Impressie 2019 – Deel 2: VIP & General Aviation

Werchter, 31 december 2019. De grootste uitdaging wordt ook dit jaar het schrijven van een gepaste introtekst om het overzicht van 2019 aan te kondigen. Aan interessante bezoekers ook dit jaar geen gebrek. In dit tweede deel brengen we alvast een overzicht van interessante VIP en General Aviation toestellen die in de loop van 2019 werden gespot op de Belgische luchthavens.

Foto’s: Kevin Cleynhens / Giovanni Verbeeck / Guy Viselé

4K-AI08

De regering van Azerbeidzjan beschikt over een uitgebreide VIP-vloot in een aantrekkelijk jasje. In mei 2019 was de grootste telg uit de verzameling, A340-600 4K-AI08, aanwezig op Zaventem. (Foto Giovanni Verbeeck)

A4O-SO

Het bezoek van de Sultan van Oman in december van vorig jaar kon op uitgebreide media-aandacht rekenen. Onder de heuse luchtbrug naar Brussels Airport bevond zich onder meer deze fraaie 747SP A4O-SO. (Foto Giovanni Verbeeck)

A7-HHK

De Qatar Amiri Flight omvat naast enkele A319/A320s ook groter materiaal waaronder deze A340-211 A7-HHK. (Foto Kevin Cleynhens)

A7-HSJ

Deze A320-232 A7-HSJ van Qatar Executive is uitgerust met 50 First Class seats. Een A320 voor commercieel transport heeft normaal gezien ruimte voor 180 passagiers, zij het in minder luxueuze omstandigheden. (Foto Kevin Cleynhens)

CN-TKC

Zakenjets uit het Marokkaanse register zijn op zich al relatief zeldzaam, gooi er dan ook nog een toestel met klassieke looks zoals de Hawker 850 (een doorontwikkeling van de Hawker-Siddeley HS125 uit het begin van de jaren ’60) bij en het resultaat is een leuke plaat. (Foto Giovanni Verbeeck)

CS-TFY

Hoogwaardigheidsbekleders die niet over eigen luchtvervoer beschikken kunnen altijd aankloppen bij een gespecialiseerde operator voor een passende oplossing. Voorbeeld is het Portugese MasterJet dat deze fraaie A320 CS-TFY opereert. (Foto Giovanni Verbeeck)

D-AFAN

CRJ-200ER D-AFAN van het Duitse ‘FAI rent-a-jet’ werd in december gefotografeerd bij de landing op Brussels Airport. De naam van de operator says it all. (Foto Giovanni Verbeeck)

D-IAFM

Guy kon deze Diamond Aircraft DA-62 D-IAFM op 1 juni 2019 fotograferen op Deurne. (Foto Guy Viselé)

EI-LSN

Volgens www.laasdata.com telt het Ierse zakenluchtvaartregister zestien toestellen, waaronder deze Gulfstream G650 EI-LSN. (Foto Kevin Cleynhens)

F-HJMA

Embraer ERJ-135BJ Legacy van Madar Aviation was in het najaar van 2019 te gast op Zaventem onder een dreigende wolkenhemel. (Foto Giovanni Verbeeck)

F-FYNE

Deze Pilatus PC-6 Porter F-HYNE kon op 15 augustus 2019 gefotografeerd worden op het vliegveld van Temploux (EBNM). Deze Porter is een oude bekende in België als G-BYNE. (Foto Kevin Cleynhens)

HI1055

Guy schoot dit jaar de hoofdvogel af in de categorie ‘Meest exotische registratie’. Op 1 juni 2019 fotografeerde hij op Brussels Airport deze Gulfstream IVSP die geregistreerd staat in het luchtvaartregister van de Dominicaanse Republiek als HI1055. (Foto Guy Viselé)

LX-GVV

In juni 2019 was deze Airbus A319-115X Corporate Jet LX-GVV van Global Jet Luxembourg te fotograferen op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

LX-JFG

Jetfly Aviation uit Luxemburg is een trouwe gebruiker van de Pilatus PC-12. In 2019 voegde men de Pilatus PC-24, waaronder deze LX-JFG, toe aan de vloot. (Foto Guy Viselé)

N666ML

Deze Boeing 737-7BC (BBJ) N666ML van HK Bellawings uit Hong Kong geniet van de Belgische zomerzon op de apron op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

N737GG

Dankzij een gewillige luchtverkeersleider landde deze Mid East Jet 737-8KT (BBJ2) met registratie N737GG op baan 25L op Brussels Airport. Op de achtergrond is de verkeerstoren van skeyes duidelijk zichtbaar. (Foto Kevin Cleynhens)

N839BA

Een van de meer aantrekkelijke beschilderingen op een zakenjet kan je alvast terugvinden op deze Boeing 737-77Z (BBJ) N839BA. Het toestel behoort toe aan Boeing Company zelf. (Foto Kevin Cleynhens)

OE-FDK

Smile! Deze Pink Aviation Short SC-7 Skyvan 3-100 OE-FDK wacht geduldig op een nieuwe lading fotografen op het vliegveld van Zwartberg. (Foto Kevin Cleynhens)

OM-BYA

De Yakovlevs en Tupolevs van de Slovaakse regering hebben de voorbije jaren plaats moeten ruimen voor Fokker 100s en Airbus A319CJs. Kleine troost voor de spotters is dat het kleurenschema erop vooruit gegaan is, getuige ACJ OM-BYA. (Foto Giovanni Verbeeck)

OO-DCB

Ostend Air College nam in 2019 haar tweede Aquila A211GX met registratie OO-DCB in ontvangst. Guy kon het toestel op 10 oktober 2019 fotograferen op de luchthaven van Oostende. (Foto Guy Viselé)

OO-FAI

Deze Dassault Falcon 8X werd door Flying Group in 2018 ingeschreven als OO-FAI in het Belgisch luchtvaartregister. (Foto Kevin Cleynhens)

PR-CRC

Op 1 juni 2019 fotografeerde Guy deze Gulfstream G280 PR-CRC voor de hangar van Luxaviation op Brussels Airport. Zo’n Braziliaanse bizjet is ook geen alledaagse verschijning in België! (Foto Guy Viselé)

RA-09006

De reden van m’n strategisch geplande lunchpauze was onder andere deze Gazpromavia Dassault Falcon 900EX RA-09006. Landingen op 25L staan garant voor een mooie achtergrond, waaronder de kerk van Steenokkerzeel. (Foto Kevin Cleynhens)

RA-09607

Naast een Falcon 900EX kwam Gazpromavia ook nog even langs met deze Dassault Falcon 7X RA-09607. (Foto Kevin Cleynhens)

TC-RMK

In het voorjaar van 2019 bracht de Turkse bizjet operator Set Air deze Dassault Falcon 8X TC-RMK naar de luchthaven van Luik. (Foto Guy Visélé)

VP-CKK

Taxiway Juliet op Brussels Airport blijft een van de leukste plaatsjes om mooie plaatjes te schieten. Deze uit Saudi-Arabië afkomstige Boeing 737-9JAER (BBJ3) VP-CKK van National Air Service taxiet rustig voorbij onder een prachtig avondzonnetje. (Foto Kevin Cleynhens)

VT-TBT

Guy kon eind mei deze prachtige Indiase Dassault Falcon 2000 VT-TBT fotograferen op Brussels Airport. (Foto Guy Viselé)

YR-IGP

De Roemeense regering gebruikt deze Embraer ERJ-135BJ Legacy 600 YR-IGP van Toyo Aviation regelmatig voor de bezoekjes aan de Europese instellingen in Brussel. (Foto Kevin Cleynhens)

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus