Impressie 2018 (deel 2) – civiel

Werchter, 31 december 2018. Het verzamelen van beklijvende beelden om het spottersjaar samen te vatten is ook dit jaar een eitje. Keuze genoeg, we werden weer verwend! De moeilijkste opdracht wordt wederom het schrijven van een passende openingsparagraaf die de beelden moet begeleiden. Alhoewel, als ik het zo bekijk, is dat bij deze ook weer opgelost!

2018 werd jaar van de eerste MAX’en, van Sukhoi SuperJets (die echter geen lang leven beschoren waren) en van bezoekende vips op Brussels Airport dankzij enkele grote internationale overlegmeetings bij de Europese instellingen.

Geniet van het tweede deel van de foto’s die Giovanni, Guy en Kevin voor jullie verzamelden! Hier tonen we een deel van de interessante civiele bezoekers.

Kevin Cleynhens

In december bezocht een delegatie uit Libië de Europese instellingen. Werkpaard van dienst was deze Airbus A330-202 5A-LAT van Lybian Airlines. (Foto Kevin Cleynhens)

De 5T-CLJ van Mauritania Airlines was op 22 februari voor het eerst te zien op Brussels Airport. Het toestel werd ingezet op een overheidsvlucht. De maatschappij is duidelijk trots op haar eerste 737-8MAX, overigens de eerste MAX gebased op het Afrikaanse continent. (Foto Giovanni Verbeeck)

Hifly Malta is gespecialiseerd in Aircraft, Crew, Maintenace and Insurance leases (ACMI) – zogenaamde wet-leaseovereenkomsten – aan luchtvaartmaatschappijen die een kortstondig of langdurig capaciteitsprobleem hebben.  Wet-leasing, dry-leasing?  Bij dry-leasing wordt enkel het fysieke toestel verhuurd, zonder bemanning, onderhoud, verzekering en zelfs brandstof.  Meestal worden de toestellen in 50 tinten wit ingezet. Gelukkig voor de spotters werd deze A340-313 9H-JAI voorzien van opvallende ‘Estelar’ titels. (Foto Kevin Cleynhens)

Tijdens het zomerseizoen vloog het Maltese Maleth Aero een aantal chartervluchten vanop Brussels Airport. Zowel een 737-700 (BBJ) als deze 737-548 voorzien van winglets werd op de vluchten ingezet. (Foto Giovanni Verbeeck)

De Air Horizont Boeing 737-484 9H-MPW was op Brussels Airport te zien tijdens het uitvoeren van een chartervlucht. (Foto Kevin Cleynhens)

Qatar Airways least deze A350-900 van de Zuid-Amerikaanse LATAM-groep, maar is voorlopig zelden te zien op Brussels Airport. Op 25 februari vielen alle puzzelstukjes op z’n plek en kon de A7-AMB onder een winterzonnetje op de gevoelige plaat gezet worden. (Foto Giovanni Verbeeck)

De OO-JAA, een Boeing 737-8BK van Jetairfly, keert terug uit Canada na de winterlease aan Sunwing Airlines als C-FUAA. (Foto Kevin Cleynhens)

Gewoon een zonnige foto van een oudgediende Air Canada A330-300 (C-GFAF) in het strakke nieuwe kleurenschema. (Foto Giovanni Verbeeck)

Guy fotografeerde deze Boeing 737-86N CN-RGH met de speciale ‘Wings of African Art (Mboko Lagriffe)’ stickers. (Foto Guy Viselé)

EuroAtlantic 777-212ER mocht in februari invallen voor TUI fly. Het toestel draagt basic Med View kleuren – een overblijfsel aan een vorige lease – en werd kort na het maken van de foto herschilderd in het nieuwe jasje van de Portugese maatschappij. (Foto Giovanni Verbeeck)

Ondertussen een traditie: de jaarlijkse invallers voor de TUI-groep. 737-8K2 van EuroAtlantic bezocht Brussels Airport aan de start van het zomerseizoen maar was nadien voornamelijk op Amsterdam te bewonderen. (Foto Giovanni Verbeeck)

Mei 2018 werd op Brussels Airport afgesloten met deze prachtige (en in Europa zeldzame) Boeing 737-7HB D2-EWS van de Angolese maatschappij SonAir. SonAir staat al meer dan tien jaar op de zwarte lijst van de EU. Aangezien het hier een staatsvlucht betrof, is de beperking niet van toepassing. (Foto Kevin Cleynhens)

Deze A330-343 D-AIKJ vloog tot september 2018 bij Lufthansa. Sinds oktober vliegt deze bij Brussels Airlines als OO-SFJ voor Eurowings. (Foto Guy Viselé)

Een A320-271N D-AINL werd op 17 augustus geleverd aan Lufthansa. (Foto Kevin Cleynhens)

Croatia Airlines huurde in 2018 een aantal Bombardier CRJ-1000 van het Spaanse Air Nostrum. (Foto Kevin Cleynhens)

Guy fotografeerde deze ATR 42-600 EI-FMJ van Stobart Air in kleuren van flybe op Antwerpen. (Foto Guy Viselé)

Nagelnieuw uit de Sukhoi-fabriek … Jammer genoeg heeft het Sukhoi-verhaal niet lang geduurd voor Brussels Airlines. Begin januari 2019 zet Brussels Airlines het contract met het Ierse CityJet stop wegens de technische onbetrouwbaarheid van de SuperJets. (Foto Kevin Cleynhens)

Qeshm Air, nog steeds een van de meest exotische maatschappijen op Brussels Airport, verving sinds februari de eerder kleurloze A319 EP-SAS door deze A320 EP-FQR. De kleinere bus werd ondertussen buiten dienst gesteld. Net zoals vorig jaar zijn we nog steeds in blijde verwachting van een A300-600 van de Iraniërs … (Foto Giovanni Verbeeck)

De CRJ-900 ES-ACM van Nordica is de voormalige OY-KFA van Scandinavian Airlines, hier zonder titels. Het toestel werd nadien opnieuw gespot met Scandinavian-titles. (Foto Rudi Verbeeck)

Guy fotografeerde deze Embraer 175LR EW-512PO van Belavia in prachtig Belgisch zomerweer tijdens de landing in Charleroi. (Foto Guy Viselé)

De A330-202 F-HLVL werd vanuit Toulouse overgevlogen naar Brussels Airport voor de installatie van communicatieapparatuur. (Foto Kevin Cleynhens)

In het voorjaar maakte Jetairfly gebruikt van deze A330-243 G-VYGM van AirTanker. In 2019 zou de machine geleverd worden aan de Royal Air Force (ZZ342) als een tank- en transportvliegtuig (MRTT, Multi Role Tanker Transport.) (Foto Kevin Cleynhens)

De Embraer EMB-120ER Brasilia HA-FAI van Budapest Aircraft Services wacht op de Brusselse tarmac. (Foto Kevin Cleynhens)

De Boeing 767-304ER I-AIGG van de Italiaanse maatschappij Meridiana (Air Italy) staat vertrekkensklaar op taxibaan T. (Foto Kevin Cleynhens)

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus