Diamond Sim, voor professionals en liefhebbers

DiamondSim01.jpg

Hamme, 25 april 2013. In een gebouw waar ook een privé-museum voor de Vlaamse schrijver Filip De Pillecyn (°1891 Hamme, †Gent 1962) is gevestigd, hebben we een afspraak met Bert Buyle, directeur en managing consultant van Euramec. ‘Fly right’ staat in zijn bedrijfslogo, een ‘good luck’ die RAF- bemanningen elkaar toewensten in WW2. Achter het logo van Euramec schuilt een energiek bedrijf dat zich sterk wil profileren op de markt van vliegsimulators.

Belg in Singapore
Directeur Bert Buyle komt uit de wereld van de elektronica. Dat merken we al direct als we zijn bedrijfspand in Hamme betreden. In een tentoonstellingskast staat een collectie printplaten. Tot enkele jaren geleden woonde Bert met zijn gezin nog in Singapore waar hij actief was in de alsmaar uitbreidende markt van printed circuit boards. Tijdens de Singapore Airshow ontmoette Bert vertegenwoordigers van het Belgische Techspace Aero (http://www.techspace-aero.be) die lokaal contracten proberen binnen te halen voor het onderhoud van F-16 -motoren. Ondermeer dankzij Bert kwam er een zeer efficiënte samenwerking tot stand tussen Singapore Technologies Aerospace (www.staero.aero) en luchtmachten van ondermeer Singapore, Thailand en Indonesië. Hun F-16 motoren werden voor revisies niet langer naar Pratt & Whitney (P&W) gestuurd. Omwille van de lagere loonkost gebeurde de demontage in Singapore en onderdelen die moesten geanalyseerd worden door experts, werden naar Techspace Aero verscheept. Die zeer efficiënte samenwerking stopte in 2007 toen P&W de onderhoudsafdeling van Techspace Aero (nu Safran Group), overnam. Bert keerde terug naar Europa.

Een ouder desktop model, de ATC510 Personal Flight Simulator van Avialog Training Computers Inc (Jersey, USA)  herinnert aan het prille begin van vluchtsimulators.

Uitverkoop simulators bij Diamond
In 2004 had hij op de Singapore Airshow contact gelegd met een bedrijfje dat ‘gesimuleerde vliegtuiginstrumenten’ ontwierp. Na een studie van de diverse vliegscholen had Bert snel ondervonden dat de Diamond DA20/40/41 (www.diamondaircraft.com) een groot potentieel had als trainingsvliegtuig, in een tijd dat iedereen nog met Cessna vloog.

In 2009 zag Buyle dat er een DA20 Katana simulator werd aangeboden op het internet. Het bleek te gaan om het bedrijf Diamond dat zelf tien DA20 -simulators te koop aanbood. Buyle kocht acht van deze simulators die waren uitgerust met volstrekt verouderde elektronica. Mechanisch waren ze echter perfecte platformen om ze vol te stouwen met aangepaste elektronica voor de DA20, DA40 of DA42. Diamond deed de simulators van de hand omdat ze veel te duur geconcipieerd waren in vergelijking met hun echte vliegtuigen, er viel volgens de Oostenrijkers geen centen te verdienen aan deze instructietoestellen.

De simulators die van Diamond werden aangekocht zijn eigenlijk de cockpitsecties van de echte DA20 Katana. Bij Euramec worden ze uit elkaar gehaald, herspoten, de zetels worden met leder bekleed en ze worden voorzien van een nieuw ontwikkeld instrumentarium. 

Bert Buyle: “Aanvankelijk was het de bedoeling om enkel een desktop model van een simulator te ontwikkelen. Maar uiteindelijk hebben we uit de cockpits die we aankochten van Diamond alle elektronica verwijderd, een volledige revisie van de instrumentatie gedaan, een 10.4” LCD-scherm ingebouwd waarop je naar believen alle instellingen op een moderne NAVSTACK kunt invoeren, nieuwe elektronica ingebouwd en deze verbonden aan een moderne PC die draait met X-Plane.  We behouden dus enkel de mechaniek die grotendeels uit de echte DA20 komt. De shell wordt volledig herspoten, de zetels en interieur worden bekleed met een nieuwe lederen bekleding. Wij bieden de simulators aan met elektronica voor de DA20/40/42 maar hetzelfde concept kan ook aangepast worden voor de training op andere vliegtuigen. “

De ogen van de leerling
In 2010 werd een mockup van de Diamond DA42 voorgesteld op de Singapore Airshow. Tijdens de Farnborough Air Show van datzelfde jaar kreeg Buyle de minister-president Kris Peeters over de vloer. Volgens Buyle toonde hij oprecht belangstelling voor de plannen van Euramec. Bij het agentschap Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) werd een dossier om subsidiëring afgeleverd met het accent op spitstechnologie. Buyle: “In het dossier werd ondermeer de mogelijkheid tot Eye Tracking opgenomen. Een Portugese firma ontwikkelde deze technologie voor Microsoft. Gehandicapten kunnen een cursor op een computerscherm doen bewegen, enkel en alleen door naar de cursor te kijken. Wij gebruiken dat systeem om de blik van de leerling-piloot te volgen. De instructeur weet dan op elk moment naar welk instrument zijn leerling aan het kijken is.”

Pieter-Jan Goossens, de verantwoordelijke productie en softwareontwikkeling.

Uiteraard is er nog heel wat andere nieuwe technologie ingebouwd. Bert Buyle: “Er is duidelijk een tekort aan piloten, zeker in de Aziatische regio. Maar er is ook een groot tekort aan instructeurs. We vinden het daarom belangrijk om in onze simulators een systeem van self learning te integreren. De oude stack met transponder en radio’s van de DA20 werd door ons vervangen door een moderne NAVSTACK-display die een module voor zelfstudie bevat.“

Een systeem van bladveren zorgt voor een weerstand op de stick.

Briefing
Hier in Hamme zien we de Flight and Navigation Procedure Trainer (FNPT1) simulator voor DA20, de simulatie met een omgevingsbeeld. Later volgt een desktop model voor de DA40/42 met FTD (Flight Training Device) uitbreiding, zeg maar pilot seats, stick, throttles, … De trainingsmogelijkheden voor de DA40/42 worden dan verder uitgebouwd tot de complexere FNPT2-specificaties. Voor deze laatste is bijvoorbeeld een fijner gevoel in de stuurknuppel nodig. Daarvoor moeten de bladveren van de huidige Diamond-simulators eventueel vervangen worden door een pneumatisch systeem. Vlakbij de simulator rooms is een briefing lokaal voorzien voor de leerling-piloot en zijn instructeur en voor iedereen die een vlucht wil maken.

Buitenbeeld
Een van de meest revolutionaire aspecten aan deze simulator is het buitenbeeld dat de leerling te zien krijgt. Drie projectoren, aangestuurd door slechts één computer, projecteren een landschap op een U-vormig scherm dat aansluit rond de vorm van de cockpit. Voor het beeld wordt data van X-Plane gebruikt. Dankzij de samenwerking tussen het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van de Universiteit Hasselt (www.uhasselt.be) en Euramec werden de gegevens van X-Plane feilloos aangepast voor projectie op een U-vormig scherm. Drie standaard short-throw projectoren zorgen voor een 240 graden buitenbeeld.  De leerling heeft dus een zeer ruim buitenzicht, tot achter de opstaande vleugeltippen, perfect voor VFR-instructie.

Het interieur van de Diamond-simulators ziet er weer stralend uit.

Captain of the sky
Hier in Hamme aan de Durme wil men deze zomer nog beginnen met het inzetten van drie simulators als attractiepool voor een groot publiek. Ze zullen verhuurd worden voor incentives, teambuilding of voor kinderkampen. Bert Buyle: “Voor kinderen wordt er een heel concept ontwikkeld zodat ze zich na een training écht captain of the sky gaan voelen, inclusief kepie en strepen als commandant! Van de professionele luchtvaart stappen we dus even over naar de amusementswereld, maar tegelijkertijd blijven we intens werken om onze professionele simulators te verfijnen en te certificeren voor opleidingen. “

De kost van een professionele DA-20 simulator schommelt tussen de 35.000 à 60.000 euro, afhankelijk van de configuratie. Voor incentives zullen ze verhuurd worden rond de 20 euro per uur, inclusief drankjes en souvenirs. Interesse voor de simulators is er wereldwijd, ondermeer uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland komen geïnteresseerden aankloppen bij dit Vlaams bedrijf. Ook verschillende Belgische vliegscholen gebruiken Diamond Aircraft. Of misschien gaan vliegscholen ooit samenwerken om simulatortijd af te huren bij Euramec?

Bert Buyle, directeur en managing consultant van Euramec, in de cockpit van een Diamond-simulator. Op het U-vormig scherm wordt een perfect buitenbeeld geprojecteerd, in dit geval de Madeira ‘Funchal’ Airport.

Bert Buyle: “Het geheel is een schitterend product om de eerste vlieglessen in uit te voeren.   De DA20 voelt aan als het echte vliegtuig en met het buitenbeeld kan je foutloos VFR en circuits leren vliegen.
Als kers op de taart komt de kostprijs en operating cost….   beneden de 10 euro per uur.”

Voor meer info: Euramec, gsm +32 473 88 56 24, bertb@euramec.com

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus