar volgens het boekje de Diamond 550 m nodig heeft om veilig te landen. Het was zaak om de kist precies op de cijfers 06R neer te zetten aan de juiste snelheid. De baan op Namur (181 MSL) is overigens smal (25 m) en loopt even omhoog en daarna neerwaarts wat het zicht in short final ietwat bedriegt. Het werd een copybook-landing!

Mooi volk op de apron. (Foto Guido Bouckaert)
Vader en zoon Maertens zijn net geland. (Foto Luc Barry)

Op de middag eerst de innerlijke mens versterkt met Boulettes Liégeoises en later op de dag Pain Perdu Brioché met koffie die haast niet te drinken was wegens op z’n Frans, véél te sterk.

Machtig veel was er op ‘Le Printemps de l’Aérodrome’ niet te zien. Er was ’n brocante aéronautique met zeer zachte prijzen zodat boeken, vliegtuigmodellen, posters, … rap van de hand gingen. Er werden voortdurend zweefvliegtuigen met de lier omhoog getrokken onder een onvoorstelbaar scherpe hoek. Er waren luchtdopen met een AS350 Ecureuil aan 45 euro voor een rondje rondom het vliegveld. Een aanvaardbaar bedrag voor bezoekers aan het evenement die eens wilden proeven van de vliegerij.

Bij de Open Deur van Sonaca was te zien hoe de Sonaca 200 wordt gebouwd, hun lestoestel-tweezitter verkoopt als zoete broodjes.

Namur Temploux, een moderne luchthaven voor de General Aviation. (Foto Guido Bouckaert)
Sonaca bakt met de 200 zoete broodjes. (Foto Guido Bouckaert)

Tussendoor kwamen ook nog de Lockheed 12A Electra Junior, de kleurrijke PC-7 en de performante PC-12 van Zwartberg (EBZW) langs. Wat ’n mooie kist is die Lockheed Electra en wat ’n precisielanding werd er door de PC-12 uitgevoerd en dat onder het zoemend geluid van de turboprop. 

Vader en zoon Maertens keerden dan huiswaarts aan 150 kt GS na onderweg de bezoekers bovenop de Leeuw van Waterloo te hebben begroet. Het was zalig om op 2.000 voet te vertoeven en ook op die hoogte Kortrijk-Wevelgem aan te vliegen om dan te zakken naar circuithoogte voor een fullstop landing en een gesmaakt pintje achteraf in de bar van de Kortrijk Flying Club.

Meer moet dat niet zijn voor een volmaakt geslaagde namiddag met de OO-CPO, wat goed klinkt in de radio, nog ’s wat anders dan de heli onderweg die rapporteerde als OO-OOO. Heus.

Opgetekend door Guido Bouckaert

Helaas wordt het privé-vliegen zeer duur. Deze DA40 huur je aan 220 euro per uur. Op de teller stond die dag 1:50 uur vliegen; dat is ongeveer 400 euro voor een namiddagje buitengewone pret. ’n Ander toestel op Kortrijk huren, een 3/4-zits DR400-120, kost dan weer 245 euro per uur. Een tweezits huren voor vader en zoon, bijvoorbeeld een VL3, kost uiteraard minder, zijnde 145 euro per uur. In deze prijzen is de brandstof inbegrepen (2,51 euro per liter) maar niet de landingstaksen (tussen de 10 en de 30 euro). En om de twee jaar moet de vliegvergunning worden verlengd, dat kost heden 613 euro.

Vader en zoon Maertens samen er op uit. (Foto Guido Bouckaert)

Nu meende de overheid per passagier en per aangedaan vliegveld een inschepingstaks te moeten opleggen van tien euro. Dat kwam de regering overeen op 1 februari 2022 en deze wet werd als derde punt op 24 maart 2022 door de Kamer goedgekeurd in ’n zogenaamde vuilnisbakwet. What’s in a name?!  De maatregel neemt al een aanvang per 1 april. En neen, dit is géén grap.

“Alle recreatieve piloten van vliegtuigen met motor die een passagier meenemen betalen vanaf 1 april tien euro per keer dat ze opstijgen. Het gaat om een ‘Inschepingstaks’.”

Wat is het toestel op de voorgrond een heerlijk vliegtuig. (Foto Guido Bouckaert)

De recreatieve luchtvaart stond uiteraard op z’n poten. Zeer zeker ook omdat er helemaal niet werd overlegd en de wet zonder meer op 24 maart 2022 door de Kamer werd gesluisd. De Koning moet wel nog de wet nog ondertekenen en deze moet vervolgens worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad waarna dan het opmaken van de uitvoeringsbesluiten volgt.

Picture of Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus