Resten Vliegveld Vlamertinge – loods (1)

Volgens het onderzoek van een lokale heemkundige kring begonnen de Duitsers in augustus 1940 in Vlamertinge met de aanleg van een vliegveld. Rond het vliegveld werd een ringbaan aangelegd die verbinding gaf met verschillende vliegtuigloodsen. De startbaan lag op het grondgebied van Dikkebus. Het vliegveld werd door de Duitsers slechts zelden gebruikt. In juni 1944 werd de baan vernield zodat ze niet in handen zou vallen van de geallieerden. Canadese soldaten zouden de startbaan in september hersteld hebben, vanaf midden september werd de runway terug regelmatig gebruikt. Volgens de inwoners van Vlamertinge zou veldmaarschalk Montgomery op 10 maart 1945 een bezoek gebracht hebben aan het vliegveld. Eind maart 1945 mochten de landbouwers de landerijen weer in gebruik nemen. Ze hadden heel wat werk om het land terug geschikt te maken voor de landbouw. Zelf vinden we in dit prachtig landschap nog heel wat stenen getuigen van het oorlogsvliegveld van Vlamertinge.

Resten van een grote vliegtuigloods staan op het erf van Willy Rooryck, Bellestraat 103. Opmerkelijk is de grote schoorsteen van de vroegere verwarmingsketels. Tegen de gevel werden stallingen opgetrokken. Enkel het eerste deel van de aanbouw (juist onder de schoorsteen) is origineel, je ziet het verschil in de kleur van de bakstenen. De verwarmingsinstallatie zat in de kelder, die volledig opgevuld is en afgesloten. In de dikke muren werden door de landbouwer gaten gekapt, daardoor kunnen de dieren gevoederd worden.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 30/07/2007
Datum gebeurtenis:
1940
Datum registratie:
08/08/2007
Eigenaar:
Willy Rooryck
Locatie:
Resten Vliegveld Vlamertinge – loods (1)
Adres:
Bellestraat 103, Vlamertinge, Ieper
Lengtegraad:
2°48’42.7″E
Breedtegraad:
50°50’08.8″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus