Een mooie toekomst voor vliegveld Wevelgem

201501_EBKTcommunity01_TBR

Wevelgem, 17 januari 2015. Net nu de internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem voor de misschien wel belangrijkste jaren uit haar bestaansgeschiedenis staat, hebben enkele luchthavengebruikers en sympathisanten de Airport Community boven de doopvont gehouden. Hun eerste publieke activiteit was een gratis nieuwjaarsreceptie in het luchthavengebouw. We gingen er luisteren naar de grootse toekomstplannen van het vliegveld.

Het gebeurt niet vaak dat groepen “pro” een luchthaven worden opgericht. Maar op de luchthaven van Wevelgem ontstond het idee vanuit enkele gebruikers en luchtvaartliefhebbers om een overkoepelende organisatie op te richten. “In de eerste plaats willen we dat de mensen op en rond de luchthaven elkaar beter leren kennen », zegt Hangar Flying gastauteur Guido Bouckaert, die ook een van de trekkers van het initiatief is. « Het kan nooit kwaad gebruikers van de luchthaven bij elkaar te brengen. Nu doen velen hun eigen ding, zonder wat van elkaar af te weten. We willen de samenhorigheid op de luchthaven aanwakkeren.”

De initiatiefnemers van de nieuwe Airport Community v.l.n.r.: Steven Lambert (Lambert Aircraft), Ignace Ryssaert (Royal Zoute Aviation Club), Thierry Verschelde (Luchthavenbrandweer), Ann D’Aubioul (FIA), Scott Menten (Propeller) en Guido Bouckaert (Aeroscript).
Lambert Aircraft zorgde voor een mooie aankleding van de inkomhal, door een van hun toestellen binnen te rollen.

“Ook voor fans van de luchthaven is onze community een ideale manier om bij de luchthaven betrokken te worden. Zo willen we regelmatig een gastspreker uitnodigen. Zo hebben we binnenkort een Belgische testpiloot actief bij Pilatus te gast.”

Op hetzelfde moment klinken
De Flanders Aviation Society (FAS), met haar luchtvaartmuseum in de oude bunker onder de controletoren bestaat binnenkort 25 jaar. Ook aan die viering zal de EBKT community haar medewerking verlenen. Als het vliegveld Wevelgem in 2017 haar 100ste verjaardag zal vieren willen we dat vanzelfsprekend ook helpen organiseren.

De nieuwjaarsreceptie was de ideale gelegenheid voor luchtvaartliefhebbers en de luchthavengebruikers om het afgelopen jaar te bespreken met onder andere de komst van heel wat regeringsleiders, met als klapper het bezoek van Amerikaans president Obama.

De nieuwjaarsreceptie was alvast een schot in de roos. Tientallen fans, verenigingen en bedrijven tekenden present. “Daar waar andere jaren bedrijven en verenigingen hun eigen receptie organiseerden, zijn we er nu in geslaagd een groot deel van de bedrijven en verenigingen die hun thuisbasis op de luchthaven hebben, op hetzelfde moment te laten klinken,” glundert Guido. Tijdens de receptie werden er trouwens ook vijf luchtdopen in een helikopter of vliegtuig verloot onder de aanwezigen.

Eeuwfeest
Maar misschien wel het meest in het oog springende feit van de receptie was de uiteenzetting van Filip Daem, voorzitter van de West-Vlaamse Intercommunale Vliegveld Wevelgem (WIV). Hij kwam er de toekomst van het vliegveld Wevelgem toelichten: “De luchthaven is misschien wel een oude dame die binnenkort haar eeuwfeest viert, maar ze is vitaler dan ooit. De structuur van de luchthaven zal veranderen van intercommunale naar een naamloze vennootschap. Maar we staan voor een grote uitdaging: We hebben tien jaar de tijd gekregen om de kloof met de luchthavens van Antwerpen en Oostende te dichten. Dat is niet overdreven lang, want er dient heel wat te gebeuren.”

De receptie in het opgefriste luchthavengebouw bleek een schot in de roos. Een groot deel van de bedrijven en verenigingen die hun thuisbasis op de luchthaven hebben, konden op hetzelfde moment klinken op 2015.

Bovendien wordt binnenkort de WIV ook nog eens ontbonden. “Binnenkort zal de intercommunale niet meer bestaan. Veel gemeenten die lid zijn zullen dit wel toejuichen. Tot vandaag moeten ze een financiële bijdrage leveren voor een luchthaven waarmee ze weinig te maken hebben. In plaats van een intercommunale komt er een naamloze vennootschap. Die NV wordt momenteel opgestart en zal worden aangestuurd door drie aandeelhouders: de provincie, Vlaanderen en intercommunale Leiedal. In totaal zullen er dan acht bestuurders zijn. Dankzij een kleiner aantal aandeelhouders en bestuurders zou er alvast efficiënter gewerkt moeten kunnen worden.”

Wie aan de ingang zijn of haar naam achterliet in de urne maakte kans op een luchtdoop.

Nieuwe toren
Efficiënt werken of niet, er moet natuurlijk ook geld voorhanden zijn om alle plannen uit te voeren. “De luchthaven van Kortrijk-Wevelgem heeft een van de beste startbanen van West-Europa als je alle spelers op ons niveau vergelijkt,” stelt Filip Daem. “Maar de rest van de infrastructuur kan een stuk beter. Daarom moet er een nieuwe taxiweg komen en moet de apron onder handen worden genomen. Ook een nieuwe brandweerkazerne en een nieuwe verkeerstoren vallen onder die vernieuwing. Voor alle nodige werken is zowat 10 miljoen euro nodig. Dat budget is in orde, de provincie en Vlaanderen hebben toegezegd. Op het vlak van safety and security wordt bovendien een budget van 1,25 miljoen euro per jaar voorzien.”

Filip Daem, voorzitter van de West-Vlaamse Intercommunale Vliegveld Wevelgem (WIV), kwam op de receptie de toekomst van het vliegveld Wevelgem toelichten.

In ruil dragen Leiedal en de provincie als eigenaars de gronden van de luchthaven wel over aan Vlaanderen. “Op 29 december van vorig jaar was dit al voor de helft gebeurd. Tegen eind juni zal de hele transactie zijn afgerond. We zouden de zaken sneller willen afhandelen, maar er kruipt heel wat administratief werk in en dat vraagt de nodige tijd.”

Noordzijde ‘Vliegveld’ wordt airside
Vlaanderen mag zich straks volledig eigenaar noemen van de luchthaven. Het gewest ziet de luchthaven straks ook een stuk uitbreiden: “De openbare weg aan de noordzijde van de luchthaven (Vliegveld) was en is nog een groot probleem: je ziet er naast wandelaars, fietsers en wagens, ook heel wat vliegtuigen en helikopters. Die moeten langs die openbare weg naar de loodsen en bedrijven gelegen aan die kant van het vliegveld. Het directoraat-generaal van de luchtvaart stelde in oktober vorig jaar dat dit niet meer kon. Het was enerzijds niet meer aanvaardbaar om zonder risicobeperkende maatregelen de openbare weg Vliegveld over te steken met een helikopter. Anderzijds werd ook een verbod ingesteld om zich met een vliegtuig op eigen kracht voort te bewegen op de openbare weg. De tussenoplossing was het plaatsen van verkeerslichten zodat er geen auto’s konden kruisen als toestellen er actief waren. Daarnaast kwam ook de brandweer ter plaatse om de veiligheid te garanderen. Geen sinecure, want er waren structurele oplossingen nodig.”

Fotograaf Jan Vanhulle was een van de gelukkige winnaars van een luchtdoop. We wensen hem een behouden vlucht.

Daags voor de receptie werd die oplossing gevonden. “We konden met het gros van de gebruikers een principiële overeenkomst afsluiten dat de weg Vliegveld luchthavengebied wordt. Concreet gaat het groene hek in het midden van de weg Vliegveld dicht en wordt dit ook airside. De bedrijven die erlangs gevestigd zijn moeten zo een stukje vrijheid afgeven, maar dit engagement toont vooral ook aan dat ze alle betrokken zijn bij de luchthaven en overtuigd zijn van de waarde van de luchthaven”, besluit een tevreden Filip Daem.

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus