Piloot met de vijf strepen

201904_pilootmetvijfstrepen001_TBR

Deurne, 6 april 2019. Voor veel luchtvaartliefhebbers is Hans Nordsiek geen onbekende. Op tal van flyins zagen we deze Nederlandse piloot al aan het werk als storyteller met luchtvaartverhalen die jong en oud boeien. Die grappige, leerzame en soms ontroerende verhalen bundelde hij nu in het prachtig geïllustreerd boek ‘Piloot met de vijf strepen.’ Het boekwerk krijgt nog een digitale dimensie dankzij de augmented reality en de leesondersteuning via een bijhorende app. Ook Hangar Flying was aanwezig op de Belgische voorstelling in het Antwerpse Stampe & Vertongen museum.

Net zoals de voorstellingen waar we Hans al eerder aan het werk zagen, is het in het Stampe & Vertongen museum niet anders: met een oud koffertje, een bolhoedje en andere attributen houdt hij zijn vertelling voor en samen met de kinderen. Die hangen aan de lippen van de piloot en stellen honderduit vragen over zijn Boeing Stearman Old Crow. Hij beantwoordt alle vragen met de glimlach. Zijn dubbeldekker uit 1943 liet hij trouwens in 2006 restaureren in het Antwerpse bedrijf Raymond’s Aircraft Restoration (RAR) van Raymond Cuypers. Ook in het Stampe & Vertongen museum is Hans geen onbekende. Als één van de weinige piloten kreeg hij het vertrouwen om een WO I-oldtimer van het museum te besturen.

Met een oud koffertje, een bolhoedje en andere attributen houdt hij zijn vertelling bij zijn tweedekker, voor en samen met de kinderen.

“In de luchtvaart volgde ik het klassieke verhaal,” gaat Hans van start. “Ik ben begonnen met kleine modelbouwvliegtuigjes te kleven. Dat ging over op model zweef- en motorvliegtuigen om tenslotte zelf te gaan zweefvliegen. Als jongeman had ik een baantje op een kantoor in Amsterdam. Veertig uur per week zat ik achter mijn boeken en moest ik telefoontjes beantwoorden. De droom om piloot te worden bleef wel bestaan en ik startte met een vliegopleiding. Zo ben ik bij KLM gestart en bouwde daar een carrière uit tot gezagvoerder en instructeur op Boeing 777 en 787. Twee jaar geleden ging ik met pensioen en noteerde ondertussen 18.200 vlieguren in mijn logboeken. Of ik er trots op ben? Zeer zeker. Ik ben vereerd dat ik dit mocht meemaken.”

Kantelpunt
Het kantelpunt in het jonge leven van Hans was een luchtshow die plaatsvond in 1975 op zijn zweefvliegveldje. “Als zestienjarige zag ik de demonstratie van een Harvard. Die piloot was op slag mijn held. Toen het vliegtuig was geland, stapte ik op mijn held af. In mijn hand een briefje met alle vragen die ik hem wilde stellen. Wat er toen gebeurde is de reden dat ik nu voor jullie sta: die piloot negeerde me en liep me straal voorbij. Toen heb ik mezelf een belofte gemaakt: je laat geen jochies met een vraag staan. Sindsdien stop ik voor elk kind dat een vraag heeft. Eigenlijk moet ik die man dankbaar zijn dat hij mij opzij duwde. Zonder dat moment zou mijn leven wellicht een andere wending hebben genomen.”

De kinderen hangen aan de lippen van verteller Hans en stellen honderduit vragen over zijn Boeing Stearman Old Crow.

Vijftien jaar later landde Hans na een demonstratie op een grasveldje ergens in Nederland. “Het publiek zat achter het hek. Toen voelde ik mij een laf mannetje. Ik kon een vliegtuig kopen en draaide mijn loopings zoals ik ze had geoefend. Maar daar stopte het ook. Mijn belofte kwam weer boven. Ik moest er iets mee aanvangen. Uiteindelijk ben ik dankzij de hulp van heel veel mensen in het straattheater en in de vertellerswereld terechtgekomen. Daar sta ik nu nog steeds. Reizend door heel Europa breng ik het ware verhaal van de luchtvaart aan het publiek.”

Het ware verhaal van de luchtvaart?
“In mijn carrière ben ik zeker vijftig keer van Amsterdam naar New York gevlogen. Na ruim zeven uur vliegen sta je op de luchthaven en vervolgen passagiers en bemanning elk hun weg. Wat is er overgebleven van dat afgelopen halve etmaal sinds we de voordeur hebben dichtgetrokken? Bijna alleen een menselijke emotie of een gevoel. In wezen is er niets veranderd. Dat is het fascinerende, je gaat een avontuur aan met het vliegtuig. Wat overblijft is gewichtloos. Dat is het ware luchtvaartverhaal.”

Het enthousiasme en de passie waarmee Hans Nordsiek vertelt werkt aanstekelijk.

De titel van het boek is ontleend aan weer een andere anekdote van de auteur: “In 2004 op een vlucht van Schiphol naar Aberdeen was ik gezagvoerder. Dan ben je de kapitein van het vliegtuig en heb je vier strepen op je mouw. Om die te verdienen heb je al een hele weg afgelegd.”

“Ik stond de passagiers te verwelkomen aan de deur. Toen stapte een jochie van een jaar of tien aan boord. Hij keek me aan. Stapte verder, maar keerde toch op zijn stappen terug en stelde me de vraag: ‘I like to meet the pilot with the five stripes.’ Hij herhaalde die nog eens, alsof het de normaalste vraag van de wereld was. Hij mocht wel even in de cockpit kijken en ook kennis maken met de piloot met drie strepen. Twee uur later, bij het uitstappen vroeg hij me nogmaals met dezelfde eerlijkheid om de piloot met de vijf strepen te zien. Die jongen heeft me toen geleerd dat je er nooit bent. Je kan dan wel het hoogste bereikt hebben, je moet altijd proberen méér te bereiken. Dat tikkeltje extra presteren is niet enkel geldig in de vliegerij. Je moet er ook naar streven in het zakenleven, de hobby of gewoon thuis bij het gezin. Dat is voor mij de piloot met vijf strepen.”

Dromen waar maken
“De eerste stappen voor het boek hebben we ruim een jaar geleden gezet. Het is gericht aan alle kinderen tussen de 6 en 106 jaar om hun piloot met de vijf strepen te worden, hun dromen waar te maken. De levenslessen die ik heb geleerd in de luchtvaart wil ik ook uitdragen. Het boek is grappig en leuk, maar het is ook een stukje educatie en dat wil ik ook aan de Belgische kinderen meegeven. Dat is meteen ook de reden dat ik het boek hier kom voorstellen. Het moet ook gedragen worden door mensen met passie en hartstocht. Ook dat kan je hier in het museum vinden. Er loopt hier goed volk rond!”

De Boeing N2S-3 Stearman Old Crow dateert uit 1943. Het vliegtuig heeft er al een hele carrière op zitten. Na trainingsvliegtuig bij de US Navy, wordt het achtereenvolgens een sproeivliegtuig, een sleper van zweefvliegtuigen en reclamenetten om tenslotte ingezet te worden voor rondvluchten en demonstratievluchten. In 1989 koopt Hans het vliegtuig en haalt het naar Nederland.

“Het boek gaat veel meer over wat ik van vliegtuigen heb geleerd dan hoe ik zelf heb leren vliegen,” gaat Hans verder. “Ze hebben mij in een heel waardevolle wereld gebracht waar ik als mens veel heb mogen beleven. Het boek geeft een tijdloze boodschap: je moet worden wie je bent. Als je piloot wil worden, dan ben je er al een. Versta me niet verkeerd. Ik ga de lezers niet opleiden tot piloot of cabin crew. Ik gebruik luchtvaart en het luchtvaartverhaal als gereedschap om die boodschap te vertellen.”

“Wat ik de voorbije vijftien jaar gemerkt heb in storytelling is de besmettelijkheid van passie. Verhalen vertellen is een van mijn talenten en dat blijf ik ook doen. Per jaar wijzig ik wel iets in mijn voorstelling, zo werk ik nu met live muzikale begeleiding. Sinds vorig jaar heb ik ook een uiteenzetting voor businessevents. Met dezelfde passie en boodschap zoals de versie voor jongsten. Naast de kinderen, volwassenen, technici willen nu ook zakenlui besmet worden met luchtvaartpassie. Op die manier wil ik luchtvaart laten zien als een integraal deel van onze samenleving. Het is geen luxe of hobby, het is een deel van ons leven. Maar als we eerlijk zijn is het toch ook een stukje voor het plezier. Plezier is een legaal geboorterecht van iedere mens,” zegt Hans tenslotte met pretoogjes.

Danny Cabooter (rechts) over Hans Nordsiek: “Hij beschikt over de gave om de luchtvaart en het vliegen over te brengen naar jong en oud. Dat is niet aan iedereen gegeven.”

Mijn oordeel
‘Piloot met de vijf strepen’ is een tijdloze bundel geworden met bijna honderd schitterende illustraties van Jan Lieffering. De fonkelende kaft met goud geeft het boek nog extra glans. De vijftien verhalen over vliegtuigen dragen luchtige levenslessen die voor iedereen grappig en herkenbaar zijn. Voor lezers met een luchtvaartachtergrond is het boek zeker herkenbaar. Heb je kinderen of kleinkinderen? Dan is dit een wellicht het voorleesboek bij uitstek om ze te besmetten met een goedaardige luchtvaartmicrobe.

Het boek is voorzien van een begeleidende augmented reality app. Met de app op een smartphone en/of tablet kunnen kinderen aan de auteur vragen om voor te lezen. Maar de verhalen komen ook tot leven met de app. Wanneer je bepaalde bladzijden uit het boek scant kan er een vliegtuig tevoorschijn komen. Dat de app perfect aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep merk ik aan mijn eigen kinderen. Het boek was voor hen weer een van papa zijn luchtvaartboeken … tot ik de app op de tablet installeerde. De interesse was gewekt.

‘Piloot met de vijf strepen’ is een tijdloze bundel geworden met bijna honderd schitterende illustraties van Jan Lieffering. De fonkelende kaft met goud geeft het boek nog extra glans.

Piloot met de vijf strepen. Auteur: Hans Nordsiek
ISBN: 978 90 829 3310 9
Harde kaft
Taal: Nederlands
Uitgever: The Storyteller
Prijs 24,95 euro
Verkrijgbaar in heel wat fysieke en online boekhandels. Onder andere bij www.flyinsite.com.

De app:
Google play
App Store

Tom Brinckman

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus