Blenkinsop. Van de Belgische ondergrondse tot Bergen-Belsen

Blenkinsop.jpg

Grimbergen, 24 juni 2011. In november 2008 publiceerde Hangar Flying al een interview met Peter Celis, de auteur van het toen pas verschenen boek ‘One who almost made it back’ (www.hangarflying.eu/nl/node/110). Peter hoopte toen dat zijn Engelstalig boek over de Canadese piloot Teddy Blenkinsop ook in het Nederlands zou verschijnen. De uitgeverij EPO heeft het boek, dat in Canada en Engeland een kaskraker is, nu ook uitgegeven in het Nederlands.  

Even bondig samenvatten voor wie het verhaal toen zou gemist hebben. In de nacht van 27 op 28 april 1944 stortte de Lancaster III JA976 van Sqn Ldr Edward ‘Teddy’ Blenkinsop neer in Webbekom. Vijf bemanningsleden overleefden de klap niet. Een zesde bemanningslid werd vermoedelijk vermoord nadat hij het vliegtuig op lage hoogte met zijn parachute had kunnen verlaten. De zevende werd zwaar gewond aan zijn lot overgelaten in een hospitaal in Diest. Na drie dagen bezweek hij zonder enige verzorging.

Blenkinsop overleefde de crash van de ‘S for Sugar’ en werd maandenlang verstopt door het verzet. Het noodlot sloeg echter toe. Een razzia in augustus 1944 in Meensel-Kiezegem, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge, betekende voor de piloot de noodlottige deportatie naar Duitsland. De nazi’s behandelden hem als verzetsman en niet als een krijgsgevangen piloot.

Als kind bezocht auteur Peter Celis regelmatig de begraafplaats van Meensel-Kiezegem aan de hand van zijn grootvader. Toen al trok de grafsteen van Blenkinsop zijn aandacht. Na heel wat research en talrijke contacten met mensen die Blenkinsop van nabij hadden gekend, schreef Peter het verhaal neer van deze Canadese piloot die hier in Vlaanderen werd opgepakt en niet als mens maar als nummer aan zijn einde kwam. Totaal uitgeput stierf Blenkinsop in januari 1945 in Bergen-Belsen. Het boek is tevens het verhaal van 67 mensen van Meensel-Kiezegem wiens lot op een dramatische manier verbonden was met dat van Teddy. Peter probeerde om geen oordeel te vellen over diegenen die betrokken waren bij de vreselijke gebeurtenissen van augustus 1944 in Meensel-Kiezegem. Elk jaar in augustus herdenkt de gemeente nog altijd de slachtoffers van de misdaden van 1 en 11 augustus 1944, de dagen waarop Vlaamse SS’ers en Duitse soldaten de gemeente binnen vielen en zich schuldig maakten aan oorlogsmisdaden.

Peter: “Het boek is inderdaad een vertaling, maar toch ook een nieuw boek. Ik heb het immers grondig herwerkt, op vraag van uitgeverij EPO. De eerste hoofdstukken uit het Engelstalige boek werden vergaand ingekort, om het Canadese luik van de biografie wat beter verteerbaar te maken voor de Belgische lezer. De andere hoofdstukken werden ook wat herschreven, vooral om andere accenten te leggen en het hele verhaal van Meensel-Kiezegem wat aanschouwelijker te maken.”

Van onze kant kunnen we alleen maar bevestigen dat het een beklijvend verhaal blijft. Het is echt pakkend om te lezen hoe de jonge en beloftevolle Pathfinder-piloot hier in Vlaanderen, op enkele dagen van de bevrijding, letterlijk het noodlot tegemoet loopt. De gebeurtenissen in Meensel-Kiezegem zijn een deel van een zeer drieste episode uit ons oorlogsverleden. De reportage die journalist en televisiemaker Maurice De Wilde hierover maakte zorgde ervoor dat de herinnering niet verloren gaat. Het boek van Peter heeft eenzelfde journalistieke kracht.

ISBN: 978 90 6445 710 4, 15 x 22,5 cm, 312 blz geïllustreerd met zwart-wit foto’s, prijs:  18.50 euro. Bestel via uw boekhandel of www.epo.be

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus